avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas in concurenta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas in concurenta

Daca unul dintre doi frati vitregi termina studiile superioare si nu mai beneficiaza de pensia de urmas, celuilalt (minor) i se recalculeaza pensia de urmas ramanand singurul urmas cu drept de pensie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: rodicala , utilizator 21:13, 23 Aprilie 2012
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art.91
In cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza in conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (2).


2. Asadar mergeti la Casa de Pensii si faceti cerere pentru recalcularea pensiei de urmas.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas georgi87 georgi87 Buna ziua! Eu am implinit 26 de ani luna trecuta sunt inca la zi la facultate,la master,dar stiu ca nu mai primesc pensia de urmas odata cu implinrea varstei ... (vezi toată discuția)
Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)
Cuatumul pensiei de urmas silviuandrei silviuandrei Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza o pensie de urmas daca bunicul care a decedat avea o pensie de 1700 .Menstionez ca bunica are 69 ani si au fost ... (vezi toată discuția)