avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum se calculeaza pensie de intretinere minor la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum se calculeaza pensie de intretinere minor la venitul minim pe economie

Prin sentinta fostul sot a fost obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 20%din venitul net realizat. Incepand cu anul 2009 acesta a incetat sa mai dea pensie de intretinere pe motiv ca nu mai are nici un venit. Am deschis un proces civil pt obligarea lui la restituirea restantelor. Eu nu stiu ce suma sa cer deoarece nu stiu cum se calculeaza aceasta suma raportata la venitul minim pe economie si anume:
pt. 2009 - venit minim 600ron
20% x 600ron =120 ron/luna x12 luni
sau 20%x461ron=92.2ron/luna x12luni
pt.2010- venit minim 600
20% x 600 ron =120 ron /luna x12 luni
sau 20% x 461ron=92.2ron/luna x12luni

pt.2011 - venit minim 670ron
20% x 670 ron =134 ron/luna x12 luni
sau 20% x 510ron=102ron/luna x12luni

deci pt.
2009 - 20% - 120 ron/luna
2010 - 20% - 120 ron/luna
2011 - 20% - 134 ron/luna

El sustine ca trebuie sa dea urmatoarele sume - deoarece a scazut taxe, impozite care ar trebui virate statului.

2009-- 20% ... 92.2 ron/luna
2010-- 20% ... 92.2 ron/luna
2011-- 20% ... 102 ron pe luna .....

Cum este corect sa calculez ca stiu ce suma sa cer?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
kyrakyra_65, utilizator
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 17:49, 20 Noiembrie 2011
Mea culpa, nu este in lege, este jurisprudenta

Principial este ca cel capabil de munca nu poate fi scutit de indeplinirea obligatiei de intretienere pentru ca are posibilitatea de a realiza un venit.
Si in acest caz (poti sa muncesti, dar nu vrei ori mai rau iti ascunsi veniturile) chiar in lipsa oricaror dovezi cu privire la venituri, s-a ajuns la concluzia jurisprudentiala (nu scrisa undeva) ca persoana capabila de munca sa fie obligata la plata unei pensii pentru minor, in limita unei contributii minime, calculata in raport cu venitul minim.

Verificati jurisprudenta in domeniu si veti vedea ca am dreptate.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Procentul stabilit de instanta la suma de 670 lei.
Va redau mai jos un dispozitiv al unei sentinte a Judecatoriei Ploiesti, unde veti vedea ca procentul de 25% (pentru un copil ) se aplica la suma de 670 de lei si se stabileste pensia in suma fixa de 167,50 lei.
" Admite acţiunea formulată de reclamanta x. Dispune majorarea pensiei de întreţinere stabilită în sarcina pârâtului x prin sentinţa civilă x pronunţată de Judecătoria Ploieşti, în favoarea minorului x născut la data de x de la suma de 416.500 lei vechi, la suma de 167,50 lei, lunar, începând cu data introducerii acţiunii – 03.06.2011, până la majoratul minorului". ( dos. civ.10311/281/2011).
Practica instantelor nu este unitara in acest sens, insa la Ploiesti aceasta este practica.
Pensia de intretinere e un drept al copilului si nu al parintelui care il creste .Si chiar daca el nu are venituri trebuie sa o dea .( nimeni nu crede ca de 8 ani il intretine sotia! cine ii plateste benzina si concediile in strainatate? )Pana in prezent fostul sot a avut 2 firme care au avut activitate. Una a functionat din 2003 pana in 2009 cand a fost dizolvata. Iar in 2009 a lucrat cu carte de munca - am vazut hartia trimsa de fortele de munca pt dosarul penal.
Banii i-au trebuit fiicei mele dar el m-a rugat sa nu fac plangere penala la politie ca va da banii. L-am somat de mai multe ori dar a zis sa il inteleg ca are datorii la finante , la banci si un proces penal pt inselaciune- cu o banca , pe rol . Chiar daca nu mai avea venit tot trebuia sa dea pensia de intretinere( dar avea si are inca pt ca lucra pe firma de conatbilitate a sotiei lui fara acte ) .
Exista un dosar penal pt Abandon de familie la politie din aprilie 2011 si a inceput deja urmarirea lui .In procesul civil ( e din iunie deschis) am cerut stabilirea pensiei de intretinere in suma fixa din venitul minim pe economie pt ca sa nu mai zica ca 20% din 0 este 0 . Si obligarea lui la restituirea restantelor care se pot cere pana la max 3 ani.
Fiica mea trebuia sa depuna cererea la Judecatorie , motiv pt care este chemata in instanta ca sa isi insuseasca cererea . Nu pot apela la un executor judecatoresc pt ca toate bunurile sunt pe sotia lui si pe firma ei.
La procesul penal va primi doar o amenda penala si condamnare cu suspendare ( deja dureaza de 8 luni urmarirea si va mai dura inca multe luni de acum incolo). Daca nu imi da pensia copilului dupa terminarea procesului timp de doua luni trebuie sa fac din nou o plangere penala care va dura si aceea ani , si cum totul se treneaza voi ajunge sa renunt ,,,se pare ca asta e in Romania ....Persoanele care au copii in intretinere renunta la pensia de intretinere deoarece nu se obtine nimic si dureaza ani intregi.
Nu doresc relatii decente cu domnul fost sot si nici fiica mea nu doreste relatii de nici un fel cu el avand in vedere ca a facut-o in randuri sa planga si sa sufere .
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
kyrakyra_65, utilizator
Alex, nici jurisprudentas nu zice ca 25% e minimul, ci ca e tot maximul.
Jurisprudenta aia despre pensia raportata la venitul minim salarial nu e fara baza legala, el pleaca de la niste principii de drept chiar daca, dupa mine, nu ar trebui aplicat standard la veniturile salariale minime pe economie pentru toate cazurile.
DAR in cazul de fata exista o hotarare care se raporteaza la veniturile efective, nete, obtinute de debitor. In aceste conditii, consider ca nu e legal sa se faca executarea hotararii prin aplicarea acestui procent la alt tip de venit, generic, anume salariul minim pe economie.
De aceea am spus ca era nevoie, dupa mine, de o noua hotarare.
Daca insa exista venituri, deja discutam de altceva.

Cat despre actiunea noua, nu puteti obtine din urma prin aceasta actiune. Si oricum, daca nu mergeti cu hotararea la executor, nu are rost aceasta noua actiune.
Nu sunt convinsa ca nu exista ceva de executat, ca omul asta a inselat banca si a facut atatea inginerii financiare DAR nu a contribuit deloc la bunurile din casatorie.

Ma refeream (cand am spus ca nu i-a trebuit fetei banii) la faptul ca ati putut s-o intretineti si fara acei bani, deci acum ei sunt extra acea intretinere pe care ati asigurat-o deja dv.

Cat despre Romania, aceeasi chestiune se intampla peste tot: sunt probleme juridice in care nu poti razbi singur, in care ai nevoie de asistenta, la fel cum sunt chestiuni contabile etc.
Solutii sunt, puteati face partajul din casatoria lui, ati solicitat de la finante veniturile lui? Ati incercat sa obtineti la executare partile sociale din firmele lui?
Este nevoie de mai multe demersuri in aceste cazuri...
Casa in care locuieste el cu sotia lui e pe numele socrilor si tot ce se cumpara este pe firma sotiei( pt deduceri din firma) si pe fratele ei si etc.. In 2009 firma lui a fost dizolvata prin Judecatorie .Firma lui a avut activitate si exista somati de la ”Executări silite”din partea Direcţiei de Taxe si Impozite Locale - Serviciul de Executare Silita Creanţe Buget Local. A fost sotul meu 8 ani de zile , perioada in care a existat un proces de patermitate si trebuia sa plateasca 16.5 % din venit pt acel copil.. A dat declaratie la politie ca nu lucreaza si a trimis copilului 16.5 % din venitul mimin pe economie.Doamna a cerut sa fie cercetat de politie, si s-a cerut adeverinta de la fortele de munca. Cartea lui de munca era inregistrata la Constanta si asa a scapat cu marturie mincinoasa. Stiind ce fel de om este m-am multumit cu procent din venitul minim.
Daca nu se plateste pensia 2 luni se considera abandon de familie, se face plangere penala la parchet sau politie si daca nu da banii se incepe urmarirea penala .( a inceput urmarirea lui deoarece a dat declaratii false si au venit adeverinte de la finante si de la fortele de munca si s-a dovedit ca are rea vointa si a mintit in declaratii ). Politia l-a somat sa imi dea banii si pt ca nu a vrut , va fi un proces penal .Daca el nu avea venit , el trebuia sa ceara sa dea pensie la venit minim pe economie si nu eu , pt ca eu nu am de unde sa stiu ce face el . In suma fixa dupa divort fetita a primit 200 ron.
In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat dar, in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie.
Abandonul de familie se pedepseste in cazurile prevazute de art. 305 CP, la lit. a) si b) cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c) cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda. ...pot recupera banii daca mi va da in timpul procesului si imi retrag plangerea . Si el nu ii va da doar daca e convins ca nu i se intampla nimic. Nici fetitei care are procent de 16.5 % nu i-a dat nimic din 2008 dar mama fetitei s-a lasat pagubasa ca este din alt oras ( la 300 km distanta) ..................................................................................................
Fiica mea are nevoie de bani si in 13 ianuarie isi va insusi cererea depusa de mine cu anumite modificari , are nevoie de acesti bani avand in vedere ca eu nu lucrez si nu mai am nici un venit din mai 2011 . Venitul nostru este 50 ron ajutor familie monoparentala+ 42 ron alocatia de stat + o masa la cantina primariei pt care dau 53 ron pt ca din noiembrie o sa am un somaj de 250 ron (am absolvit un post liceal sanitar in august , am facut aceasta scoala in ideea de a pleca dincolo pt un trai mai decent , dar nu pot sa imi fac actele deoarece nu mi-a venit inca diploma de la Bucuresti si e nevoie si de timp).Iar facultatea pe care o am nu ma ajuta acum. Fiica mea are dosar depus si pt bursa sociala,,,,,deci nu are o viata buna fiica mea in acest moment.
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
kyrakyra_65, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minor nicoletacnl nicoletacnl Buna ziua, Intrebarea mea este cum se calculeaza pensia de intretinere cand pe sentinta scrie 16.5% din venitul fostului sot,el a fost in somaj si acum nu ... (vezi toată discuția)
Majorarea pensiei de inretinere nelu2000 nelu2000 buna ziua! in ianuarie 2010 am castigat divortul ,in cere istantza mia aincredintat copilul si fosta, a fost oligata la la platirea unei pensi la salariul ... (vezi toată discuția)
Explicati-mi hotarararea judecatoreasca !(va rog) karenina-roman karenina-roman Va rog frumos,explicati-mi si mie urmatoarea hot.jud.: ,,Majoreaza obligatia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr.x/zzzz,a judecatoriei X , de la ... (vezi toată discuția)