elian c a scris:
Nu sunt jurist
Curios din fire, m-am uitat si eu in codul civil, legea 36 si alte ce au fost evidentiate aici. Si am ramas tare in ceata, ca magarul lui Pazvante.
“Art. 700 ... Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii” si stiind ca nu am platit nici un impozit (asa cum zice doamna Romascanu), fiind astfel lipsit de dovada acceptarii succesiunii, m-am racit, m-am incalzit, am inceput sa tremur si am zis: na, ca am pierdut mostenirea, deoarece au trecut 4 ani (nu 6 luni) de la deschiderea succesiunii (ca asa spun juristii la acest subiect). Revenindu-mi putin, am format numarul notarului ...
Notarul.....M-a asigurat ca data deschiderii succesiunii este cea a inregistrarii cererii si sa stau linistit, ca nu am pierdut succesiunea,
In ceea ce priveste cele spuse de doamna Romascanu referitor la succesiunea in instanta si nu la notar, pai am vrut si eu asa (ca asa mi s-a sugerat si mie), dar notarul mi-a spus ca taxa notariala e de 1000 lei pentru o mostenire
Nu ati pierdut succesiunea, dar din cu totul alt motiv decat cel spus de notar. O sa va explic in cele ce urmeaza, dar cu o mica introducere. (pentru a fi si pe intelesul altor cititori).
Data deschiderii mostenirii de la care se calculeaza termenul de 6 luni de prescriptie al dreptului de optiunea succesorala este data MORTII si nu data cererii.
Citez din Prof. dr. Francisc Deak - dupa care a invatat si notarul pentru a ajunge notar daca ajuns pe bune (ca sa nu trebuiasca sa alegeti intre parerea mea si a notarului fara argumente) "data deschiderii succesiunii coincide cu data mortii celui care lasa mostenirea... Deschiderea mostenirii (si data ei) nu trebuie sa fie confundate cu deschiderea procedurii succesorale notariale..."
Daca dvs sunteti singurul pretendent al mostenirii fratelui si nu aveti a va certa cu nimeni pentru asta atunci intr-adevar nu sunt probleme. Notarul (daca vrea sa faca lucruruile corect) va va cere sa aduceti si o persoana in calitate de martor (o babuta de prin vecini) care sa declare ca dvs. ati acceptat tacit succesiunea in termen de 6 luni de la data deschiderii ei = data mortii: Ceva de genul: "da maica, la pomana de 40 de zile l-am vazut pe x ca a preluat bunuri mobile (o sapa , o grebla, o tingire) din mostenirea mortului si i le-a dat/vandut vecinului din drepata... a darmat si a reparat gardul de la casa... a construit un sopron si un trotuar de beton... a luat in stapanire casa mortului, fara sa fi fost coproprietar cu frate-sau de dinainte pe ea .. etc. etc " Tot ce am scris eu pana aici (si scuzati exprimarea, dar incerc sa fiu cat mai sugestiva) reprezinta
acte care presupun intentia neechivoca de a accepta tacit mostenirea. (nu numai plata impozitelor reprezinta acceptare - ce am scris eu mai sus era doar un biet exemplu raportat la problema userului care a pus intrebarea cu mentiunea ca a platit impozitele).
Ori pentru a dovedi o acceptare tacita aceste acte, asa cum spune art 700 cod civil (nu penal cum scrisera-ti mai sus) trebuiesc sa fi fost facute in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii. Adica de la data mortii.
Pentru ca Iaca-ta ce zice art 76 din Legea notarilor
Art. 76. - În cadrul procedurii succesorale,
notarul public
stabileşte calitatea moştenitorilor şi legatarilor,
întinderea drepturilor acestora, precum
şi compunerea masei succesorale.
Pe bază de declaraţie sau probe administrate în cauză (cum ar fi declaratia martorului de care va povesteam mai sus - n. ns) se va stabili dacă succesorii
au acceptat succesiunea în termenul legal. (acela care s-a scurs de la data deschiderii mostenirii = data mortii, nicidecum de la momentul cererii mai incolo).
Daca ar fi adevarat ce a spus notarul, cum ca data deschiderii mostenirii ar fi data cererii, atunci rezulta ca astfel de acte as putea sa le fac si de acum (de la cerere) incolo. Ori asta nu e adevarat. Dovada ca am facut acte de acceptare se face pentru trecut .. de la data mortii celui despre a carui mostenie e vorba si pana la implinirea termenului de 6 luni de la acesta data.
Ori notarul n-a prea avut vreme (si chef) sa explice si a luat-o pe scurtatura. Scurtatura asta (premisa falsa) poate sa duca la o concluzie adevarata (aceea ca nu pierdeti mostenirea) date fiind conditiile particulare in care va gasiti dvs. (frate mort fara mostenitori descendenti, lipsa altor mostenitori acceptanti din grade si clase subsecvente). Dar tot pe siteul asta veti gasi pagini intregi de dicutie cu o doamna care, fiind plecata din tara in termenul de 6 luni de la data mortii tatalui ei a fost inlaturata de la mostenire de mama si sora pentru ca ea nu a putut sa faca dovada unor acte de acceptare a mostenirii in termen.
Lucrurile s-ar complica daca, spre pilda, un var primar al mortului (sau un alt frate/sora - nu stiu daca mai aveti) ar avea o declaratie de acceptare expresa a succesiunii (profitand de pasivitatea dvs.) si atunci chiar s-ar pune problema unor dovezi serioase ale acceptarii succesiunii de catre dvs.
Cat priveste onorariul notarului exista o Norma din 2005 care prevede onorariile MINIME ale notarului.
Pentru o mostenire in valoare de peste 548.910.001 lei vechi onorariul MINIM este de 7 016 000 lei vechi + 0,5 % din suma care depaseste 548.910.001.
Daca mostenirea fratelui dvs nu e valoroasa, atunci notar sau instanta e tanda pe manda, cum se zice. Dar sunt si mostenitori care merg in instanta sa faca economii de cateva zeci de milioane fata de cat iar costa pe la notar.
Tocmai de aceea ne straduim sa tot repetam ca sfaturile de aici nu sunt retete general valabile. Totul trebuie sa fie raporat la cazul particular.
Riscul cel mai mare este ca cineva sa ia sfatul meu dat lui Ionescu pentru al adapta la situatia lui Popescu. Iese o varza (ca tot zicea mai sus un user ca am uitat varza vorbind despre capra vecinului).