Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general asociatul unic si firma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

asociatul unic si firma

Buna seara.
Sunt asociat unic la o firma pe care am inffintat-o si muncesc la ea si am venturi si cheltuieli , rog colegii in materie de legislatie contabila sa ma "lumineze" si pe mine in urmatoarele "probleme":
1. prima problema este - am achizitionat un autoturism nou si l-am cumaparat pe numele meu ca sa beneficiez de facilitatile privind inoirea parcului auto prin programul de inoire a parcului auto deschis la nivel national. Desi masina o folosesc in interes de serviciu as dori sa stiu cum as putea sa ma inregistrez cu ea in contabilitate , si daca am posibilitatea deducerii acestui TVA, rezultata din achizitia ei.
2. a-doua problema este ca desi sunt asociat unic la firma pe care o conduc unele venituri se cam duc si pe intretinerea familiei mele. Toate aceste cheltuieli le-am inregistrat ca "cheltuieli" fara dreptul de a deduce TVA-ul. evident ca platesc si gradinita si scoala copiilor si hrana necesara existentei si supravietuirii. Daca cineva a pai avut de a face cu acest fel de "probleme", poate i-mi spune si mie cum este corect fata de firma pe care eu o conduc si fata de problema intretinerii familiei mele.

Va multumesc pentru sprijinul acordat.
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 09:01, 24 Noiembrie 2011
1. Nu puteti deduce TVA din achizitia autoturismului. Legea nu permite acest lucru.
Puteti face un contract de comodat si puteti deduce combustibil, cosmetica auto, piese, etc., in limite rezonabile.
2. Cheltuielile personale nu sunt deductibile. Le puteti inregistra, dar veti plati impozite pe ele iar TVA nu va fi deductibil.

Deci veti plati sume foarte mari. Atata vreme cat platiti impozitele si nu deduceti TVA, procedati corect.

Aceste "probleme" le au toti patronii de firme, nu sunteti singurul.

Repet. Atata vreme cat le inregistrati ca nedeductibile dpdv TVA si nedeductibile la plata impozitului pe profit, atunci este in regula.

Dar veti plati niste sume mari ca impozit (24% TVA + 16%). Asa este corect. Sumele pot fi trecute la "protocol" nedeductibil.

Daca nu le treceti la protocol si puneti facturi absolut personale, atunci s-ar putea sa platiti 25% TVA +16% profit + 16% beneficii de natura dividendelor. Deci enorm.

In momentul in care incercati sa le deduceti… va veti situa in sfera fraudei fiscale.

Am uitat sa mai precizez ceva... aceste cheltuieli pot fi considerate chiar avantaje de natura salariala, caz in care se plateste cam 55% din suma.
De ex la un salariu in mana de 1763 in mana, la stat se plateste in plus 1437 RON. Deci platiti 81% la stat din netul primit de salariat.
Urias, nu?

Fiscalitatea pe salarii in Romania este uriasa.

Cat dai la salariat, aproape atata dai in plus la stat.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic
1. nu aveti nicio posibilitate sa deduceti tva;
2. angajati-va cu contract de munca la propria firma, si intretineti familia din salariu. alte cheltuieli, care nu sunt ale firmei, vor fi "scoase" de "controlori" si refacute impozitele.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
ContSters228228, utilizator
Multumesc frumos. Voi face comodat pentru masina si celelalte cheltuieli le voi trece ca chieltuieli si nu vor fi deduse acest TVA. Ma voi bucura de faptul ca platesc doar 3% pe impozitul micro. Voi incerca sa ma angajez la propria firma in calitate de ... . Va multumesc tuturora.
nu faceti cheltuieli personale sunt de natura salariala sau DIVIDENTE dar cu conditia sa aveti PROFIT, fiind firma nou infiintata fara DIVIDENTE intrati sub incidenta penala cu inchisoare de la 2 la 8 ani LEGEA SOCIETATILOR Comericale,GRIJI la cum folositi banii FIRMEI.
Buna ziua,
Eu in locul d-voastra asi proceda astfel :
1 m-asi angaja ca si salariat ( functie administrator) cu un salariu care sa va acopere cheltuielile de intretinere familie si ati beneficia si de contrib. la pensii, sanatate, etc.
2 asi scadea pe firma doar cheltuielile facute pentru activitatea firmei ( cu cateva exceptii, de exemplu daca cumparati sucuri pt. acasa le puteti inreg.pe firma ca protocol si alte cateva chelt.pe care le puteti atribuii societatii)
3 masina in comodat
4 asi cauta un contabil " destept" care sa ma invete cum sa pot folosi in interesul firmei legislatia nu doar sa inreg.actele contabile intr-un program de contabilitate ( dar trebuie sa va permiteti sa-l patiti):(
Bafta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparari diferite produse PUFACONT PUFACONT Va rog sa ma ajutati, patronul cumpara diferite marfuri pentru familie, alimentare, industiale, auxiliare, cumparaturi pentru familie pe car vrea sa le ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol ion g ion g vreau sa va rog o lamurire pt.urmatoarea problema: am cheltuieli de protocol pe care le trec nedeductibile in totalitate chiar daca o parte din ele ar ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa deduc tva? Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca legea imi permite sa [b]nu[/b] deduc tva la facturile de protocol. In cazul in care legea imi permite acest lucru, ... (vezi toată discuția)