avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... aderare la schengen
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

aderare la schengen

ar poate cineva sa imi spuna (asa pe romaneste) ce inseamna pentru romanul de rand aderarea la schengen (cateva avantaje, sau dezavantaje)? daca aveti timp. multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters220529 , utilizator 16:11, 23 Septembrie 2011
Aderarea la spatiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor intre frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplica in intregime acquis-ul Schengen, fiind creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare in materie de vize, migratie, azil, precum si masuri referitoare la cooperarea politieneasca, judiciara sau vamala. Astfel, trecerea frontierei se poate realiza indiferent de ora si prin orice loc iar cetatenii statelor membre care calatoresc in spatiul Schengen trebuie sa aiba asupra lor, un document de identitate valabil. Trecerea frontierelor interne poate fi asemanata cu o calatorie in interiorul tarii. Controalele la frontierele interne Schengen pot fi introduse pentru o perioada limitata in timp din motive de ordine publica sau securitate nationala, decizie ce este luata la nivelul fiecarui stat membru Schengen.
Odata cu eliminarea controalelor la frontiere ar putea creste pericolele pentru securitatea interna a tarilor implicate prin faptul ca, din acest moment, se lasa "cale libera" infractorilor. Astfel, se impune o cooperarea transfrontaliera, in special prin infiintarea serviciilor comune ale politiei, vamii si politiei de frontiera (in cadrul Centrelor, Birourilor, Punctelor comune de contact) pentru toate statele contractante care sa aiba ca scop protectia propriilor cetateni. De asemenea, Sistemul Informatic Schengen, asistenta operativa reciproca si schimbul direct de informatii intre fortele de politie precum si supravegherea si urmarirea transfrontaliera a infractorilor reprezinta mijloace de lupta impotriva terorismului, crimei organizate, traficului de fiinte umane si a imigratiei ilegale. In acelasi timp, a fost adoptat un set de reguli uniform care sa asigure cetatenilor statelor membre protectia datelor cu caracter personal impotriva oricarei incalcari a drepturilor fundamentale.
Asta ar fi in linii mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de calatorie emis de ambasada romana Eire Eire imbarcare refuzata datorita titlului de calatorie emis de ambasa considerat invalid.La un moment dat,avind pasaportul expirat am solicitat si primit de la ... (vezi toată discuția)
Spatiu schengen LIPCIUC LIPCIUC ce castigam noi romanii prin aderarea la acest spatiu? (vezi toată discuția)
Procedura legala de depistare cetateni romani plecati in spatiul ue Krissia . Krissia . As dori sa stiu si eu care este procedura legala de depistare a unor cetateni romani plecati din tara, in spatiul U.E., fara sa stiu unde anume. Aceasta in ... (vezi toată discuția)