avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs - casare cu retinere sau cu trimitere?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs - casare cu retinere sau cu trimitere?

Am termen recurs , la fond nu s-a cercetat fondul, a fost respinsa cererea pe exceptie. Prin cererea de recurs am solicitat casarea si trimiterea spre rejudecare.
Intrebare: daca instanta de recurs va considera ca exceptia a fost gresit admisa dar va considera ca nu trebuie trimis dosarul spre rejudecare, ci retinut pt. a judeca fondul, cum va proceda? Va pronunta mai intii o hotarire de admitere a recursului si va da un alt termen ? pt. judecarea fondului?
Sau va da cuvintul pe fond la acelasi termen? Nu imi este clar din c.pr.civ.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 11:15, 29 Noiembrie 2011
Stimat justiţiabil,

Codul de procdură civilă este clar în ceea ce priveşte judecarea recursului raportată la soluţionarea fondului pe cale de excepţie, fiind incident art. 312 pct 5, care prevede:

-(5)Cu toate acestea, în cazul în care instanţa a cărei hotărâre este recurată a soluţionat procesul fără a intra în cercetarea fondului ori judecata s-a făcut în lipsa părţii care nu a fost regulat citată atât la administrarea probelor, cât şi la dezbaterea fondului, instanţa de recurs, după casare, trimite cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea casată sau altei instanţe de acelaşi grad.


Astfel, în cazul admiterii recursului sub aspectul nefondării excepţiei, cauza va fi trimisă la prima instanţă, care a admis excepţia, pentru a cerceta fondul.

Procedura de recurs nu implică acordarea vreunui termen în sensul arătat de dvs; recursul se va admite ori respinge, în cazul admiterii, prin decizia de recurs se va hotărî casarea cu trimitere spre rejudecare instanţei de fond.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecarea unui proces emil6702 emil6702 Cand un proces se judeca cu retinere la instanta de recurs/apel si cand se retrimite aceleiasi instante? (vezi toată discuția)
Modificare ,casare sentinta aser aser Va rog sa-mi explicati - prin ce difera \" modificarea \" unei sentinte de\" casarea \"sa -in care din cele doua se poate respinge cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)
Intampinare recurs contestatie la executare silita pe art. 312, al. 3 si 5 sau pe inscrierea in fals? ctm ctm Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Contestatie la executare silita, bazata pe un contract de imprumut CAR pensionari, intocmit prin falsificarea semnaturii. ... (vezi toată discuția)