avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Imprumuturi intre societati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Imprumuturi intre societati

Buna ziua,

Va rog sa binevoiti a-mi spune daca este legal ca o societate comerciala (alta decat societatile bancare) sa acorde imprumut unei alte societati .

Daca tranzactia se face prin sistemul bancar am obligatia sa prezint bancii contractul de imprumut ???

Multumesc!
Ionel UDREA
Cel mai recent răspuns: Alexandru Georgescu , Contabil 14:43, 30 Octombrie 2017
Potrivit dispozitiile art. 2158 din Noul Cod Civil, alin. (2) , atunci cand o persoana (fizica sau juridica), acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile
legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare, coroborate cu dispozitiile art. 5 alin. (1) din OUG 99/2006 privind institutiile de credit. Deci este legal atita timp cit e cu titlu ocazional. Deasemenea si Legea 31/1990 la art 206 face referire la faptul ca “Persoana juridică poate avea orice drepturi şi obligaţii civile, afară de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot aparţine decât persoanei fizice.”
Pentru a nu exista un risc fiscal, raportat la art 11 Cod fiscal, e de preferat sa se prevada in contract cel putin rata dobinda la nivelul dobinzii de referinta BNR.
Nu exista nicio obligatie vi-a vis de banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creditare pf straina DiaD DiaD O PF straina, fara rezidenta in Romania, poate credita in mod succesiv cu diverse sume, o PJ romana, cu care nu are nicio legatura, adica nu e nici asociat, ... (vezi toată discuția)
Imprumut societate tampau gabriela tampau gabriela Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin ... (vezi toată discuția)
Creditare societate MARY081968 MARY081968 Buna ziua, Va rog un tratament fiscal si juridic pt urmatoarea problema: o societate ( actionar intr-o societate) crediteaza firma la care este actionara cu ... (vezi toată discuția)