avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Calculul cifrei de afaceri pentru plafonul de 35000 ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Calculul cifrei de afaceri pentru plafonul de 35000 (trecerea la TVA)

Buna ziua,
ma puteti ajuta cu valoarea cursului EURO la care se face calculul cifrei de afaceri pentru a sti daca s-a depasit plafonul de 35000 de euro ? In codul fiscal apare ca ar fi 1 ianuarie 2007 conform aderarii la uniunea europeana, adica 3,3817, insa pe forum am gasit posturi in care exista calcule folosind cursul de la 1 ianuarie 2008, adica 3,6102. Pueti sa-mi dati cu certitudine si documentat un raspuns ?

Deasemenea, daca in septembrie s-a depasit plafonul, in cate zile trebuie depusa cererea la finante pentru trecerea firmei ca si platitoare de TVA ?
Cel mai recent răspuns: Daniela Cristea , Consultant fiscal 13:49, 6 Octombrie 2008
Depasirea sau atingerea plafonului de 35.000 in cursul unui an calendaristic atrage obligatia persoanei impozabile de a solicita, in termen de 10 zile, inregistrarea in scopul aplicarii regimului normal de taxare. In caz contrar, nesolicitarea sau solicitarea cu intarziere a inregistrarii in scopuri de TVA in temeiul art. 153 poate avea drept consecinta stabilirea, din partea organelor fiscale, de obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa. Cursul de referinta este cel BNR de la sfarsitul exercitiului financiar, respectiv 31 decembrie sau daca depasesti plafonul in cursul anului, cursul de referinta este cel de la sfarsitul perioadei de referinta.
Cursul de la data aderarii se refera la achizitiile sau livrarile intracomunitare sau la vanzarile la distanta.
De asemenea, persoana impozabila care beneficiaza de regimul special de scutire pentru intreprinderile mici poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.

Cifra de afaceri anuala este constituita din valoarea totala, fara TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic. Este vorba aici inclusiv de operatiunile scutite cu drept de deducere si operatiunile scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale. Calculul cifrei de afaceri nu cuprinde livrarile de active fixe corporale sau necorporale si livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.
Deci sa inteleg ca se calculeaza la 3,6102 pana la urma? In afara de declaratia la finante, trecerea la regimul cu TVA mai presupune ceva din punct de vedere al documentelor utilizate, in afara de modificarea facturilor cu TVA ?
Tin minte ca la momentul aderarii la uniune, cei cu TVA erau obligati sa ridice de la finante un document care le schimba CUI-ul din R in RO. Sau acesta se primeste in momentul depunerii declaratiei ?
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2008
loremaria, utilizator
Inregistrarea ca platitor de TVA nu presupune numai inregistrarea la DGFP, primirea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA si modificarea facturilor cu TVA. Odata cu trecerea la stadiul de platitor de TVA, va trebui sa colectezi TVA aferent vanzarilor, ceea ce presupune existenta Registrului de vanzari, sa deduci TVA-ul aferent achizitiilor, ceea ce presupune existenta Registrului de cumparari, iar la sfarsitul perioadei va trebui sa determini TVA de plata, respectiv de recuperat daca este cazul si depunerea lunara sau trimestriala a Declaratiei 300, a declaratiei recapitulative 394 semestriala. Iar daca societatea face achizitii sau livrari intracomunitare este o alta poveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasire plafon 35000 e neplatitor tva Daniela1974 Daniela1974 Am o societate neplatitoare de TVA cu activitate de baza intretinere corporala si activitate accesorie declarata prin act constitutiv inchirierea si ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon 35000 euro la i.i. sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. La o intreprindere individuala am depasit plafonul de 35000 la cifra de afaceri. La calcularea cifrei de afaceri trebuie sa adun totalul ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva camellia_camy camellia_camy Am o societate de prestari servicii . Prestez activitatea de impartire pliante , fluturasi , si alte activitati de publicitate in numele unor societati de ... (vezi toată discuția)