Din cauza unei tumori la una din maini , sunt in imposibilitatea de a mai folosi aceasta mana la o capacitate foarte mica fata de perioada in care eram sanatos. Dupa mai multe operatii ,osul mainii este inlocuit cu un gen de proteza care permite folosirea ei la un grad foarte mic .Intrebarea este :pot fiincadrat la un grad de invaliditate si care ar fi " beneficiile " acestei incadrari ?Daca pot obtine acest "statut" care ar fi pasii de urmat ? Actualmente lucrez la un birou in cadrul unei firme de logistica !Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs ! O seara buna ! Adrian
trebuie sa va adresati medicului care se ocupa cu sanatatea muncii,
dupa aceea medicul va va spune daca sunteti apt pt. munca si apoi puteti obtine un grad de invaliditate ,
dupa aceea puteti sa ma contactati si gratuit pot sa va dau informatii mai detaliate,
va urez numai bine
Au dreptul la pensie de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza: accidentelor de munca , bolilor profesionale si tuberculozei , bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
In vederea pensionarii de invaliditate, medicul primar sau medicul specialist pentru afectiunea principal invalidanta, atunci cand apreciaza ca starea de sanatate a persoanei pe care o are in asistenta medicala nu ii permite reluarea activitatii profesionale, in limitele maxime de concediu medical prevazute de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerand in acest sens avizul cabinetului de expertiza medicala teritoriala.
Medicul expert al asigurarilor sociale avizeaza pensionarea de invaliditate numai daca constata pierderea totala sau a cel putin jumatate din capacitatea de munca, aproband si concediul medical necesar intocmirii formelor de pensionare.
Acte necesare
- Adeverinta de salariat sau carnetul de munca pentru cei care nu vin din activitate;
- Bilete de iesire din spital, precum si alte documente medicale cu analize de laborator recente;
- Copie fisa medicala de la medicul de familie sau medicul specialist;
- Carnetul de asigurari de sanatate;
- Buletinul de identitate;
- Dosar cu sina.
Dle Adrian,
Nu "incadrarea in grad de invaliditate" ar fi necesara in cazul Dvs, ci mai degraba "incadrarea in grad de handicap"
iar beneficiile le puteti gasi in Lg. 448/2006 - republicata. (vezi art 86 din aceasta lege)
Numai bine si multa sanatate!
buna ziua
Va rog sa ma indrumati intr-un caz destul de delicat. un verisor de-al meu a avut un accident de munca acum 5 ani, in urma caruia i-a fost amputat bratul drept si si-a pierdut capacitatea de munca. momentan primeste pensie pentru handicap de gradul II iar firma la care a avut accident ii da in fiecare luna 400 ron, ca un fel de ajutor care nu figureaza nicaieri ( a fost un fel de intelegere intre firma si el) . acum firma este in faliment si el nu stie ce sa faca pentru ca nu o sa mai primeasca acesti bani care pentru el sunt de un real ajutor. se mai poate da in judecata firma tinand cont ca ei au fost vinovati de producerea accidentului de acum 5 ani? si daca ii da in judacata ce poate obtine? este un termen de prescriptie in acest caz? mentionez ca aceasta persoana nu se mai poate angaja desi a incercat in multe locuri .