avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere dovada cetatenie romana in vederea obtinerii ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere dovada cetatenie romana in vederea obtinerii CNP

Buna ziua
cum si de unde se obtine o dovada a cetateniei unei persoane cu dubla cetatenie - romana / americana, cu domiciliul un SUA, in conditiile in care am procura in acest sens?
am obtinut, cu procura, duplicat al certificatului de nastere, dar fara CNP -
persoana este plecata din Ro din 1973.
mentionez ca nu a avut CNP comunicat pana in prezent.
in setul de documente necesare, ar fi si dovada cetateniei romane -
pe site, la Pasapoarte, nu se specifica nimic clar.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Elenacristina , utilizator 17:19, 6 Iulie 2015
Dovada cetateniei romane se face cu buletinul de identitate, pasaportul sau certificatul constatator.

In caz de nevoie, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei elibereaza, la cerere, dovezi de cetatenie pentru cetatenii romani aflati in strainatate.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
trandafir2, moderator
avand in vedere ca a parasit tara in mod legal, in 1973, nu avea nici certificat de nastere in original (doar copie legalizata, dar care nu a fost admisa pentru cererea emiterii unui nou pasaport la consulatul de la NY), nici buletin sau vreun alt document, fiind minora atunci, altul decat un pasaport care, nu numai ca a expirat, dar a fost furat.
problema este acum la mine, in tara.
unde ma pot adresa, avand procura, pentru ca pe duplicatul certificatului de nastere, obtinut, sa fie adaugat acest CNP.
din cate am inteles, de la directia evidenta populatiei (str. bibescu voda), este obligatoriu sa am un document care atesta cetatenia persoanei solicitante.

asa ca, m-ar interesa cum pot intra in posesia acetui document, in bucuresti, avand procura in acest sens.

inca o data, multumesc pentru raspuns

Dovada cetateniei romane se face cu buletinul de identitate sau cu pasaportul. Nu cred ca aveti ce sa faceti dvs. cu procura, adica cum sa rezolvati situatia. Ori vine persoana in tara, ori ii duceti acolo duplicatul certificatului de nastere si alte acte de stare civila.

Atribuirea Codului Numeric Personal (CNP)
Procedura atribuirii codului numeric personal
Începând cu anul 1994, odată cu introducerea în uz al unui nou tip de pașaport românesc, Codul Numeric Personal (CNP) a devenit obligatoriu pentru procesarea cererilor de pașapoarte.
Dacă anterior, chiar dacă solicitantul de pașaport nu deținea un CNP, acesta se acorda printr-o procedură internă a Direcției Generale de Pașapoarte de către Serviciul de Evidență a Persoanelor.
Actualul sistem (EPASS) de emitere a paşaportului electronic, cu date biometrice, nu acceptă din start cereri de pașapoarte fără a fi introdus în sistem un cod numeric personal. De aceea, CNP-ul trebuie obținut acum înainte de solicitarea unui pașaport.
Consulatul poate atribui cod numeric personal doar în cazul înscrierii unui certificat de naştere american şi doar pentru persoanele născute după 2004, inclusiv.
Pentru persoanele născute înainte de 2004, codul numeric personal se atribuie doar de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), iar ambasada poate intermedia această solicitare.
Durata de procesare a cererii este, în general, de circa 1 lună.
DE REȚINUT: DEPABD aprobă alocarea unui CNP numai dacă sunt prezentate certificate de stare civilă românești pentru toate faptele de stare civilă petrecute până în prezent și numai dacă numele și prenumele solicitantului, așa cum rezultă din aceste certificate, sunt identice cu cele din actele străine de identitate.
Acte necesare:
Cerere pentru atribuirea codului numeric personal (se pune la dispoziţie de către ambasadă sau se poate descărca din linkul indicat);
Copie a dovezii de cetăţenie română (CI/paşaport/adeverinţă de cetăţenie română, în perioada de valabilitate!);
Copii ale certificatelor de stare civilă eliberate de autorităţile române (certificat de naştere, dacă este cazul certificat de căsătorie, sentinţa de divorţ etc);
Documentul de identificare valabil (act de identitate sau paşaport eliberat de autorităţile străine).
Taxa consulară (a se vedea rubrica “Taxe consulare”). [ link extern ]
Cererea, însoțită de actele necesare, poate fi depusă personal la sediul misiunii sau poate fi trimisă și pe cale poștală, caz în care se vor trimite doar fotocopii ale certificatelor și actelor de identitate (cererea va fi însă în original, semnată olograf), împreună cu un plic de retur, cu taxe poștale preplătite, cu ”tracking number”.
Persoanele care nu au CNP nu pot solicita eliberarea unui nou paşaport. Aceste persoane pot solicita eliberarea unui titlu de călătorie, valabil 30 de zile, cu care se pot deplasa doar în România.


[ link extern ]

Serviciul public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor solicită atribuirea de
coduri numerice personale pentru toate persoanele născute anterior datei de 01.10.1979, prin Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, respectiv Serviciul de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor al mun. Bucureşti.

Cetăţenii români vor depune cerere scrisă pentru atribuirea CNP la structura de stare
civilă din cadrul oricărui serviciu public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor, indiferent de locul naşterii sau al ultimului domiciliu avut în ţară.
va multumesc inca o data.
acum imi e mai clar.
voi trimite duplicatul certificatului de nastere, iar acolo, va continua demersurile.

zi buna !:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare duplicat certificat de nastere Elenacristina Elenacristina care sunt pasii de urmat pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere si a unui pasaport (care au fost furate) in conditiile in care persoana ... (vezi toată discuția)
Obtinere cnp in strainatate ruxyradu ruxyradu Buna ziua, cum poate recupera o persoana cu cetatenie romana si americana CNP-ul daca nu mai are pasaportul sau cartea de identitate romaneasca si locuieste ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romana si pasaport hay99 hay99 M-am nascut in Oradea si parintii mei au emigrat cand am avut 5 ani. astazi am 55 de ani. Acum asi vrea sa stiu daca mai am cetatenia Romana {am certificat de ... (vezi toată discuția)