avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PLATESC SAU NU TVA- ROG UN RASPUNS URGENT!!! (TREBUIE ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PLATESC SAU NU TVA- ROG UN RASPUNS URGENT!!! (TREBUIE SA STIU PANA MAINE)

Buna ziua,
V-as ruga un sfat sau o parere pentru urmatoarea situatie:
O societate nou infiintata a achizitionat un teren pe care un constructor a ridicat o constructie (hala+birouri) pe care a achizitionat-o tot aceasta societate.
La momentul cand s-au demarat lucrarile si s-a inceput constructia societatea nu era inca infiintata asa ca societatea "mama" din Germania a platit sub forma unui avans structura metalica care a fost inclusa in constructie. Constructorul a facturat avansul catre societatea din Germania cu TVA romanesc pentru ca imobilul se gaseste in Romania. Societatea din Germania doreste sa-si recupereze banii dati , asa ca , dupa ce firma din Romania si-a inceput activitatea i-a refacturat acesteia costul structurii metalice la valoarea totala primita de la constructor (inclusiv TVA-ul romanesc) fara a aplica si ea TVA (normal).
Problema acum este: cum consider eu aceasta factura venita din Germania? Fac taxare inversa sau platesc TVA -ul. E o achizitie sau o prestare?

Va multumesc mult pentru ajutor!!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:23, 24 Noiembrie 2011
locul livrarii este considerat a fi romania, cf art. 132 din codul fiscal si de aceea firma din germania v-a emis o factura fara tva (mwst. german).

art. 150, alin. 6 cod fiscal
În alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (2) - (5), în cazul în care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizată de o persoană impozabilă care nu este stabilită în România sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele livrări de bunuri/prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2) şi care nu este înregistrată în România conform art. 153, persoana obligată la plata taxei este persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, stabilită în România sau nestabilită în România, dar înregistrată prin reprezentant fiscal, care este beneficiar al unor livrări de bunuri/prestări de servicii care au loc în România, conform art. 132 sau art. 133.

daca firma din romania este platitoare de tva, inregistreaza taxare inversa, daca nu, va plati tva in romania prin depunerea decontului special de tva, formular 301.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl neplatitor tva: obligatie inregistrare in reg. op. intracomunitari gabriel999 gabriel999 Buna Ziua, Din cate am inteles din discutiile pe diverse forumuri, o societate SRL (vanzare de licente IT) care aplica scutirea de TVA conf. art. 152 Cod ... (vezi toată discuția)
Raportare prestari servicii intracomunitare camicami camicami Stiti,cumva,daca rd.3 si 3.1 din noul decont TVA (300/2010) are corelatie cu noua decl.390 /2010 in care v-a trebui sa raportam,din 2010,veniturile din ... (vezi toată discuția)
Factura dobanda partener intracomunitar b_mihaela b_mihaela Buna ziua. Un partener intracomunitar factureaza dobanda firmei din Romania . Dobanda este supusa taxarii inverse (4426=4427) ? Multumesc , Mihaela (vezi toată discuția)