avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Exista in noul cod al muncii, vreun articol care sa speciifice faptul, ca daca angajatul si-a gasit un alt loc de munca ,(loc de munca la care angajatul are contract de munca din urmatoarea zi) angajatorul nu il poate obliga sa isi indeplineasca preavizul?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 10:35, 21 Mai 2009
Potrivit art. 79 alin. 8 din Codul Muncii obligatiile care nu sunt asumate de catre angajator pot fi: nerespectarea programului de lucru, nerespectarea datei stabilita in contractul individual de munca de acordare a drepturilor salariale, discrepanta intre salariul trecut in contract si salariul real, mai precis o parte din salariu la negru? Nu neaparat toate in concurs ci poate si separat?
Sa presupunem ca in data de 1 mai 2009 se va depune cerere prin care se solicita incetarea raportului de serviciu prin acordul partilor la data de 5 mai 2009.
Presupun ca data de 5 mai 2009 este ultima zi in care functionarul public mai merge la serviciu. Din 6 mai nu mai are obligatia de a se prezenta la serviciu. Este corect?

Sa avem in vedere aceleasi date ale problemei. Avand in vedere "circuitul documentelor" intr-o institutie publica, care nu este deloc rapid, in ce interval de timp ar trebui sa se pronunte primarul cu privire la admiterea/respingerea cererii de incetare a raportului de serviciu prin acordul partilor? In general, actele zac pe drum sau in mapa acestuia.

In cazul in care nu accepta si va trebui depusa o cerere de demisie, de cand se calculeaza termenul de preaviz de 30 de zile? Din ziua urmatoare depunerii cererii, conform C.pr.civ? Sau din ziua depunerii cererii? Banuiesc ca nu se ia in considerare ca si preaviz (demisie) timpul scurs de la depunerea cererii de incetare a raportului de serviciu prin acordul partilor, in care nu exista un raspuns din partea conducatorului institutiei sau respinge cererea prin acordul partilor.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
DeaC, utilizator
1. Fiind o incetare a raporturilo de serviciu prin acordul partilor este nevoie deci de acordul ambelor parti. Pana nu aveti acordul angajatorului nu puteti parasi locul de munca pentru ca ati comite un act de indisciplina.
2. Dvs. stiti mai bine ce program are primarul si-l puteti contacta si informa ca ati facut o cerere care necesita urgenta.
3. Demisia este un act unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea raporturilor de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Demisia nu se aproba. Preavizul incepe, de regula, din ziua urmatoare datei notificarii.

Buna ziua,

La data de 24 aprilie mi-am inaintat demisia de la actualul loc de munca. Citez :
" doresc incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor in vederea schimbarii locului de munca. In cazul in care NU veti fi de accord cu solicitarea mai sus mentionata urmeaza sa considerati prezenta cerere preaviz, in baza art. 79 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, cu respectarea numarului de zile prevazut de legea mai sus mentionata. "
Am discutat profesional cu directorul unitatii ( acesta a depasit limitele discutiei profesionale ), propunand un numar de 30 zile pana la plecare pentru a permite transferul relativ normal al responsabilitatilor postului ocupat.
Spre surprinderea mea acesta si-a mentinut ferm pozitia cum ca " nu mi se va acorda lichidarea pana nu se va gasi o persoana in locul meu si pana cand aceasta nu va prelua toate responsabilitatile functiei pe care o am, indiferent de perioada de timp in care se deruleaza acest lucru ". ( nu exista definita gestiune aferenta postului )
Doresc sa am continuitate in cartea de munca, si doresc sa stiu daca conducatorul unitatii are posibilitatea de a bloca prin refuzul semnarii lichidarii plecarea din firma la intervalul de timp solicitat, sau la 15 zile conform legii.

Cu stima,

Mihai Zamfir
Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Termenele de preaviz de 15, respectiv 30 de zile calendaristice, au caracter imperativ ca durată maximă, ceea ce înseamnă că părţile pot negocia o durată mai mică.

Conducatorul unitatii nu are cum sa va blocheze plecarea din firma, intrucat c.i.m. va inceta la expirarea termenului de preaviz de 15 zile daca aveti functie de executie sau 30 de zile daca aveti functie de conducere.

Alte discuții în legătură

Desfacere contract munca Vala Vala va rog sa ma lamuriti intr- problema:daca un salariat depune o cerere de desfacere a contractului de munca , nu se considera ca o demisie? trebuie sa precizeze ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca Raluk_ Raluk_ cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu ... (vezi toată discuția)
Model demisie ancaacna ancaacna vreau sa imi depun demisia. am o perioada de 30 de zile de preaviz pe care vreau sa le prestez asa cum am semmnat la angajare. intuitia mea, si sper sa ma ... (vezi toată discuția)