avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme mari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme mari

Buna seara tuturor.
Lucrez de 12 ani intr-o societate f. mare ,la un punct de lucru ( in alt oras),impreuna cu sotul meu( doar noi 2).Posturile pe care lucram conf. CIM sunt de gestionari.
De aproximativ 4 ani,am convenit cu conducerea societaii,pentru a nu ne mai plati salarii mari( din cauza impozitarii),sa deschidem o firma privata,prin care sa efectuam 99% din operatiunile de comert.Am deschis cu sotul meu societatea si am incheiat un contract de intermediere cu societatea ,, mama'' .Mentionez ca am ramas si angajati ai societatii mama,dar cu salar fix(fara acele comisioane anterioare).
Acum 2 zile,am primit o instiintare ca se desfinteaza punctul de lucru,urmand a preda gestiunea cat mai repede posibil.
Stiam ca au probleme financiare din cauza blocarilor de fonduri de catre primarii ( societatea mama este furnizorul si totodata si actionar al unei mari companii de constructii pe fonduri ale primariilor),dar, simt ,ca la ultimele vanzari de marfa intre societatea mea si societatea mama,vor sa ma preseze sa achit inainte de termen si in numerar,desi,de 4 ani lucram prin stingerea datoriilor prin compensare directa,nicidecum prin viramente bancare.Nu am instrumente de plata lasate garantie la societatea mama.
Nu am fisa postului.Nu am semnat nici un regulament de ordine interioara.( aceste scapari sunt probabil din cauza distantei intre cele 2 orase).Contractul de intermediere intre societati,nu a mai fost reinoit de 1 an,dar sistemul de transfer in gestiune pct. de lucru-vanzare catre soc. com. personala-cumparare alta marfa de soc. com. personala si vanzare inapaoi catre societatea mama - si in final compensare,s-a desfasurat non-stop si dupa ce contractul a expirat.
Dilema mea este,daca se poate lega cineva,candva,din cadrul societatii,sau al vreunui organ de control autorizat( Pol. Economica,Garda ,etc...)de faptul ca eu,ca si gestionar care primeam marfa pe baza de aviz sau nota de transfer,o vindeam societatii comerciale personale,avand in vedere ca am incheiat un contract de intermediere cu administratorul societatii mame.Sunt pasibila de vreo raspundere penala,civila.Pot fi amenintata in vreun fel de catre administratorul societatii mame?


Va multumesc anticipat pentru bunavointa dumneavoastra de a-mi raspunde.
Cu stima,
Velvet

Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 09:47, 6 Octombrie 2008
Nimeni nu ma poate ajuta?
Aici sunt mai multe probleme de pus in discutie. Parerea mea personala este ca nu exista probleme in situatia relatata.
Din punct de vedere contabil, nu vad nici un fel de problema. Nu conteaza ca respectivul contract a expirat. Relatiile comerciale sunt facute in forma simplificata si atata timp cat exista debite concomitente intre cele doua societati, compensarea este perfect legala. Clar, nu sunt economicta sa imi exprim punctul de vedere cu privire la inregistrarea corecta in contabilitate a operatiunilor efectuate. Dar din punct de vedere legal e ok. Nici faptul ca nu aveti insturmente de plata ca si garantii a platii nu e relevant..
De asemenea, responsabilitatea intocmirii regulamentului intern sau a fisei postului nu va apartine. Nu e vina dumneavoastra, ci a persoanelor cu astfel de raspunderi din cadrul societatii mama. Asa ca nu va faceti probleme in acest domeniu.
Probleme legale care sa atraga raspunderea penala nu vad in acest caz.
S-ar putea pune discutii in legatura cu dubla dumneavoastra relatie cu firma- atat ca si angajata cat si ca si intermediar, dar doar in ceea ce priveste etica. Acum dumneavoastra stiti detalii, in ceea ce priveste preturile de vanzare si alte cele.
Ca raspuns la intrebarea dumneavoastra finala, va mentionez ca, daca se doreste intreruperea colaborarii cu dumneavoastra acest lucru este posibil, putand fi astfel la discretia administratorului societatii mame, acre poate sa se prevaleze de dubla dumneavoastra colaborare cu societatea mama.
Acesta ar fi raspunsurile la vasta situatie prezentata. Clar, raspunsurile date corespund situatiei prezentate mai sus si fara a vedea documente si alte cele.
Mie mi se pare o situatie tipica de colaborare,existenta la f multe societati comerciale, care nu e sustinuta legal cu f multe documente si care se doreste a fi indreptata in momentul aparitiei unei probleme. Totul depinde de colaborarea dumneavoastra cu administratorul societatii mame.
Contractul de colaborare ar trebui sa aiba o clauza de prelungire a lui si aceea este cea care va spune daca colaborarea dupa data incetarii este legala fara un act aditional de prelungire. In general continuarea activitatii constitue o prelungire tacita a contractului respectiv.
In ceea ce priveste incetarea CIM incheiate cu firma mama se face in baza unui preaviz de concediere ca motiv al desfiintarii postului respectiv, in perioada preavizului se preda gestiunea respectiva.Acest lucru inseanma predarea materialelor aflate in prezent in gestiunea societatii mama. Cu privire la plata in bani a materialelor vandutepoate fi solicitata doar daca acest lucru este prevazut in contractul de colaborare. Daca in acel contract cu firma proprie prevede ca plata se face prin compensare cu alte materiale acestea vor fi predate conform prevederilor contractuale, la datele specificate. Totul depinde de prevederile contractului de colaborare, astfel ca va sfatuiesc sa consultati un avocat doar din povesti nu va putem sfatui.
Cat priveste legalitatea de a vinde marfa unei societati catre societatea personala si cumpararea de la societatea personala a unor materiale este legala daca nu aveti incheiata cu societatea mama o clauza de neconcurenta care sa va interzica aceasta activitate.
Daca activitatea comerciala era efectuata prin compensare unde era profitul societatii personale? Orice activitate de comert de bazeaza pe castig, al dvs. unde era?
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.
Aduc cateva raspunsuri la intrebarile dumneavoastra
1.In privinta intrebarii daca e etic sau nu,ce sa va spun decat ca administratorul soc. mame a insistat sa ne infiintam o societate,prin care sa derulam operatiunile de vanzare-cumparare,tocmai pentru a scapa de comisioanele mari pe care ar fi trebuit sa ni le plateasca lunar in calitate de gestionari-ag. de vanzari( + taxe catre stat,nu prea era convenabil pentru el).Bineanteles,noi am fost de acord.Lucram asa de 4-5 ani,salar mic de la soc. mama + comisioane pe baza facturilor emise de soc. mea( platite tot prin compensare cu materiale de ctii)
2.La sfarsitul fiecarei luni,soc. mea factura soc. mame un comision de 5% din totalul vanzarilor lunare efectuate prin acest procedeu,factura care urma sa se stinga tot prin operatiuni de compensare.In toata aceasta perioada nu stiu daca am avut 1- maxim 2 operatiuni bancare intre soc. mama si soc. mea.
3. Cand era posibil,bineinteles,aplicam si noi pe facturile emise catre terte societati un adaos comercial.
Poate nu am sesizat eu bine dar care este pana la urma problema?
Ce va nelinisteteste concret?

Alte discuții în legătură

Pot fi acuzata carismatic carismatic Am o problema destul de complicate si va rog din suflet daca puteti sa ma sfatuiti ce sa fac. Cu 2 ani in urma am lucrat la soc din localitatea noastra care ... (vezi toată discuția)
Structura de comisionar CCM22 CCM22 Buna seara, Un SRL platitor de TVA (soc. A) achizitioneaza material lemnos din Rusia (soc. B), ulterior facturandu-l catre un srl platitor de TVA (soc. C). ... (vezi toată discuția)
Gestiunea levi1 levi1 Buna ziua. Va rog sa imi dati niste sfaturi in urmatoarea problema: Pana acum un an, am fost angajat la o societate in functia de director executiv, cu ... (vezi toată discuția)