avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie interesanta ... va rog sa cititi!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie interesanta ... va rog sa cititi!

Buna ziua,

Se da urmatoarea problema pe care va rog sa o analizati si sa imi dati un raspuns.

Prin urmare, avem urmatoarele date:

- familia 1 (X) - ambii soti sunt decedati; sotul a decedat acum 15 ani iar sotia acum 3 ani.
- familia 2 (A) - sotul este in viata iar sotia a decedat acum 6 luni;
- familia 3 (B) - sotul a decedat acum 1 an iar sotia este in viata;
- familia 4 (C) - ambii soti sunt in viata;
- familia 5 (D) - ambii soti sunt in viata dar sunt divortati.

Familia 1 (X) reprezinta parintii pentru baiatul din familia 2 (A) si cele 3 fete din familiile 3, 4 si 5 (B, C si D).
Familiile 2, 3, 4 si 5 au descendenti, respectiv copii si nepoti, in viata.

Familia 1 (X) are o proprietate la tara unde au locuit pe timpul vietii.
Familia 2 (A) locuieste in aceeasi proprietate cu familia 1 (X) de mai bine de 15 ani pana in prezent. Actualmente, in aceasta proprietate mai locuieste doar sotul aflat in viata respectiv singurul baiat al familiei defuncte 1 (X). Sotul supravietuitor din familia 2 (A) impreuna cu urmasii acestuia au avut grija pe tot parcursul acestor ani de intretinerea gospodariei si plata impozitelor catre stat. Si la ora actuala, sotul supravietuitor impreuna cu copii sai platesc impozitele si au grija de gospodaria sotilor defuncti ai familiei 1 (X).
Familiile 3, 4 si 5 (B, C si D) au locuit si locuiesc in alte proprietati (sotiile acestor familii fiind fiicele familiei 1 (X) dupa casatorie si-au schimbat domiciliul) si nu au participat la intretinerea casei familiei 1 (X).

Titlul de proprietate este pe numele familiei 1 (X).

Care sunt caile legale si etapele pe care trebuie sa le urmeze sotul supravietuitor din familia 2 (A) pentru a intra in posesia proprietatii parintilor sai defuncti (familia 1 (X) ).

Sper ca nu v-am obosit cu atatea informatii si va rog sa imi raspundeti la solicitarea de mai sus.

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
ionut.tanase, utilizator
@ ID

O cumplita durere de cap (vorbesc serios) ma impiedica sa ma concentrez pe tot ce s-a scris in cele 4 pagini anterioare.
Cu scuzele de rigoare vreau totusi sa intaresc doua aspecte care s-au dicutat aici.

Art 651 Cod civil zice ca: Succesiunile SE DESCHID prin moarte".

Aceasta dispozitie mi se pare exptrem de concisa si de clara. Asa ca nu ma intereseaza sa aflu ce scrie pe site-ul nustiu cui, fie el si notar. Sunt multi cei care fac confuzie intre DESCHIDEREA succesiunii care coincide cu clipa mortii (deschidere pe care o face Dumnezeu, daca imi e permisa exprimarea) si DEZBATEREA succesiunii pe care o face notarul in urma cererii care este una de DEZBATERE si nu de dechidere. (altminteri , scuzati exprimarea, dar cerere asta ar suna cam asa: avand in vedere ca mi-am propus sa mor cam pe joia viitoare va rog sa...).

Certificatul de mostenitor nu e titlu de proprietate. (chiar daca afirmatia "mostenirea e unul din modurile de dobandire a dreptului de proprietate" e adevarata).

