avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract munca

va rog sa ma lamuriti intr- problema:daca un salariat depune o cerere de desfacere a contractului de munca , nu se considera ca o demisie? trebuie sa precizeze ca cere DEMISIA? O cerere de desfacere a contractului de munca poate fi refuzata de angajator?
Cel mai recent răspuns: Alina Tabara , Consilier juridic 09:52, 7 Septembrie 2010
Buna dimineata !
CIM poate inceta in temeiul unuia din art. prevazute in Codul muncii . Termenul de "desfacere a CIM" este unul generic , putandu-se intelege si incetarea CIM in baza art. 55 b (acordul partilor) , caz in care angajatorul poate sa nu fie de acord ....
Demisia este reglementata distinct la art. 79 Codul muncii si este un act unilateral , cu respectarea termenului de preaviz prevazut de lege .....
Multumesc pentru raspuns!
Dar in cazul in care angajatorul a pus rezolutia ,,Nu" pe cererea de desfacere a CIM, care-i pasul urmator?
Depune demisie in baza art. 79 Codul muncii , daca nu mai doreste continuarea activitatii la acel angajator , cu respectarea termenului de preaviz ( 15 zile lucratoare - functie de executie ; 30 zile lucratoare - functie de conducere) . Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (in practica e mai complicat ) .
Bafta !:D
Multumesc!
Mi se pare aiurea, intr-un fel, sa faca alta cerere, de vreme ce desfacerea CIM =demisia sau cu acordul partilor. Asta era la latitudinea sefului, nu?
angajatorul are doua posibilitati dupa parerea mea
1) este de acord si atunci se inceteaza activitatea art 55b (acordul partilor)
2) nu este de acord si atunci se inceteaza cu art 79 (demisie ) cu respectarea perioadei de preaviz de catre angajat


sau mai puteti invita angajatul ce doreste sa plece la o discutie sa puteti afla motivele plecarii, daca este unul competent si il doriti in continuare in societatea dvs, ii propuneti o marire de salariu, sau oferiti si alte avantaje asigurare, masina de serviciu s, etc...
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
Alina Tabara, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie bibipopescu bibipopescu Daca un angajat isi scrie demisia, iar angajatorul i-o aproba la zi, cu ce articol i se poate desface contractul de munca? art.55 B-acordul partilor sau ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul concediului de crestere copil dwinter dwinter Buna ziua, Din februarie anul curent sunt in concediu de crestere copil cu contractul suspendat. Firma a angajat in locul meu o persoana cu contract de ... (vezi toată discuția)
Art 79(7) sau art 55 (b)? nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna ziua. Am o salariata ce si-a facut cererea de demisie fara preaviz pe data de 05.02.2010, dar incepand cu data de 29.03.2010, timp in care va preda ... (vezi toată discuția)