avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cuatumul pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cuatumul pensiei de urmas

Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza o pensie de urmas daca bunicul care a decedat avea o pensie de 1700 .Menstionez ca bunica are 69 ani si au fost casatoriti peste 40 ani.Credeti ca la recalcularea ar putea sa primeasca o pensie de urmas mai mare decat pensia actuala de 900 lei?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:12, 23 Noiembrie 2011
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas in concurenta rodicala rodicala Daca unul dintre doi frati vitregi termina studiile superioare si nu mai beneficiaza de pensia de urmas, celuilalt (minor) i se recalculeaza pensia de urmas ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas popamaliacorina popamaliacorina Buna ziua ma numesc Pop Amalia as avea o intrebare pt dumneavoastra,bunicul meu este pensionar are 73 de ani,recent bunica mea a decedat as dorii sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sotie supravietuitoare Pepiofi Pepiofi Stimate Doam, (Doamna)-daca nu este problema, mai am o intrebare. Tatal meu a decedat de o luna . Mama are dreptul de pensie de urmas , dupa 51 de ani de ... (vezi toată discuția)