avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie :

Matusa mea a decedat in iulie 2011.
Au ramas ca succesori : sotul si 2 copii.
Unul dintre copii (care la randul sau are un copil major) si sotul supravietuitor au renuntat la drepturile ce li se cuveneau din succesiune.
Notarul a solicitat si nepotului renuntarea la drepturile care-i reveneau tatalui din succesiune.
Este legal? Nepotul are dreptul la mostenire daca tatal lui renunta?

Cu multumiri,
Sanda Nicolaescu
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:21, 26 Noiembrie 2011
Nepotul nu are drept de succesiune in cazul acesta, unchiul il inlatura de la mostenire.
VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS.
ATI PUTEA SA-MI SPUNETI CARE ESTE BAZA LEGALA, DEOARECE NOTARUL MI-A SPUS CA DACA SUCCESIUNEA SE FACE IN TERMEN DE 6 LUNI ESTE NEVOIE DE NEGATIA NEPOTULUI(NEPOTUL DEFUNCTEI/FIUL COPILULUI DEFUNCTEI DACA E MAJOR) SI DACA SE FACE DUPA 6 LUNI NU MAI ESTE NEVIE.
Art 964 ncc

(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moștenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepția cazurilor pentru care legea dispune altfel
Deci chiar daca renunta unul din copii si mama acestuia, ramane celalalt copil care e mai apropiat in grad decat nepotul.

Efectele renunțării Art. 1.121. -
(1) Succesibilul care renunță este considerat că nu a fost niciodată moștenitor
(2) Partea renunțătorului profită moștenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moștenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moștenirea.

cei care profita sunt sotia supravietuitoare si celalalt copil, pt ca si sotia a renuntat, copilul ramane unicul mostenitor al tatalui.
Poate e o neintelegere, notarul ar trebui sa va explice de ce cere.. nu stiu ce cere si nu dvs sa stiti ca nu e nevoie sa ceara
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
gi-jane2, moderator
Cerinta notarului este absurda.

Succesibilii (posibilii mostenitori ai) defunctei sunt:

- sotul supravietuitor
- copilul A
- copilul B (care are un copil C, nepot al defunctei)

Daca sotul si copilul B au renuntat, atunci copilul A culege intreaga mostenire.


Nepotul C, ruda de gradul II cu defuncta, este inlaturat de la mostenire de unchiul sau A, ruda de gradul I cu defuncta.

Nepotul C ar fi putut sa vina la mostenire in locul tatal sau B (prin reprezentare), dar numai daca B ar fi fost mort. Dar acesta nu este mort, ci este in viata dar renuntator.

Ori codul civil vechi (acesta se aplica in cauza pentru ca matusa a murit in iulie 2011, cand nu era in vigoare noul cod civil) spunea destul de limpede ca "nu se reprezintă decât persoanele moarte” art. 668 alin. 1

Deci:
- daca B ar fi fost mort, i s-ar fi cerut lui C sa-si exprime optiunea succesorala.
- daca B este in viata, dar a renuntat la mostenire, renuntarea lui isi extinde efectele si asupra lui C.

E absurd sa i se ceara lui C sa-si exprime optiunea succesorala (renuntare) de vreme ce el n-ar putea veni la mostenirea defunctei nici daca ar vrea. La ce sa renunte!? :stunned:

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri proprii - mostenitori sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o problema matusa mea a decedat acum 24 de ani sotul iei a decedat acum 14 ani sotul iei a facut cerere in baza legii fondului funciar ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire clarificare clasa iv mostenitori legali Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu Buna ziua. Cineva a decedat si nu are descendenti directi decat o matusa si doi veri primari clasa a IV-a de mostenitori legali (colateralii ordinari). Imi ... (vezi toată discuția)
Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)