avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM cu timp partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM cu timp partial

Buna ziua,

In situatia unui CIM cu timp partial, cu program de lucru de miercuri-duminica se plateste spor de simbata duminica daca se acorda zile libere luni-marti?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 30 Noiembrie 2011
da,
In acest caz se aplica prevederile art.137 alin.3 din Codul muncii.
Codul muncii
ART. 137
(1) Repausul sãptãmânal se acordã în douã zile consecutive, de regulã sâmbãta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbãtã şi duminicã ar prejudicia interesul public sau desfãşurarea normalã a activitãţii, repausul sãptãmânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncã sau, dupã caz, prin contractul individual de muncã.

Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
ana-cer, moderator
dijmarescu a scris:

Buna ziua,

In situatia unui CIM cu timp partial, cu program de lucru de miercuri-duminica se plateste spor de simbata duminica daca se acorda zile libere luni-marti?

Multumesc


Cu toate ca programul normal al acelui slaariat este de miercuri - duminica , cu repaus luni si marti , se acorda sporul numai in conditiile prevazute de alin. (3) al art. 137 C. muncii.
Buna dimineata.

Multumesc pentru raspunsuri dar din pacate acum sunt putin confuza.

Din primul raspuns rezulta clar ca da, se acorda spor de week-end.

Din urmatoarele doua raspunsuri, daca citesc printre randuri, rezulta ca se acorda dar numai in anumite conditii.

Iata interpretarea mea a art. 137 alin. (3) C.muncii, daca gresesc va rog frumos sa ma corectati: din cate am inteles repausul sãptãmânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin CCM aplicabil sau prin ROI si numai in situatia in care repausul acordat în zilele de sâmbãtã şi duminicã ar prejudicia interesul public sau desfãşurarea normalã a activitãţii.

Ce se intampla daca programul mentionat a rezultat ca urmare a negocierilor dintre parti (fiind mentionat ca atare in CIM NU in CCM sau ROI)?

Multumesc din nou
Se poate interpretare si altfel : nu se poate acorda acel spor intrucat programul normal al salariatului este de miercuri - duminica , cu repaus in zilele de luni si marti.

De exemplu, programul normal este de luni - vineri si repaus sambata -duminica. Prin exceptie, se poate lucra in zilele de sambata si duminica cu acordarea repausului in alte zile.
Pe cale de interpretare, sporul se acorda in cazul în care repausul în zilele de sâmbãtã şi duminicã ar prejudicia desfãşurarea normalã a activitãţii .. insa in acest caz nu este vorba despre nicio prejudiciere a programului normal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca fara repaus Monica D Monica D Care este numarul maxim de zile consecutive de munca (fara zile de repaus) pentru un salariat? (vezi toată discuția)
Munca sambata Claark Claark Buna Ziua! La locul meu de munca (firma privata), in ultima vreme s-a format o noua \\"moda\\". Normal orele suplimentare si zilele de lucru sambata sunt ... (vezi toată discuția)
Respectarea duratei timpului de munca si de odihna az00t az00t Buna ziua. Lucrez intr-un domeniu unde activitatea se desfasoara 24 de ore din 24. Din aceasta cauza programul de munca nu poate fi considerat de luni pana ... (vezi toată discuția)