O ruda de-ale mele a lucrat un nr. de ani in acord,veniturile acestea nu sunt trecute in cartea de munca.Cum se procedeaza ca aceste venituri provenite din acord sa fie luate in considerare la calcularea pensiei?
Nu e taxare dubla, acum legea spune ca CAS se plateste in cota de 31,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% revin angajatului si 20,8% angajatorului.
Inainte, era cam asa:
Legea nr.27/1966: (abrogata de Legea nr.3/1977)
ART. 70
Cu începere de la 1 ianuarie 1967 se instituie, în afara pensiei de asigurãri sociale, pensia suplimentarã, care se bazeazã pe principiul mutualitatii între angajaţi.
ART. 71
(1) Fondurile necesare pentru plata pensiei suplimentare se formeazã din contribuţia tuturor angajaţilor. Aceasta contribuţie este de 2 la suta din salariul tarifar lunar de încadrare ........
LEGEA nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala
ART. 3
(1) Dreptul la pensia de asigurãri sociale este recunoscut tuturor cetãţenilor tarii care au desfãşurat o activitate permanenta pe baza unui contract de munca şi pentru care unitãţile socialiste au depus contribuţia prevãzutã de lege, la fondul de asigurãri sociale de stat.
(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor de asigurãri sociale de stat se constituie din contribuţiile pe care le plãtesc unitãţile socialiste, precum şi din sumele alocate în acest scop de la bugetul de stat.
CAP. 7
Pensia suplimentarã
ART. 64
(1) Pensia suplimentarã se bazeazã pe principiul mutualitatii între persoanele asigurate, care contribuie, în acest scop, cu 2% din retributia lor tarifara lunarã.
(2) Persoanele încadrate în munca pot contribui benevol cu încã 2% din retributia tarifara lunarã pentru pensia suplimentarã. În acest caz contribuţia totalã va fi de 4% din retributia tarifara. Cei care au contribuit benevol cu 4% din retributia tarifara beneficiazã de o pensie suplimentarã majoratã potrivit prezentei legi.
(3) Contribuţia pentru pensia suplimentarã se retine şi se vireazã de cãtre unitãţi într-un cont special la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pentru care se acorda o dobinda de 3% anual.
Deci, pentru pensia de stat era necesara doar contributia de 15% din fondul de salarii, platita de intreprindere. Cine dorea o pensie mai mare, trebuia sa plateasca si contributia suplimentara de 2% sau 4%.
Ei vedeti, aici e diferenta! In buletinul de calcul al pensiei, figureaza drept procent la contributie (pentru o pensie mai mare) doar 2, sau 3 sau 4 sau 5%! De aceea se si numeste pensie suplimentara. Pensia de stat unde a disparut? Majorarile de punctaj acordate pentru pensia suplimentara sunt egal cu zero!!!
dariad
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dupa parerea mea, tarifarul era taxat de 2 ori. O data se lua 2% (de ex.), contributia instituita prin Legea nr.27/1966, apoi din nou 15% din "cistigului brut realizat de personalul lor salariat" (adica tarifar+sporuri, etc), contributie instituita prin Decret 389/1972.
Decretul cu pricina, care a avut niste modificari intre timp, a fost abrogat de legea 19/2000.
Deci pana in 2000, tarifarul era taxat de 2 ori! Nu stiu, poate gresesc, dar eu asa inteleg. Iar din 2000, dispare procentul la pensie suplimentara.