avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale termen contestatie impotriva refuzului de a emite un ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

termen contestatie impotriva refuzului de a emite un act administrativ fiscal

Am facut la Directia Generala de Administrare a marilor contribuabili mai multe solicitari de restituire de accize conform Codului Fiscal. Au trecut mai mult de 45 de zile si nu am primit nici un raspuns.
Vreau sa depun o contestatie si sa cer ca organul fiscal sa fie obligat sa emita actul administrativ fiscal ( decizia de restituire sau de respingere ) .
1. Unde depun aceasta contestatie ?
2. Care este termenul in care poata fi introdusa o contestatie impotriva refuzului organului fiscal de a emite actul administrativ fiscal si de cand curge acest termen? ( daca primeam decizia, potrivit codului de procedura fiscala, o puteam contesta in 30 de zile de la primirea acesteia )
3. Mai sunt in termen sa formulez contestatia, in conditiile in care au trecut cca 5-7 luni de la depunerea cererilor de restituire accize ?
4. Cum rezolv situatia ?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 21:16, 20 Noiembrie 2011
Contestatia se depune in termen de 30 de zile de la primirea deciziei sau daca nu ati primit nici o decizie dupa 30 de zile de cand trebuia solutionata plangerea dvs,plangerea se solutineaza in 30 de zile.In spetadvs in 30 de zile de la depunerea plangerii.Contestatia se depune la Tribunal sectia contencios-administrativ si fiscal si este atacabile cu recurs la Curtea de Apel.Din pacate nu mai sunteti in termen daca ati facut cererea acum 5-6 luni.
Eu ma refeream la o contestatie potrivit codului de procedura fiscala art. 206 ( procedura administrativ-jurisdictionala ).

Fiind vorba de o taxa ( acciza ) nu trebuie sa urmez procedura prevazuta de codul de procedura fiscala: sa depun contestatie la organul fiscal si apoi sa ma adresez instantei de contencios daca sunt nemultumit de decizia organului fiscal in solutionarea contestatiei ?
Desi Cod pr. fisc. vorbeste si de contestatia impotriva refuzului nejustificat de a emite un act adm. fiscal, cand stabileste termenul de depunere a contestatiei mentioneaza termenul de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, ori, in speta, n-am primit nici un act administrativ fiscal.
Sunt intr-o deruta..

Nu pot sa fac alte cereri de restituire de acciza ( sunt in termen ) si sa urmaresc de data asta sa fac contestatia in termen ?

Primul pas este depunerea unei cererii prin care solicitati ceva. In termenul prevazut de art. 70 alin. 1 Cod procedura fiscala, organul fiscal este obligat sa va raspunda. Aceasta este procedura administrativa.
Daca nu ati primit raspuns adresati-va instantei competente, respectiv tribunalului, cu o cerere de chemare in judecata impotriva organului fiscal, cerere intemeiata pe dispozitiile legii nr. 554 din 2004, art. 1 alin. 1 "orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim de catre o autoritate publica ...... sau prin nesolutionarea in termenul legal al unei cererii, se poate adresa instantei ....".
La cererea de chemare in judecata sa atasati si cererea adresata organului fiscal cu dovada ca acesta a primit-o, respectiv exemplarul dvs. cu numarul de inregistrare sau confirmarea de primire daca ati trimis-o prin posta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie impunere larisarazvan larisarazvan Buna ziua Am primit o Decizie de impunere privind plata unor sume de bani de la Autoritatea vamala pe care am contestat-o conform art.205 cod Fiscal. La ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere pentru cass Anamaria1302 Anamaria1302 Buna ziua. Am primit ( la fel ca multi altii) de la ANAF o decizie de impunere pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate prin care sunt ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie impunere emil6702 emil6702 In cazul in care contest o decizie de impunere in termenul legal, institutia publica are un termen legal de a ma chema in instanta? Mai este obligata aceasta ... (vezi toată discuția)