avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Creditare PF straina
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Creditare PF straina

O PF straina, fara rezidenta in Romania, poate credita in mod succesiv cu diverse sume, o PJ romana, cu care nu are nicio legatura, adica nu e nici asociat, nici administrator, nici angajat?
Va rog si un temei legal. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 10:44, 28 Noiembrie 2011
Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice este posibila in baza art.100 din legea 99/1999
ART. 100 In sensul prezentului titlu, orice persoana, daca nu primeste depozite, poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi, fara a fi aplicabile dispozitiile Legii bancare nr. 58/1998
Un argument ca se poate este si art. 2158 alin 2 Codul Civil -atunci cind o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional , nu ii sunt aplicabile disp. legale priv. institutiile de credit si institutiile financiare nebancare(atentie fara a o face cu titlu profesional)
O atentie deosebita trebuie sa acordati urmatoarelor aspecte:
-acordarea creditului daca se prin numerar (valuta) daca platile depasesc 15.000 euro aveti in vedere L 656/2002-
-dobinda pe care o veti plati aferente acestui credit-cheltuiala este deductibila cu conditia sa nu fie mai mare decat dob de referinta a BNR pt 2011 e de 6%-art.23 CF alin.6
-dobinda pe care o veti plati se va impozita cu 16% sau cu procentu prevazut in Conventia de evitare a dublei impuneri (daca exista certificat de rezidenta fiscala)-si se retine la momentul cand efectuati plata acelei dobinzi.
-atentie si privind art. 72 OG 92/2003 CPF persoana fizica nerezidenta in momentul cand obine un venit -din dobinda trebuie sa depuna D030

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut societate tampau gabriela tampau gabriela Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin ... (vezi toată discuția)
Imprumuturi intre societati ioneludrea ioneludrea Buna ziua, Va rog sa binevoiti a-mi spune daca este legal ca o societate comerciala (alta decat societatile bancare) sa acorde imprumut unei alte societati ... (vezi toată discuția)
Creditare societate MARY081968 MARY081968 Buna ziua, Va rog un tratament fiscal si juridic pt urmatoarea problema: o societate ( actionar intr-o societate) crediteaza firma la care este actionara cu ... (vezi toată discuția)