avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Plata factura prestari servicii-este nevoie de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Plata factura prestari servicii-este nevoie de contract??

Pentru ca o societate sa plateasca o factura de prestari servicii unei alte societati, este neaparat nevoie de un ctr de prest servicii, sau este suficienta o comanda?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ValiMicu , utilizator 09:10, 11 Septembrie 2019
Buna ziua, sigur, este nevoie de incheierea unui contract, ca in baza acelui contract sa se poata face plata serviciului in cauza.
Dar comanda nu poate sa tina loc de contract?
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru raspuns, dar nu sunt lamurita. Imi cer scuze ca insist...este obligatoriu nevoie de contract?
adela05 a scris:

Va multumesc pentru raspuns, dar nu sunt lamurita. Imi cer scuze ca insist...este obligatoriu nevoie de contract?


Buna dimineata, ce nu ati inteles??? ca trebuie sa incheiati un contract??? va redau mai jos ORDINUL 1400 a ANAF VA DORESC SUCCES. Prin intermediul Ordinului nr. 1.400 din 21 septembrie 2012 Agentia Nationala de Administrare Fiscala stabileste procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente

Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala publica in Monitorul Oficial nr. 695 din 10 octombrie 2012 Ordinul nr. 1.400 in baza prevederilor art. 8 alin. (7^1) din titlul I al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

ART. 1
(1) Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile.

(2) Inregistrarea contractelor/documentelor mentionate mai sus, indiferent de durata acestora, se efectueaza la organele fiscale teritoriale in a caror raza persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine, beneficiare ale activitatilor prevazute la alin. (1), isi au domiciliul fiscal, conform legii. Prin exceptie, persoanele juridice romane care au calitatea de contribuabili mari si mijlocii, potrivit reglementarilor legale in vigoare, au obligatia inregistrarii contractelor/documentelor la organul fiscal competent pentru administrare.

(3) Atunci cand nu este incheiat contract in forma scrisa, se inregistreaza documentele care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, studii de piata sau orice alte documente corespunzatoare.

ART. 2
Contractele/Documentele incheiate de persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii, potrivit prezentelor dispozitii.

ART. 3
(1) Inregistrarea contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei prevazute la art. 1 se realizeaza prin depunerea, la organul fiscal competent, a "Declaratiei de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente", cod MFP 14.13.01.40/n, prevazuta in anexa nr. 1, fara a fi insotita de documente doveditoare ale datelor inscrise in declaratie.

(2) Declaratia se depune pentru fiecare contract sau document care justifica prestarile efective de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor sau de la data emiterii oricaror documente prevazute de lege.

(3) In situatia in care in datele declarate initial intervin modificari, acestea se declara in termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin depunerea unei declaratii rectificative, cu respectarea prevederilor alin. (1). Declaratia prevazuta la alin. 1 se rectifica bifandu-se cu "X" casuta prevazuta in acest scop.

ART. 4
Organul fiscal competent organizeaza evidenta contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei intr-un registru al contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente, care se conduce informatizat, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2.

ART. 5
Pentru neindeplinirea obligatiei de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, prevazuta la art. 1, se aplica sanctiunea prevazuta la art. 219 alin. (2) lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 6
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.

ART. 7
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.310/2007 privind procedura de inregistrare a contractelor incheiate intre persoane juridice romane si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 858 din 13 decembrie 2007.

ART. 8
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si directiile de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

ART. 9
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Serban Pop

Bucuresti, 21 septembrie 2012.
Nr. 1.400.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
Alex Niculescu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii inregistrare la finante apetra apetra in cat timp de la semnare un contract de prestari servicii cu 8 ore / zi se poate inregistra la finante? daca este incheiat in 19 octombrie il mai pot ... (vezi toată discuția)
Neinregistrare contracte nerezidenti Deia_30 Deia_30 In cazul neinregistrarii mai multor contracte cu nerezidentii in conformitate cu ordinul 1400/2012 as dori sa stiu daca se platesc amenzi pe fiecare contract ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea contractelor potrivit ordinului anaf 1.400/2012 ompopa ompopa Expresia \\"teritoriul Romaniei\\" din ordinul ANAF 1.400/2012 se refera la spatiul geografic (intre granitele tarii) sau la cel fiscal? Conform art. 1, alin. ... (vezi toată discuția)