avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor la notar

Buna ziua.
Sotul meu a cerut divort pe cale amiabila la notar insa noi avem un copil de aproape 2 ani. Eu vreau copilul sa ramana la mine insa situatia financiara a sotului si parintilor lui este mult mai buna decat a mea. Daca sunt acum de acord sa renunt la custodia copilului in favoarea lui din motive financiare mai am apoi sansa sa obtin custodia in instanta in cazul in care starea financiara se va imbunatatii?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:45, 20 Septembrie 2012
Nu trebuie sa renuntati la autoritatea parinteasca aceasta se poate exercita in comun,cred ca dvstra la domiciliul minorului va referiti si acesta poate fi stabilit la tata daca asa hotarati,acestea sant doua lucruri distincte in noua reglementare.
ART. 397
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
ART. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 43 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 43 alin. 3 din Codul familiei

ART. 399
Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 42 alin. 2 din Codul familiei
- alin. (2): art. 43 alin. 2 din Codul familiei

ART. 400
Locuinţa copilului după divorţ
(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.

Reglementări anterioare:
- art. 38 alin. 4 din Codul familiei

ART. 401
Drepturile părintelui separat de copil
(1) În cazurile prevăzute la art. 400, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 43 alin. 3 din Codul familiei

ART. 402
Stabilirea contribuţiei părinţilor
(1) Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
(2) Dispoziţiile titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 42 alin. 3 din Codul familiei

Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Divortul prin procedura notariala, poate fi constatat de notarul public numai daca sotii convin asupra exercitarii autoritatii parintesi de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copii, stabilirea contributiei parintesi la cheltuielile de crestere si educare a copiilor. Ulterior, in cazul schimbarii imprejurarilor, aceste masuri pot fi modificate pe cale judecatoreasca, la cererea oricaruia dintre parinti.
Mai concret, daca acum renuntati ca acel copil sa aiba stabilita locuinta la dv., sansele in viitor sa reluati convietuirea cu minorul sunt infime. Daca tatal nu-l abuzeaza.

Copiii nu se pot plimba asa dupa cum au planuri parintii, asa spune legea.
Parerea meaL: mergeti la un avocat cu propunerea sotului (preferabil scrisa) si cu situatia de fapt si solicitati macar o consultatie juridica, sa nu renuntati la drepturi si apoi sa va muscati pumnii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minora de 1 an baubau12345 baubau12345 Buna ziua. Imi puteti spune daca obtin in instanta custodie comuna, iar sotul nu imi da semnatura ca eu sa parasesc tara pentru a vizita bunicul matern, pot ... (vezi toată discuția)
In caz de divort cine primeste custodia copiilor daca sotia nu are serviciu,respectiv carte de munca? si sotul are o afacere personala? tonylexa tonylexa Buna ziua In cazul in care un cuplu decide sa divorteze,cui ar reveni custodia celor 2 copii minori (3,respectiv 5 ani) in conditiile in care mama nu are o ... (vezi toată discuția)
Incredintare tutela minor Stache Stache Care este sansa incredintarii custodiei copilului minor (obtinerii statutului de \\"parinte custodian\\")de catre instanta, nascut in urma unei relatii de ... (vezi toată discuția)