avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Ce se modifica in sistemul de sanatate? si ce ar ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Ce se modifica in sistemul de sanatate? si ce ar trebui sa se modifice?!


"Totodata, in noua lege se prevede posibilitatea ca toate costurile generate de coplata sa fie suportate de asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar." este ceea ce am citit de curand intr-un articol de pe avocatnet.ro. Desi foarte pertinent si informativ de alfel, cred ca tocmai asta este problema pe care o are generatia noastra intr-o oarecare masura, cautam informatie, o transmitem mai departe dar rareori si reactionam si incercam sa schimbam ceva in cadrul legislativ, sa ne ajutam nu doar informam clientii in sensul de a critica constructiv si propune solutii mai bune sau cel putin de a atrage atentia asupra neregulilor produse de modificarile legislative facute cu interese mai mari sau mai mici.
Am rugamintea ca fiecare dintre dumneavoastra sa citeasca aceste modificari ce privesc mai devreme sau mai tarziu sanatatea fiecaruia dintre noi si sa facem in calitate de cea mai mare comunitate de specialisti in drept din Romania la aceasta data, propuneri de imbunatatire si/atentionare macar asupra anumitor riscuri ce deriva din anumite norme astfel incat acestea sa fie reglementate mai clar/detailat. Sper ca in urma unui astfel de demers atat proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice a Contractului-cadru pe anul 2012 cat si ulterior Contractul-cadru insusi, nu numai sa fie semnat in timp util de catre CNAS cu medicii si farmacistii prin intermediul carora avem si noi acces la sanatate, dar sa fie si unul pe pozitii de egalitate in care nu doar medicii si farmacistii sa aiba obligatii ci si CNAS fata de acestia din urma, ca de exemplu obligatia de a plati penalitati pentru situatia in care banii achitati de noi nu ajung conform contractelor semnate chiar de CNAS si impuse in trecut ca un contract de adeziune la spitale, medici si farmacisti, astfel incat acestia sa nu isi mai poata desfasura activitatea in conditii normale. Coplata de acord, dar coroborata cu plata in timp util de catre CNAS. Atlfel putem doar sa intelegem ca se doreste cu dinadis falimentarea sistemului public de sanatate si introducerea cu forta a unu sistem privat care la fel cum s-a intamplat si la farmacii va deveni controlat de catre firme si banci straine care vor gestiona interesele proprii, impunand medicamente si remedii proprii in detrimentul celor din Romania si a specialistilor doctori romani...ceea ce va duce la o noua inrautatire a sanatatii generale a poporului roman. In cer scuze pentru doza de fatalitate, dar din pacate dovada o avem deja in sistemul farmaceutic romanesc care este sugrumat de a dreptul de preturi impuse la importuri pe care cetateanul de rand trebuie sa le suporte. Nu va faceti iluzii cum ca asa cum scrie in acelasi proiect de lege:
se prevede ca, "de la costurile coplatii, sa fie scutiti:
• Pensionarii cu venituri de cel mult 700 lei/luna;
• Copiii cu varsta de pana la varsta de 18 ani, dar si tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani care nu beneficiaza de niciun venit;
• Bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, pentru programele aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca."
pentru ca de exemplu anul acesta CNAS a anuntat deja inca de mai bine de o luna ca banii bugetati pentru compensarea medicamentelor pentru pensionari s-au terminat. Farmaciile dau momentan din buzunarele proprii medicamente, in speranta desarta ca un sistem care se vrea a fi falimentat le va mai achita vreodata contravaloarea medicamentelor compensate de ele din propriul buzunar. CNAS este in urma cu aproape 12 luni la plata multor facturi pentru retete compensate transmise de faramacii si in multe judete din tara acestea nici nu au fost inca acceptate, farmaciile fiind obligate sa refactureze mai multe luni pentru ca tara sa nu inregistreze arierate peste limita stabilita centralizat (ca pe vremuri). daca nu fac acest lucru li se supenda contractul cu CJAS si mor.
deschideti ocii mari si cititi o modificare de lege care ne va durea pe toti cu siguranta la batranete!
=D>
deschideti ochii mari si cititi o modificare de lege care ne va durea pe toti cu siguranta la batranete!


un articol interesant:
[ link extern ] /

multumesc, din pacate mult prea concludent articolul din linkul dumneavoastra. trist - din pacate nu avem timp destul pe langa problemele zilnice si nici puterea necesara pentru a ne face auziti si faptul ca probabil doar dumneavoastra ati citit articolul spune de asemenea din pacate foarte multe despre cat de superficial si pe termen scurt gandim si mai ales actionam.


[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ] /

"De ce împingeti populaţia spre consum de medicamente şi farmacistul afară din farmacie?"
Serviciile medicale e bine sa se si privatizeze dar sub un control mult mai strict si ca urmare a unor teste de performanta in noile cinici si spitale si in plus macar parte din partile sociale sau actiunile societatii propietare ( sa spunem 25% daca nu chiar cel putin 50%) sa fie detinute de un medic practician nu doar administratorii sa fie medici.

"Farmacistul să împartă umil fluturaşi cu promoţii de Crăciun şi să aducă competiţia farmaceutică la nivelul celei din magazinele mari, să transforme medicamentul în produs promoţional şi să îl ofere în pachete de doi+unu gratis pacientului, fie că acesta are nevoie de el sau nu, să îi ofere acestuia carduri de fidelitate (la boală?). De altfel şi in prezent, renumite personalităţi publice recomandă pacientului să se îmbolnăvească sau să se pensioneze spre a primi valorosul discount, de cele mai multe ori acesta fiind doar aparent. În fond, de ce nu? Acum că farmacistul nu mai prepară medicamente, are suficient timp să facă marketing."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Farmacia - este contractul cadru cnas - farmacii legal? cum putem negocia cu cnas modificarea lui? AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Hotararea Guvernului 1088/2009 a ingreunat si ingreuneaza prin termenele de plata deosebit de lungi semnificativ situatia farmaciilor independente, acestea ... (vezi toată discuția)
Decontare cheltuieli achitate la nastere in clinica privata de catre casa nationala de asigurari de sanatate macauctin macauctin Medicul ginecolog care a supravegheat sarcina sotiei mele (finalizata cu cezariana) nu opereaza in spitalul de stat si nici conditiile din spitalul de stat nu ... (vezi toată discuția)
Infiintare drogherie in mediul rural luminuta luminuta As vre sa stiu daca pot deschide o drogherie in mediul rural, daca nu mi-am finalizat inca studiile si ce personal poate fi angajat? (vezi toată discuția)