avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord global

O ruda de-ale mele a lucrat un nr. de ani in acord,veniturile acestea nu sunt trecute in cartea de munca.Cum se procedeaza ca aceste venituri provenite din acord sa fie luate in considerare la calcularea pensiei?
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 18:07, 7 Noiembrie 2012
Veniturile realizate in acord nu sunt luate in calcul la stabilirea pensiei.

Legislatia anterioara datei de 01.04.2001 prevedea ca numai sporurile permanente sunt luate in calcul si inscrise in cartlle de munca, nu si acordul sau alte sume platite din fondul de salarii (vezi OUG nr. 4 din 3 februarie 2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat).

Stiu ca exista o hotarare a Inaltei Curti de casatie si Justitie din luna octombrie 2011 care se refera la acest aspect, dar inca nu a fost publicata in M.O. Asteptam acest lucru.
Ideea e ca ar putea fi luat in calcul acordul daca s-a platit contributia pentru pensii aferenta. Din cata legislatie am citit eu, acordul nu a facut parte din baza de calcul a contributiei platite de angajat (baza de calcul era salariul de incadrare) pana la 01.04.2001, cand s-a extins aceasta baza la total venituri brute realizate.
Dar acordul a facut parte din fondul de salarii al intreprinderii, pentru care aceasta platea contributie la pensii initial de 15%, apoi au aparut cotele de CAS angajator si angajat.
E foarte discutabila problema, cand contributia a fost doar de o singura parte.

Eu personal, lucrand la resurse umane, nu pot sa ma bucur de o asa posibilitate, asta insemnand ca ar trebui sa eliberez un munte de adeverinte cu acordul realizat (am avut personal salarizat in acord din 1962 pana in 2002), bineinteles dupa interminabile "sapaturi" in arhive.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
ana-cer, moderator
Sotia mea a lucrat in Cooperatia mestesugareasca 33 de ani.Si ea a lucrat in acord,dar nu i s-a luat in considerare adeverinta cu salariile dupa care s-a retinut si virat CAS-ul,desi angajatorul i-a retinut CAS-ul in baza Legii 34/1993 (legea privind integrarea sistemului de asigurari sociale al cooperatiei mestesugaresti in sistemul asigurarilor sociale de stat,art.6.al2. Poate cu Decizia ICCJ sa avem o speranta.Decizia a aparut in M>O . O zi buna.
Colega @ana_cer are dreptate, CAS-ul se retinea salaritului decat la salariul din CIM si de aceea nu era luat in calcul la pensie.
Cititi si precizarile de la linkul urmator:
www.avocatnet.ro/content/for...
@ana_cer, sa inteleg ca, daca luam in considerare legislatia de atunci, o data se retineau 2, respectiv 3 sau 4% din tarifar, iar apoi inca o data 15% din brut, pana a aparut legea 19/2000??? E interesant de aflat cum se facea calculul... Ar insemna ca asupra tarifarului se aplica calcularea contributiei de 2 ori (de ex., 2+15%), pentru ca tarifarul este inclus in brut, nu? Asta nu e taxare dubla?

Decret 389/1972 ART. 1:
Unitatile socialiste de stat.., sint datoare sa verse la bugetul asigurarilor sociale de stat, o contributie de 15% asupra cistigului brut realizat de personalul lor salariat...

Legea 3/1977, art. 64 (inaite de asta a fost Legea nr. 27/1966):
ART. 64
(1) Pensia suplimentara se bazeaza pe principiul mutualitatii intre persoanele asigurate, care contribuie, in acest scop, cu 2% din retributia lor tarifara lunara.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
dariad, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributiile cas in perioada 1970-1980 la salariul in acord global mack2006 mack2006 Buna ziua, Va rog acordati-mi un ajutor explicativ in urmatoarea situatie: am lucrat in acord global la Intreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea in perioada ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe profit si calcularea punctului de pensie ARKzad ARKzad dupa cat timp de la data in care Ad.Financiare intocmesc regularizarile pentru anul precedent,acestea se aduc la cunostinta contribuabilului?. Legea noua a ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare nestipulate in contractul de muncă im82 im82 Pentru orele suplimentare efectuate fără ca acestea să fie înregistrate ca obligație in contractul de muncă, dar necesare și plătite de angajator, în ... (vezi toată discuția)