avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii.

Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam...
Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 scari.
Avem destule centrale de apartament cam 22 si 2 apartamente debransate total(dar au tevi care le traverseaza).
la mine la scara sunt 8CT, un apartament are repartitoare de calcul iar unul nu=10 apart.
FirmaX care face calculul a facut un fel de calcul care m-a uimit(a pus niste repartitoare la fiecare scara in subsol pe teava de tur cu agent termic), si anume apart. care este bransat la radet are de plata cam 55lei, cel cu repartitoare le-a cam tinut inchise si are de plata vreo 37 lei ptr. caldura??? si vreo 10 lei ptr. calcul(se stie ca se percepe cam1/2 euro de repartitor), 5apartamente care au CT si nu mai au nici tevi(coloane) care sa le traverseze deoarece au fost blindate in subsol platesc cam 11 lei de apartament iar 3 apartamente care au CT dar au si coloane care le traverseaza platesc 2 vreo 20 lei iar unul care este la etjul 4 cam 15 lei.
deci factura scarii nostre are de plata ptr. agentul termic suma de vreo 226lei din care utilizatorii de agent termic platesc asa cum am mentionat vreo 55+37+ vreo 25lei mai platesc 4 locatarii de la scara nr.2 deoarece au o camera care se incalzeste tot di coloana de la scara 1(asa a fost din constructie si respectivii locatari nu au vrut sa-si faca modificare sa se alimenteze ptr. respectiva camera din coloana lor), iar restul de jumatate a facturii o platim ptr. partile comune( acele tevi din subsol care oricum sunt izolate) cum reiese din calculele prezentate noi cei care nu mai avem coloanesi cei care mai au coloane...nu este cam gresit sistemul de calcul al firmei X?.
Am anuntata locatarii de la celelalte scari care au CT si bineinteles ca nu sunt de acord deoarece sunt situatii si la celelalte scari in care cei bransat la radet platesc un pic mai mult decat cei care au CT si la care le-a revenit de plata cam 25 de lei de apart. la cei cu CT si ceva peste 30-40 la cei bransati.
ba chiar o pers. bransat cu repartitor si care le da mereu O plateste 19 lei (are 2 camere) si vecinul care are CT dar are 3 camere platesre 25 lei.
Mie mi se pare ca nu este in regula cu acest mod de calcul, am contactata firm X si spune ca asa reiese din ord.343/2010....asa sa fie?....noi cei fara bransament la radet platim jumatate din valoare facturii pe scara???? Multumesc...
Cel mai recent răspuns: ndan57 , utilizator 20:27, 20 Noiembrie 2011
In principiu calculul este corect. De ce? Pentru ca agentul termic incalzeste, pe scara dv. ma refer, mai mult spatiile comune si tevile verticale si o foarte mica cantitate din acest agent termic apartamentele conectate.
Luati in calcul unde se consuma caldura pe scara dv. In cele 2 apartamente conectate la sistem si pe tevile comune (acolo unde ele exista). Valoarea facturii este foarte mica in comparatie cum ar fi daca toate apartamentele ar fi conectate la sistemul de incalzire centralizat si ea reprezinta incalzirea mai mult a partilor comune decat a celor individuale (calorifere).
In plus de asta, caldura la comun se calculeaza pe cota-parte indiviza, deci apartamentele mai mari vor avea o suma mai mare, cu exceptia, inteleg din ceea ce spuneti, a acelora in care o parte din tevi au fost blindate din subsol, practic ca si inexistente pentru a furniza caldura.
Cei conectati platesc aceeasi caldura la comun ca si cei deconectati din sistem....si in plus ceea ce li se inregistreaza pe calorifere. Daca ei nu au dat drumul la calorifere in luna octombrie decat cateva zile, atunci si caldura aceea va costa foarte putin si suma lor va fi cu putin peste a celor deconectati.

Multumesc, o sa revin,....nu stiu cum s-a facut calculul la alte blocuri, doar dvs. dnii.administratori stiti+desigur firmele care fac calculul..eu imi puneam problema ptr. viitor daca si cand v-a venii desigur o factura mai mare daca cumva se va pastra aceasta proportie, adica cele 2 apartamente sa plateasca cam jumatate iar restul cei cu centrale caci atunci suma se poate sa fie desigur mult mai mare....spre 50-60 sau poate chiar mai mult...O ZI BUNA!!!.
Daca acesta factura este a lunii octombrie, e posibil ca in lunile pline de iarna sa fie dublu, proportia pastrandu-se totusi pentru ca de fapt numai 2 apartamente se incalzesc cu caloriferele. In octombrie a fost caldura numai in jumatate de luna.
Multumesc, astept sa vad ce va mai fii. O SEARA BUNA TUTUROR=D>#-o sper sa nu ajung asa...eu..locatarii doar comenteaza si...acuza.
In afara de problema calcului mai este o problema: legea prevede ca se pot face calcule cu repartitoare doar daca sunt montate in proportie de 80 % din apartamente.
La dumneavoastra fiind doar doua apartamente unul cu si unul fara repartitoare nu intelege in ce baza s-a incheiat contractul, procentul fiind de 50 %.
E adevarat ca si aici e o legislatie mioritica: daca contractul a fost incheiat inainte de montarea centralelor ANRSC spune ca ramane in vigoare indiferent de procentul de apartamente cu repartitoare.

Alte discuții în legătură

Calcul caldura la apartamente debransate din subsol ioanacioploiu ioanacioploiu doresc sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare la urmatoarea problema: la asociatia noastra avem pe scara 10 apartamente 5 pe o coloana si 5 pe alta coloana. Una ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Plata caldura parti comune marinica71 marinica71 am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist ... (vezi toată discuția)