Buna ziua,
La art. 150 din Codul muncii este prevazut ca „salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva”. Aceasta trebuie platita de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Se calculeaza tinandu-se cont de media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, inmultit cu numarul de zile de concediu solicitate.
Acest lucru inseamna ca daca sunt, de exemplu, angajata cu jumatate de norma, si am salariu lunar de 600 lei net si solicit concediu de odihna 10 zile, cat ar trebui sa primesc indemnizatie de concediu? Nu inteleg prea bine ce inseamna ca aceasta indemnizatie nu poate fi mai mica decat salariul de baza. Pai daca salariul meu este 600 lei, tot atat ar trebui sa primesc indemnizatie pentru concediul de odihna? Sau ce inseamna exact acest lucru?
Indemnizatia nu poate fi mai mica decat salariul de baza in sensul ca: se face o medie a veniturilor pe ultimele 3 luni; daca ati avut salariul mai mic in lunile anterioare decat salariul din luna in care efectuati concediul (si, automat, media zilnica ar fi ai mica decat aveti acum venitul/zi), nu se tine cont de media respectiva ci de venitul din luna efectuarii concediului.
Adica, daca ati avut salariul 350 lei/luna in ultimele 2 luni si acum aveti 600 lei/luna, nu se tine cont de media celor 3 luni, ci de venitul din luna actuala (lucru care este spre avantajul angajatului).
@Ayana1,
"Pai daca salariul meu este 600 lei, tot atat ar trebui sa primesc indemnizatie pentru concediul de odihna?"
In primul rand discutam despre salariul de baza brut ,nu despre net,brut care este stabilit pentru o luna intreaga lucrata,indemnizatia de co o primiti doar pt.cele10 zile lucratoare,adica, ati lua 600 de lei ,doar daca ati avea co intreaga luna.
600x3/nr. zile lucratoare din cele 3 luni ,de unde rezulta o medie a salariului/zi.Aceasta medie o multiplicam cu 10,nr. de zile de c.o.si astfel rezulta indemnizatia de concediu aferenta celor 10 zile .Daca sa spunem ca in noiembrie luati cele 10 zile,atunci indemnizatia bruta =1800/65x10=277lei .
Daca aceasta indemnizatie de concediu nu mi-a fost platita niciodata, desi sunt angajata din octombrie 2007 la aceeasi firma, pot solicita acum plata acestei indemnizatii, avand in vedere ca ea a fost prevazuta si in vechiul Cod al muncii?