avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... spatiu schengen
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

spatiu schengen

ce castigam noi romanii prin aderarea la acest spatiu?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:02, 29 Noiembrie 2011
Poate nu mai are vreo relevanta ptr. politia rutiera din Romania faptul ca masina este inmatriculata in Bulgaria iar dv. aveti domiciliu in Romania :D


Ce castigam? Pai nu mare lucru, nu mai stam 1 minut la vama pentru a arata buletinul sau pasaportul. Vom Merge la Bulgari, Ungari si mai departe cum am trece din Ilfov in Giurgiu.
LIPCIUC a scris:

ce castigam noi romanii prin aderarea la acest spatiu?


Libertatea totală de mişcare. Astfel spus, va dispare graniţele între ţările spaţiului.
Efectul principal al aderării la spatiul Schengen îl reprezintă ridicarea controalelor intre frontierele interne ale statelor membre Schengen.

În acest mod se conturează o singură frontiera, în care modalitatea controlului vamal este ghidată după principii clare în materie de vize, cooperare vamală, polițienească...Se aplică unitar acquis-ul Schengen, deci.

În mod excepțional, pe o perioadă limitată, se efectua controale vamale între țările membre ale spațiului, din motive de ordine publică.

Astfel este creat un spațiu unic, din punct de vedere al migrației, o singură țară.

Cu stimă.
Practic, nu avem de castigat mare lucru, mai degraba avem de platit niste taxe in plus pentru paza granitelor spatiului Schengen. Libertatea de miscare e oricum castigata prin aderarea la UE. Iar cat priveste sederea libera de maxim 90 de zile in spatiul Schengen, sa fim seriosi, nu prea se leaga nimeni de asta, caci nu ne pune stampila pe buletin ca sa ne controleze cand intram in acest spatiu si daca am depasit cele 90 de zile. Ce nu castigam in mod sigur: dreptul la munca in tarile care impun restrictii cetatenilor romani si bulgari. Ala va fi castigat in mod clar de la 1 ianuarie 2014 si are de-a face cu UE, nu cu Schengen. Asa ca singurul avantaj ar fi ca nu vom mai astepta la vama pentru controlul buletinului/pasaportului pentru a circula in spatiul Schengen.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aderare la schengen lecristina lecristina ar poate cineva sa imi spuna (asa pe romaneste) ce inseamna pentru romanul de rand aderarea la schengen (cateva avantaje, sau dezavantaje)? daca aveti timp. ... (vezi toată discuția)
Titlu de calatorie emis de ambasada romana Eire Eire imbarcare refuzata datorita titlului de calatorie emis de ambasa considerat invalid.La un moment dat,avind pasaportul expirat am solicitat si primit de la ... (vezi toată discuția)
Deplasare peste granita cu minor ContSters100701 ContSters100701 Buna ziua. Voi calatori cu un minor in varsta de 14 ani peste granita, intr o tara membra UE. Am acordul celuilalt parinte. Intrebarea mea este, daca ... (vezi toată discuția)