In certificatul de mostenitor dupa bunicul poate sa-mi apara si capra vecinului pe care bunicul o avea doar cu imprumut. (dar despre care eu, mostenitor, n-am habar l-a momentul in care dclar bunurile pe care le avea mortul). Pentru a face dovada proprietatii caprei trebuie sa produc actul de vanzare-cumparare (titlul de proprietate) al caprei pe numele bunicului - act distinct de certificatul de mostenitor. Altminteri mie nu mi se transmite un drept de proprietate asupra caprei vecinului doar pentru ca-i flutur vecinului un certificat de mostenitor cu capra lui printre randuri, iar vecinul poate sa mi-o ceara linistit pentru ca omul doar o imprumutase mortului.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Eu am intrat azi, din intamplare, pe acest forum si am vazutintrebarea tanarului - care dorea un raspuns simplu, asa ca pentru un neofit in materie judiciara. Vazand primul raspuns care i s-a dat, in termeni juridici pe care un om dinafara sistemului nu-i intelege, am incercat sa dau un raspuns pe intelesul celor fara de cunostinte juridice. Cand i-am indicat site-ul unde sa citeasca, m-am referit la calea care trebuie sa o urmeze el (sau cel care are vocatia de mostenitor) si nu ce trebuie sa faca un notar. Am indicat site-ul ca sa nu fiu nevoit sa scriu mult.
Domnei ROMASCANU vreau sa-i spun ca a uitat varza pentru capra vecinului.:D
Dar tot nu ma pot abtine sa nu o "combat" la 3 probleme.
1. Art. 651 mentionat, se "traduce" prin: Succesiunea se deschide doar dupa ce propietarul a decedat. Nimeni (din viitorii mostenitori) nu poate sa aiba pretentii la avutul cuiva, atata timp cat propietarul acestuia traieste. Dar nu sunt de acord cu deschiderea succesunii. Daca ar fi asa, ar insemna ca dupa 6 luni de la deces nu s-ar mai putea cere dezbateri succesorale, deoarece Art. 700 din Codul civil spune ca "Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii". Dar practica - fara sa mai citam prevederile legale - arata ca nu se intampla asa.
2. Certificatul de mostenitor nu e titlu de propietate, dar atesta proprietatea. Si eu asa am spus. Titlul de proprietate este doar unul din documente prin care se poate face dovada proprietatii.
3. Daca cineva introduce capra vecinului in mostenire, inseamna ca ori a facut un fals pe care apoi la prezentat notarului, ori notarul a incalcat legea. Ori acesta a mancat varza caprei.
Va las sa discutati. Ca nu o sa va mai deranjez.
PUTETI SA SCRIETI CE VRETI, CA NU O SA MAI INTRU SA VA RASPUND.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
ID, utilizator
pentru ID

Legea notarilor publici 36/1995
Art. 68. - Procedura succesorală notarială se deschide, după caz, la cererea....
Art. 69. - În cererea de deschidere a procedurii succesorale vor fi menţionate ....

Deci, legea vorbeste despre deschiderea unei PROCEDURI si nu a succesiunii insasi care, repet, se deschide prin moarte. Sunt nuante asupra carora nu am pretentii de la justitiabili, dar am pretentii de la notari carora le e lene sa foloseasca toate cuvintele, generand grave confuzii.

Art. 88. - .... Până la anularea sa prin hotărâre judecătorească, certificatul de moştenitor face dovada deplină în privinţa calităţii de moştenitor şi a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecărui moştenitor în parte.

Legea nu zice ca acest certificat face dovada vreunei proprietati, ci doar a calitatii si a cotei. Pentru a face dovada dreptului de proprietate pe care il avea mortul asupra bunurilor trebuie sa ma folosesc de alte acte alaturate certificatului de mostenitor (contract de vanzare cumparare, schimb, donatie, titlu de proprietate emis in baza L 18 etc..etc... )

Pentru ionut tanase

Plata imozitelor reprezinta o dovada a acceptarii tacite a succesiunii de catre baiatul familiei X.
Cea mai buna cale pentru el este aceea de a cere instantei de judecata (si nu notarului pentru ca pierde vremea si banii) in contradictoriu cu surorile lui (fiicele defunctilkor X - inteleg ca toate sunt in viata)
- sa constate deschisa succesiunea defunctului X1... tatal , decedat la... (atentie deci si pt dl ID - instanta doar o constata, nu o deschide, ca de deschis a dschis-o Dumenzeu prin moarte).
- sa constate deschisa succesiunea defunctei X2 ...mama, decedata la ...
- sa constate ca mostenitori ai tatalui sunt: el in calitate de fiu (acceptant tacit al mostenirii) si sotia supravietuitoare (mama lui) iar surorile lui sunt straine de mostenirea tatalui lor prin neacceptare
- sa constate ca mostenitor ai mamei (sotiei lui X decedata la ...) este el in calitate de fiu, iar surorile sale (fiiicele defunctei) sunt straine de mostenire prin neacceptare.

