Studentul care a beneficiat de pensie de urmas pe timpul facultatii are dreptul sa primeasca acest venit si in perioada masteratului pe baza actelor doveditoare?
Sunt curator pentru dezbaterea succesiunii pentru nepotelul meu de 8 ani al carui tata a decedat acum 3 saptamani in urma unui accident rutier :(
Copilului inteleg ca ii revine o pensie de urmas. Va rog sa ma ajutati cu informatii privind procentul din salariul tatalui care constituie suma pt pensie (tatal avea salariul minim pe economie), ce acte sunt necesare (copii xerox, legalizate?) si unde se depune dosarul, ce institutie. Cineva spunea ca la Casa de pensii de la Vitan sa mergem dar sunt multe drumuri de facut in provincie pentru dosarul pt accident si ar fi tare bine sa avem informatiile si eventual sa pregatim dosarul. Eu o ajut pe sora mea si o sa-mi faca o procura asa ca acolo trebuie trebute toate institutiile unde e necesar sa ma prezint in numele ei. va multumesc, faceti un lucru extrem de util , mult succes!
Scuze, m-am exprimat nepotrivit..........Sunt curator al nepotelului meu de 8 ani, privind dezbaterea succesiunii tatalui sau decedat acum 3 saptamani.
Nu am primit aici niciun raspuns astfel ca am sunat la casa de Pensii Vitan unde mi s-a spus ca numai daca tatal avea vechime de 5 ani jumatate ii revine copilului o asemenea pensie de urmas. Si ca dosarul pentru obtinerea pensiei trebuie intocmit de fostul angajator al defunctului, depunandu-l la Casa de pensii.
Va rog daca e posibil si aveti informatii, sa imi confirmati aceasta, deoarece pana am aflat toate astea am dat 7-8 telefoane, unele functionare ma pasau pur si simplu altora, dandu-mi alt nr de telefon etc.
Cu multumiri, Mir
Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a. pentru un singur urmas - 50%
b. pentru 2 urmasi - 75%
c. pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%
Acte necesare
- cerere tip
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
- adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
- actul de identitate al solicitantului
- carnet de munca (original si copie)
- livret militar (original si copie)
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
talonul de pensie al decedatului
Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
Documentele se depun la Casa Teritoriala de Pensii.
Va multumesc pentru raspuns. Minorul pentru care va fi depus dosar de pensie de urmas are 8 ani iar tatal lui nu era pensionar. Prin urmare nu angajatorul defunctului intocmeste dosarul?
Si vechimea in munca a tatalui decedat trebuie sa fie 5 ani jumatate ?
Sunt putin confuza, fiind informatii contradictorii
Pensie de mostenitor
elenna9
Buna ziua, eu am un copil provenit dintr-o relatie anterioara. Tatal copilului a murit recent, Dumnezeu sa-l odihneasca. In timpul vietii, el nu a contribuit ... (vezi toată discuția)