avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... obtinerea cetateniei Romana si pasaport
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

obtinerea cetateniei Romana si pasaport

M-am nascut in Oradea si parintii mei au emigrat cand am avut 5 ani. astazi am 55 de ani. Acum asi vrea sa stiu daca mai am cetatenia Romana {am certificat de nastere fara numar CNP]. Ce procedura trbuie sa fac ca sa obtin CNP, sa recuperez cetatenia Romana {daca nu am] si sa primesc pasaport Roman.
multumesc in avans
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 22:02, 8 Ianuarie 2012
In primul rand trebuie sa solicitati clarificarea cetateniei romane. In acest sens, va puteti adresa misiunii diplomatice sau oficiului consular romanesc din tara de domiciliu.
Daca raspunsul este pozitiv, vi se elibereaza o dovada ce cetatenie. In functie de situatia dumneavoastra (daca v-ati casatorit, ati divortat sau v-ati schimbat numele in strainatate) trebuie sa solicitati inregistrarea tuturor modificarilor de stare civila si/sau de nume in Romania si sa obtineti acte de stare civila romanesti conforme cu statutul civil actual si cu numele pe care il purtati in prezent. Apoi solicitati atribuirea CNP-ului si ulterior pasaport.
Daca raspusul este negativ (in cazul in care parintii au renuntat la cetatenia romana in perioada in care erati minor, ati pierdut cetatenia odata cu ei), puteti solicita redobandirea cetateniei romane: [ link extern ]
multumesc
Art. 10 din Legea cetățeniei române prevede „Cetățenia română se poate acorda și persoanei care a pierdut aceasta cetățenie și care cere redobândirea ei, cu păstrarea cetățeniei străine...”. Având însă în vedere că anumite țări nu permit dubla cetățenie, sau, dacă o permit, prevăd pierderea automată a cetățeniei lor la dobândirea de bună voie (din proprie inițiativă, prin liberă voință) a cetățeniei altui stat, statul român nu poate garanta păstrarea cetățeniei străine la redobândirea cetățeniei române. De exemplu, un supus belgian care și-a redobândit cetățenia română înainte de 9 iunie 2007 a încetat să fie supus belgian odată cu redobândirea cetățeniei române. Pentru un supus olandez care și-a redobândit cetățenia română înainte de 1 aprilie 2003 este valabil același lucru, la fel ca pentru un supus olandez care și-a redobândit cetățenia română după 1 aprilie 2003, dar nu satisface una din cele trei excepții de la pierderea automată a cetățeniei olandeze în cazul dobândirii voluntare a unei alte cetățenii. Aceasta nu constituie o vină a statului român deoarece „conform Constituției României și art.1, alin 3 din Legea Nr. 21 din 1991 cu modificările și completările ulterioare, republicată, cetățenii României se bucură de protecția statului român – aceste dispoziții nu prevăd însă nicio obligație în acest sens a statului român față de foștii și/sau viitorii cetățeni români”.

Citat de pe [ link extern ]

Acelasi lucru poate fi valabil la naturalizare.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
tgeorgescu, utilizator
Atribuirea de CNP se face in cazul dvs.de Directiile Judetene de Evidenta a Persoanelor.
Veti depune cerere scrisă pentru atribuirea CNP la structura de stare civilă din cadrul oricărui serviciu public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor, indiferent de locul naşterii sau al ultimului domiciliu avut în ţară. De preferat la serviciul de evidenta de la ultimul domiciliu avut in tara pentru ca acolo se vor face verificarile.
La depunerea cererii veti prezenta, în original şi fotocopie, următoarele documente:
-cerere tip;
-certificate de stare civilă;
-document de identitate valabil ( acte de identitate sau paşaport eliberat de autorităţile străine);
-documentul prin care se face dovada cetăţeniei române, dacă există (paşaport românesc valabil);
-timbru fiscal în valoare de 4 lei ( de la poşta română, tribunal sau sediul D.J.E.P. );
-procură specială/împuternicire avocaţială( după caz), în original**.

**)procura poate fi făcută la un notar public ( din ţară sau din străinătate) sau la oficiul consular român. Dacă este făcută la un notar public din străinătate trebuie să fie apostilată sau supralegalizată, după caz.
CERERE
Pentru atribuirea de CNP

Subsemnatul(a)______________________________________________
fiul/fiica lui______________şi a __________________,născut(ă)la data de
_____________în localitatea _______________judeţul___________________
Posesor/posesoare al/a actului de identitate seria_____nr._________________,
cu ultimul domiciliu avut în România în localitatea______________________
strada__________________nr._____,bl.____,apt._____,judeţul_____________________,
vă rog să binevoiţi a-mi înscrie/atribui CNP în certificatele de stare civilă,fiindu-mi necesar la ......................
La prezenta cerere anexez următoarele documente:
- Certificat de naştere seria______nr______
- Certificat de căsătorie seria _____nr_____
- Act de identitate seria ____nr_______
- Paşaport seria____nr______
- Document de atestare a cetăţeniei române(după caz).
Luând la cunoştinţă de prevederile art.292 Cod Penal cu privire la falsul în declaraţii declar că nu am mai solicitat atribuirea de CNP unei alte instituţii.



Data, Semnătura









Atribuirea CNP-ului poate fi solicitata si prin intermediul ambasadei/consulatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Obtinere dovada cetatenie romana in vederea obtinerii cnp Elenacristina Elenacristina Buna ziua cum si de unde se obtine o dovada a cetateniei unei persoane cu dubla cetatenie - romana / americana, cu domiciliul un SUA, in conditiile in care am ... (vezi toată discuția)
Pasaport expirat ioanabn ioanabn buna ziua! am si eu o problema si as avea nevoie de ceva informatii.Sunt plecata in Spania si pasaportul mi-a expirat.Am calatorit doar cu pasaportul, neavand ... (vezi toată discuția)