N-au decat surorile lui sa vina si sa dovedeasca daca si in ce mod au acceptat succesiunea parintilor lor, daca vor si daca o pot face.
Daca stie ca surorile lui pot produce astfel de dovezi (sau daca nu vrea sa le inlature astfel de la mostenire - pentru neacceptare) poate sa incerece sa le cheme la notar impartind cu ele in mod egal succesiunea parintilor - desi ca ma indoiesc ca acesta e intentia lui.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Sper sa fiu scuzat pentru interventie. Nu sunt jurist si am 2 clase mai mult ca trenul. Am intrat aici sa caut ceva din domeniul juridic si am dat peste acest subiect. Si am ramas tare nedumirit, de ce sunt atatea pareri despre o prevedere legala? Pai atunci noi, astia care avem o cultura juridica ce se ridica doar pana la genunchiul broastei, cum sa mai intelegem prevederile acestei legislatii?
Curios din fire, m-am uitat si eu in codul civil, legea 36 si alte ce au fost evidentiate aici. Si am ramas tare in ceata, ca magarul lui Pazvante.
Am si eu un caz de succesiune dupa un frate care nu a avut copii si nu a fost casatorit. Si am depus docomentele ce mi le-a cerut notarul. Cand am cetit ce se scria p’acilea (stati sa transcriu corect, ca am memoria scurta) “Art. 700 (din codul penal) Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii” si stiind ca nu am platit nici un impozit (asa cum zice doamna Romascanu), fiind astfel lipsit de dovada acceptarii succesiunii, m-am racit, m-am incalzit, am inceput sa tremur si am zis: na, ca am pierdut mostenirea, deoarece au trecut 4 ani (nu 6 luni) de la deschiderea succesiunii (ca asa spun juristii la acest subiect). Revenindu-mi putin, am format numarul notarului si i-am spus ce descoperire epocala am facut. Notarul, om vechi in meserie (era notar de stat si pe vremea comunistilor), a inceput sa rada de era sa se inece, apoi, printre sughituri, m-a intrebat de unde am aflat asemenea aberatii. I-am spus. Imi cer scuze, dar nu pot sa scriu aici ce mi-a spus (degetele mele sunt cam rusinoase). M-a asigurat ca data deschiderii succesiunii este cea a inregistrarii cererii si sa stau linistit, ca nu am pierdut succesiunea, ci numai banii ce trebuie sa-i platesc, pentruca am depasit termenul de 1 an de la deces. Acum, daca el mi-a spus asta, nu-s de vina eu ca nu corespunde cu ce am cetit pe aci, scris tot de jurisi (dupa cum cred eu, ca sunt un om credincios).

In ceea ce priveste cele spuse de doamna Romascanu referitor la succesiunea in instanta si nu la notar, pai am vrut si eu asa (ca asa mi s-a sugerat si mie), dar notarul mi-a spus ca taxa notariala e de 1000 lei pentru o mostenire (Na, ca iar’ am gresit! Am uitat ca se spune procedura succesorala, nu mostenire. Asa-i?). Inafara de impozitul de 1% pentru averea impartita (parca se spune masa succesorala). Iar avocatul mi-a cerut pentru proces 1000 de lei. Ca am mers la registratura judecatoriei si mi-a spus ca ei (ele) nu pot sa-mi spuna cum sa procedez, sa ma adresez unui avocat. Acesta mi-a spus de la obrazul lui de jurist: va costa numai 1000 de lei, daca se incheie totul, fara recurs. Dar pe langa asta trebuia sa platim si taxele judiciare, plus impozitul pe masa succesorala. Asa ca am ramas la notar.
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2008
elian c, utilizator
romascanu a scris:

Legea nu zice ca acest certificat face dovada vreunei proprietati, ci doar a calitatii si a cotei. Pentru a face dovada dreptului de proprietate pe care il avea mortul asupra bunurilor trebuie sa ma folosesc de alte acte alaturate certificatului de mostenitor (contract de vanzare cumparare, schimb, donatie, titlu de proprietate emis in baza L 18 etc..etc... )

Doamna avocat, sa inteleg ca eu nu sunt proprietar pe bunurile ce mi se cuvin de la parinti, deoarece nu am nimic din ce spuneti ca trebuie langa cerificatul de mostenitor:contract de vanzare cumparare, schimb, donatie, titlu de proprietate emis in baza L 18, etc.? Ca nu aveau nici ei asemenea documente, ca mostenisera imobilele de la parinti, care si ei le mostenisera de la parinti? Iar casa a fost facuta de parinti. Sa inteleg ca nici ei nu erau propietari pe bunurile imobile, deoarece aveau doar certificate de mostenitori?
Ce ma sfatuiti sa fac pentru a intra in posesia actelor care sa-mi dovedeasca propietatea asupra bunurilor mostenite?
Puteti sa-mi spuneti si mie unde sunt prevazute actele care consfintesc dreptul de proprietate? Care e actul normativ, pentru a putea intreprinde demersurile necesare si sa intru in legalitate?
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2008
ContSters67366, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire danceform danceform Buna ziua , In momentul in care se da in fata notarului o declaratie de renuntare la mostenire ( succesiune ) , care este autentificata de catre notar , ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)