avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de colaborare- activitate dependenta cu un ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de colaborare- activitate dependenta cu un nerezident

Daca o firma din Romania doreste sa incheie un contract de colaborare cu un nerezident ,persoana fizica (nu face parte din UE) pentru prestari servicii.Ce obligatii declarative are angajatorul (platitorul de venit). Cum evita dubla impunere.
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 05:53, 24 Noiembrie 2011
la art 88 COD FISCAL in normele de aplicare a acestui articol veti gasi ce va intereseaza
[ link extern ]

Nerezidentul are obligatia ca in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii sa se adreseze organului fiscal in a carui raza teritoriala se realizeaza venitul, in vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil acestor venituri, in conformitate cu prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri, incheiate de Guvernul Romaniei cu alte state.
Astfel, contribuabilul va depune la organul fiscal, dupa caz, urmatoarele:
- cerere;
- copie de pe documentul care reglementeaza raportul de munca si traducerea acestuia in limba romana, certificata de traducatori autorizati;
- certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala competenta a statului al carui rezident este sau un alt document prin care se atesta rezidenta fiscala, document vizat de organul fiscal al statului sau de rezidenta, tradus si legalizat de organul autorizat din Romania;
- documentele care atesta dreptul de munca si de sedere, dupa caz, pe teritoriul Romaniei.
Declaraţia unică, formular 112, ,,Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominală a persoanelor asigurate” pentru contribuţii sociale şi impozitul pe venit, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1379/28.12.2010 (M.Of. nr.897/31.12.2010) se va depune la unitatea fiscală în a cărei evidenţă contribuabilul este inregistrat ca plătitor de impozite si taxe şi se competează de către:

Iar persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori,care au calitatea de plătitori de venituri din salarii si asimilate salariilor, la care isi desfasoara activitatea sau se afla in concediu medical : persoanele fizice nerezidente care realizeaza venituri din desfasurarea unor activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, precum si cele care realizeza venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte; trebuie sa depuna D112
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
Multumesc mult,dar in D112 la asigurat imi trebuie un CNP,Iar beneficiarul de venituri este rezident in Republica Moldova presteaza pentru mine in tara lui de origine, nu are rezidenta in Romania sau sediu permanet
El trebuie sa cera NIF-il da oranul fiscal daca aveti un contract de munca incheiat .

In cazul dvs cred ca trebuie un contract de prestari servicii,de analizat aportul prestatiei persoanei fizice la activitatea beneficiarului care genereaza venituri din prisma tratamentului fiscal aplicat cheltuielilor inregistrate in baza contractului de prestari de servicii.

Astfel, vor fi considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Serviciile trebuie sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege; justificarea prestarii efective a serviciilor se efectueaza prin: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare;

Comisioanele platite nerezidentilor reprezinta venituri pentru care se retine impozit pe veniturile platite nerezidentilor, conform art. 115 alin. (1) lit. f, iar conform art. 116 alin (2) lit. d societatea care plateste veniturile trebuie sa retina la sursa un impozit in cota de 16%.

Gasiti in Legea Nr. 60 din 17 iunie 1995 privind ratificarea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Chisinau la 21 februarie 1995

In cazul unui rezident al Republicii Moldova, dubla impunere va fi eliminata prin scaderea din impozitul pe profitul (venitul) total al acestui rezident a unei sume egale cu impozitul pe profit (venit), platita in Romania. Totusi aceasta scadere nu poate depasi suma impozitului pe profit (venit), calculata conform legislatiei Republicii Moldova, atribuita sumei de profit (venit) obtinuta in Romania

Impozitul de 16% conf. CF sau in cota mai mica conf. Conventiei) se retine la sursa la momentul efectuarii platii catre nerezident si se calculeaza la cursul valutar comunicat de BNR valabil la data efectuarii platii.
In Declaratia 100 il raportati.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
Multumesc mult.Indraznesc sa va mai pun o intrebare. Am citit acordul cu Republica Moldova, si CF art 88 .Eu ii fac retinere la sursa la impozit 16%si il declar in Declaratia 100 . Daca nerezidentul nu s-a inregistrat la organul fiscal , cu contractul de colaborare, angajatorul are raspundere?
Din Codul Fiscal Conf. art.8 alin.
(7^1) Persoanele juridice române, persoanele fizice rezidente, precum şi sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice străine beneficiare ale unor prestări de servicii de natura activităţilor de lucrări de construcţii, montaj, supraveghere, consultanţă, asistenţă tehnică şi orice alte activităţi, executate de persoane juridice străine sau fizice nerezidente pe teritoriul României, au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu aceşti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Contractele încheiate pentru activităţi desfăşurate în afara teritoriului României nu fac obiectul înregistrării potrivit prezentelor dispoziţii. Pentru încadrarea ca sediu permanent a unui şantier de construcţii sau a unui proiect de construcţie, ansamblu ori montaj sau a activităţilor de supraveghere legate de acestea şi a altor activităţi similare se va avea în vedere data de începere a activităţii din contractele încheiate sau orice alte informaţii ce probează începerea activităţii.
Perioadele consumate pentru realizarea unor contracte conexe care sunt legate în mod direct cu primul contract ce a fost executat se adaugă la perioada care s-a consumat la realizarea contractului de bază. (în vigoare de la 1 ian. 2012)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii inregistrare la finante apetra apetra in cat timp de la semnare un contract de prestari servicii cu 8 ore / zi se poate inregistra la finante? daca este incheiat in 19 octombrie il mai pot ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezidenti beinaz a beinaz a O societate romana cumpara un serviciu google din Irlanda. In conditiile in care nu se primeste certificatul de rezidenta fiscala impozitul pe venitul ... (vezi toată discuția)
Retinere la sursa melchior melchior ce fel de servicii europene poate primi o persoana juridica romana care sa nu fie impozitate cu retinere la sursa? (vezi toată discuția)