avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Legarea unui catel in lesa
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Legarea unui catel in lesa

Buna ziua. Exista vreo lege care sa-mi interzica sa leg un catel in lesa pe timpul zilei ? Avem un catel la firma unde lucrez si vrem sa-l legam in lesa de un gard, pe timpul zilei.
Va multumesc pentru ajutor.
Mentionez ca este hranit si iubit de toata lumea, doar ca atunci cand incearca cineva sa intre in curtea noastra, devine cam periculos.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 22:33, 11 Decembrie 2011
Exista legea protectiei animalelor nr 205/2004,care obliga detinatorii de animale sa desfasoare masurile necesare,astfel incat animalul sa nu constituie pericol pentru oameni
[ link extern ]
pe langa acea lege, atata timp cat cainele nu este maltratat, nu e nici o problema ca el sa fie tinut in lesa.
Tot nu am inteles din ce-am citit pe site-ul la care ati facut referire daca il pot lega in lesa sau nu.
Cam astea sunt sanctiunile si infractiunile, mai jos aveti articolele la care se refera sanctiunile si infractiunile.

articolele urmatoare din legea 205/ 2004 prevad:

ART. 4
Deţinãtorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţã de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona şi/sau izgoni.
ART. 5
(1) Deţinãtorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasã, sex, vârstã şi categorie de producţie, urmãtoarele:
a) un adãpost corespunzãtor;
b) hranã şi apã suficiente;
c) posibilitatea de mişcare suficientã;
d) îngrijire şi atenţie.
e) asistenţã medicalã.
(2) Deţinãtorilor de animale le este interzis sã aplice rele tratamente şi cruzimi.
ART. 6
(1) În sensul prezentei legi, prin rãu tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor prevãzute la art. 5 alin. (1).

ART. 12
Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligaţia de a folosi mijloace de dresaj care sã nu provoace traume psihice sau fizice, precum şi de a folosi metode care sã nu prejudicieze sãnãtatea ori bunãstarea animalului.
ART.26
(3) În situaţia în care locul unde sunt ţinute animalele se aflã la domiciliul sau reşedinţa deţinãtorilor de animale, accesul persoanelor prevãzute la alin. (2) în acest spaţiu se face cu acordul deţinãtorului. În lipsa acordului, deţinãtorul de animale are obligaţia de a face dovada respectãrii dispoziţiilor art. 5.

Sancţiuni
ART. 23
(1) Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 12;
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1);
c) supunerea unui animal la rele tratamente;
d) nerespectarea dispoziţiilor art. 26 alin. (3);
e) supunerea unui animal la cruzimi.
(1^1) Constituie infracţiuni urmãtoarele fapte:
a) deţinerea şi comercializarea de animale sãlbatice de cãtre persoane fizice şi juridice neautorizate, cu excepţia grãdinilor zoologice;
b) folosirea animalelor pentru cerşetorie, în scopul obţinerii de foloase necuvenite;
c) faptele prevãzute la art. 6;
d) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
e) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea

In concluzie- atata timp cat cainele este ingrijit si tratat bine, se poate tine in lesa, mai ales daca e un caine mai agresiv, atat timp cat REPEt nu este maltratat si i se ofera libertatea de miscare dupa orele de lucru ,nu trebuie sa va faceti griji!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Adorjan Ramona, Consilier juridic
L. 205 / 2004 Art 5 lit a) un adapost corespunzator si lit c) posibilitatea de miscare suficienta = Art 6 Ordinul 523 / 2008 – norme de aplicare a L 205:

(1)Conditiile care trebuie respectate de catre detinatorii animalelor de companie sunt prevazute in Legea nr. 60/2004.
(2) Detinatorii animalelor de companie tinute in aer liber trebuie sa le asigure acestora un adapost individual, construit in functie de necesitati, care sa ofere protectie impotriva intemperiilor, sa fie confectionat din materiale ce nu dauneaza sanatatii animalului si care pot fi intretinute cu usurinta.
(3) Adaposturile si accesoriile pentru legarea animalelor de companie trebuie sa fie construite si intretinute astfel incat sa nu aiba margini ascutite sau proeminente care pot rani animalul.
(4) Custile utilizate pentru adapostirea cainilor vor fi dimensionate in functie de talia animalului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a sta in picioare si de a se intoarce.
(5) Pentru cainii care sunt legati, zgarda trebuie sa fie confectionata dintr-un material care sa nu fie daunator sanatatii animalului; zgarda trebuie sa fie astfel conceputa incat sa se elimine riscul de strangulare.
(6) Pentru limitarea miscarii cainilor tinuti in aer liber se vor folosi urmatoarele mijloace:
a) lant confectionat din zale metalice, cu lungimea minima de 2 m; lantul va fi ancorat la punct fix sau va culisa pe un cablu metalic si va fi prevazut la extremitati cu dispozitive de tip "vartej";
b) padoc imprejmuit, cu o suprafata minima de 6 ori mai mare decat cea a custii; padocul va fi imprejmuit astfel incat sa nu permita evadarea cainilor.
[...]
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impuscare caine in oras MITULINA MITULINA As dori sa stiu daca un detinator de arma de vanatoare are voie sa impuste un caine in oras, pe stada, in plina zi? Sincer eu cred ca nu... Ce se poate face ... (vezi toată discuția)
Plimbare caine OPLA OPLA Buna ziua, in cazul unui caine din rasa ciobanesc german este obligatoriu ca atunci când ies cu acesta la plimbare pe domeniu public sa fie purtat in lesa? ... (vezi toată discuția)
Pensiune pisici - conditii de infiintare Luciana21 Luciana21 As vrea sa va intreb daca stie cineva de ce acte/autorizatii am nevoie pt a deschide o pensiune pt pisici...locuiesc la casa...cred ca ar trebui ceva si din ... (vezi toată discuția)