HG este clara in ceea ce priveste transmiterea REVISAL-ului in cazul incetarii unui raport de munca - incetarea c.i.m. se transmite prin REVISAL la data incetarii raportului de munca si nu in ziua urmatoare ... de altfel, nu exista niciun text de lege care sa prevada ce fel de zi este ziua incetarii raportului de munca , zi lucratoare sau zi nelucratoare ..
De exemplu,
- art.56 lit.i C.mun, prevede incetarea de drept a c.i.m. incheiat pe durata determinata la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat
- art.81 alin.7 C.mun. prevede incetarea c.i.m. prin demisie la data expirarii termenului de preaviz ...
Tin sa mentionez ca nu doresc sa transform acest schimb de mesaje intr-o polemica dar chiar doresc sincer sa ma lamuresc si dialogul purtat cu - freelis - ma onoreaza .
Asadar, din dorinta de a ma lamuri cu acest REVISAL am cumparat un ghid practic de completare a REVISAL-ului.
In acest ghid la rubrica DECIZIA DE INCETARE CIM scrie:
" Conform H.G. completata cu Legea nr. 37/2010 registrul se transmite la data incetarii CIM.
Decizia de incetare a CIM se intocmeste in chiar ziua incetarii CIM se inregistraza in registrul general de evidanta a salariatilor si se transmite la ITM (art. 3 din HG nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidanta a salariatilor).
Pe cale de consecinta data incetarii CIM este data inregistrarii deciziei in registrul general de evidanta a salariatilor urmand a-si produce efectele de la da comunicarii(268 alin(3) din Codul muncii) iar dovada comunicarii se face independent de incetatrea CIM .
ACUM APARE CONCLUZIA
Prin urmare, data incetarii CIM este PRIMA ZI IN CARE SALARIATUL NU MAI ARE OBLIGATIA DE A SE PREZENTA LA SERVICIU "
Eu de aici prin " regula de trei simpla" am zis asa:
Daca registrul se transmite la data incetarii CIM si data incetarii CIM este prima zi in care salariatul nu mai vine ATUNCI insemna ca transmit REVISAL-ul in prima zi cand nu mai vine !!!
Concluzia poate fi eronata , intrucat nu exista text de lege care sa faca referire la ce fel de zi este ziua in care inceteaza raportul de munca ... prin urmare, aceasta poate fi zi nelucratoare sau zi lucratoare ...
Prin urmare, sunt angajatori la care ultima zi de munca a unui salariat poate coincide cu data incetarii raportului de munca ... dar sunt si altii , la care aceasta zi este prima zi in care salariatul nu mai vine la munca.
p.s
eu am considerat-o zi lucratoare aceasta zi, chiar daca salariatul isi face lichidarea in aceasta ultima zi de munca ... de a doua zi nu mai exista raport de munca .
Ce am scris in mesajul anterior este copiat din acest ghid de completare al REVISAL-ului.
Nu am facut alceva decat sa vi-l supun atentiei si discutiei noastre ca un alt mod de interpretare a completarii REVISAL-ului.
Pentru problema exprimata mai sus ei spun ca daca un angajat isi incheie CIM vineri , (ultima zi de lucru) toate actele se fac vineri dar REVISAL-ul se transmite efectiv LUNI.
Referitor la acest lucru cei din ghid spun asa;
REVISAL-ul se transmite cu o zi inaintea inceperii CIM si cu o zi dupa incetarea CIM sau in urmatoarea zi lucratoare.
Eu cel putin asa am de gand sa fac. O fi bine o fi rau ........
:wassat:
Multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi ce am scris .:wave: