M-am lovit de curand de o problema pe care personal o consider absurda, prin natura ei. Astfel, fetita mea s-a nascut in Anglia, avand certificat de nastere britanic.
Evident, pentru a calatori in strainatate avem nevoie de pasaport pentru ea iar in vederea obtinerii am obtinut tot setul de acte, de la traducere la apostila.
Din pacate consulatul ne-a respins cererea pentru certificatul de nastere romanesc, fara de care nu putem obtine pasaportul, datorita faptului ca in certificatul de nastere britanic cele doua nume ale mele au ordinea inversata fata de ordinea din CI si pasaport. Astfel, in loc de Sandu-Daniel Enachi este scris Daniel-Sandu Enachi. Motivarea respingerii cererii de eliberare a certificatului de nastere s-a bazat pe posibilitatea existentei unei alte persoane cu numele respectiv, lucru cel putin pueril dpmdv, pentru ca in aceasi idee ar putea exista o persoana cu numele identic cu al meu, in aceasi ordine. Totodata nu mi s-a mentionat baza legala pentru respingerea respectiva, existand insa in legea 19/1996 republicata la 2 nov. 2009 art 5 alin.2 specificatia conform careia "Numele de familie si prenumele se scriu asa cum rezulta din actele de identitate, din certificatele de stare civila si din alte inscrisuri prezentate de declarant sau primite de la autoritatile prevazute de lege".
Ce ma intereseaza este daca exista cadrul legislativ care sa anuleze cererea noastra in speta mentionata, avand in vedere ca identificarea personala a cetatenilor romani se face pe baza CNP`ului si nu a numelui, ordinea acestora in inscrisuri fiind irelevanta in aceasta situatie (nici macar nu a fost inversat numele de familie cu prenumele, ci doar ordinea prenumelor).
Credeti ca exista vreo cale prin care sa contest decizia consulatului, avand in vedere situatia mentionata ? Nu vreau sa par absurd, insa senzatia personala a fost ca oamenii sunt foarte slab pregatiti profesional ....
In certificatul de nastere britanic al copilului este mentionat CNP-ul tatalui? Banuiesc ca nu. In acest caz nu puteti invoca preeminenta CNP-ului fata de nume in identificarea tatalui.
In plus, exista textul legal pe care chiar dvs. il indicati care cere ca numele trecur in certificatul de nastere sa fie identic cu numele trecut in actele dvs. de identitate, aceasta insemnand si aceeasi ordine a prenumelor.
Cereti mai degraba autoritatilor britanice sa rectifice certificatul de nastere.
Multumesc de raspuns. Intr-adevar, nu exista CNP-ul in certificatul de nastere britanic, lucrurile ar fi fost simplificate daca ar fi existat. Textul de lege poate fi interpretat in sensul corectitudinii gramaticale a numelor mentionate in actele oficiale si nu al ordinii prenumelor.
Evident este doar interpretarea personala, insa din pacate tot a interpretare personala imi suna si actiunea celor de la consulat. Pana acum nu am gasit nici un text de lege care sa mentioneze nulitatea relativa sau absoluta a unui astfel de act si nici eventualele derogari care ar putea interveni. Daca lucrurile se limiteaza la acel text de lege atunci cei de la consulat ar fi putut sa dea un semn de buna intentie si sa ne ajute in acest sens, cu atat mai mult cu cat eliberarea unui nou certificat de nastere presupune atat bani cat si mult timp pierdut. Oricum, am inceput deja demersurile pentru un nou certificat, insa daca as gasi un text de lege in favoarea mea m-as putea readresa consulatului in acest sens.