avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

Buna!
In urma cu cateva zile mi s-a spus ca numai pot lucra aici, nu te mai vrem, semneaza-ti demisia, am refuzat, in schimb am primit altceva, deoarece nu aveau un motiv legal sa ma concedieze:
"Avand in vedere desfiintare postului pe care il ocupati, prin Decizia XX s-a hotarat sa se reduca postul dmv si cu regret va comunicam ca datorita procesului de reorganizare in cadrul societatii nu exista nici un post vacant pe care sa vi-l oferim. Conform art.73 alin 1 din Codul Muncii, beneficiate de un preaviz de 20 zile lucratoare incepand cu data de 30/09/2008, dupa care urmeaza sa inceteze contractul dmv. individual de munca, in baza art.65, alin.1 din Codul Muncii, urmand sa beneficiate de prevederile Legii nr.76/2002.
Cea ce nu corespunde realitatii, in departamentul meu-12 persoane, in ultimele doua luni au fost angajati 5 colegi noi. Ce pot face, cum pot dovedi, m-ai am problema si cu salariul care este altu decat pe cartea de munca. Ce sanse am?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 28 Octombrie 2011
Pentru contestatie, aveti la dispozitie 30 de zile calendaristice de la data în care v-a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare de concediere.
Actiunea se depune la Tribunalul Judetean in a carui raza teritoriala domiciliati.
Va multumesc!
As vrea sa stiu, cartea de munca si salariul pe luna lucrata+salariul compensatoriu, inca o luna, luna preavizului 20 de zile luctaroare, care este in curs, cand le pot primi? In data de 10 a lunii, cand se platesc salariile? Sunt in preaviz incepand cu 30/09/2008.
Daca salariul se acorda lunar, atunci veti lua banii cand la luati ultimul salariu.
Daca salariul se acorda de 2 ori pe luna (chenzinal = avans=lichidare) atunci banii ii primiti la lichidare.
Pentru carnetul de munca va trebui sa mai asteptati putin pentru ca dureaza destul de mult la ITM certificarea, cel putin 2 saptamani.
Buna!
Daca ma poate indruma cineva, cu sfaturi, un link pe net, cu orice.
Am fost concediata pe nedrept, prin desfiintare postului, cea ce nu corespunde realitatii. Mi-a tratat foarte urat, Intentionez sa actionez firma in instanta.
As avea nevoie:
- de un model de cerere in instanta pe dreptul muncii;
-ce adrese trebuie facute, ca sa dovedesc ca postul respectiv exista, sunt alte persoane pe acest post; si ca de fapt, societate nu se afla in reorganizare, care a determinat desfiintare postului meu, chiar din contra, se fac angajari masive, in alte departamente, in care am mai lucrat si nu mi s-a oferit alt post.
Nu pot apela la un avocat, din motive financiare, sunt licentiata in drept.

Va muntumesc anticipat!
Toate raspunsurile primite pana acum ar fi tb sa va lamureasca.... Totusi:
- ati invatat la „procedura civila” cum se scriu cererile de chemare in judecata – nu e una „tip” in cazul conflictelor de munca;
- adrese nu prea aveti unde trimite; chiar daca mai sunt 100 posturi cu acelasi specific angajatorul poate considera ca postul nr 101 e prea mult si firma isi poate exercita activitatea cu numai 100 posturi (pe ac post nu sunt alte pers – sunt alte posturi cu acelasi „specific”, ocupate de alte pers);
- ati mai lucrat in alte departamente – acum, angajatorul are alti oameni acolo si nu are ce loc de munca sa va ofere; chiar daca se fac „angajari masive” e posibil sa se ceara alte calificari, alt nivel de studii etc fatza de ceea ce aveti dv;
- in instanta (tribunal), angajatorul este acela care tb sa dovedeasca legalitatea concedierii si dv depuneti la dosar copia dupa aceasta decizie cand depuneti cererea de chemare in judecata.

Pt ca nu aveti bani puteti invoca dispoz OUG nr 51/2008 (M.O. 327/25.04.08) priv ajutorul public judiciar, pt a beneficia de asistenta unui avocat.

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului Anca1972 Anca1972 Buna ziua! Sotul meu este angajat cu contract e perioada nederminata. Astazi i s a comunicat ca va mai lucra in firma doar pina la sfirsitul lunii curente. ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere art.65,66 codul muncii sabinna sabinna Care este sanctiunea neacordarii preavizului ? Nu se acorda efectiv preavizul dar se platesc cele 20 de zile. Instanta poate anula decizia de concediere pe ... (vezi toată discuția)
Concediere in timpul sarcinii adelina79 adelina79 Sunt insarcinata in luna a 3-a, am anuntat firma iar dupa 2 saptamani am primit decizie de concediere cu data de 1 martie. Bineinteles ca voi da firma in ... (vezi toată discuția)