avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfintare post - cum negociez?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfintare post - cum negociez?

Buna ziua,

Firma la care lucrez mi-a inmanat ieri o notificare pentru desfintarea postului de functionar. Am semnat pt luare la cunostinta.
Contextul este urmatorul:
- in luna decembrie mi s-a sugerat destul de clar sa-mi dau demisia, fapt pe care l-am refuzat
- firma activeaza in domeniul comert
- contractul colectiv de munca pentru ramura comert este incheiat pentru anii 2007-2008. Art. 4 specifica: 1) Prezentul contract se încheie pe o perioadă de un an, cu posibilitatea revizuirii. (2) Dacă niciuna dintre părţi nu denunţă contractul cu 30 de zile înainte de expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, valabilitatea acestuia se prelungeşte până la încheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni.
- nu exista fisa postului, regulament de ordine interioara, condica de prezenta, precum nici medicina muncii
- primul CIM a fost pe durata determinata si semnat de altcineva din firma in numele meu. Al doilea CIM s-a incheiat pe durata nedeterminata, din nou nesemnat de catre mine; nu mi s-a inmanat nici o copie de pe al doilea CIM.

Notificarea prezinta motivele desfintarii postului (conform art. 74 (1) Codul muncii), precum si data la care CIM inceteaza. Textul este in felul urmator:
'Notificare
Catre.... domiciliat ...
Avand in vedere situatia economica a societatii va aducem la cunostinta ca incepand cu data 27.01.2009 postul dvs de functionar in care sunteti angajat va fi desfintat. Va informam prin prezenta ca in temeiul art 65 alin 1 si 2 din Codul Muncii, incepand cu 4.02.2009 va inceta CIM incheiat si inregistrat sub nr...'.

Intrebari:
1. Notificarea poate tine loc de decizie de concediere? Nu este trecuta durata de preaviz (20 zile lucr), insa de la data primirii notificarii pana la data incetarii CIM sunt 20 zile lucr.
2. In situatia in care directorul mi-a fortat mana sa-mi dau demisia, precum si in contextul prevazut mai sus, pot solicita o negociere a salariilor compensatorii?
Daca da, beneficiez de cel putin 2 salarii compensatorii conform Contractului colectiv - comert? CIM nu secifica nimic in acest sens.
3. Cat de oportuna este judecata in instanta in cazul in care notificarea nu tine loc de decizie si ei s-ar afla in culpa (nerespectare preaviz, neplata salarii compensatorii)?
4. Beneficiez pe durata preavizului de dreptul de a lucra numai 4 ore/zi, in cazul in care postul se va desfinta la 27.01 dar CIM inceteaza la 4.02?


Va multumesc anticipat pentru sfat,

Florina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:01, 9 Ianuarie 2009
1. Notificarea nu tine loc de decizie de concediere. Daca prin calcul reies cele 20 de zile lucratoare, consider ca este intocmita corect acea notificare.
2. La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi. Asadar, CCMN stipuleaza doar compensatia minima care se paote acorda in astfel de cazuri. CCM la nivel de unitate sau de ramura pot prevederea compensatii mai mari. Puteti negocia acordarea unor compensatii mai mari.
3. In instanta se ataca decizia de concediere si nu notificarea.
4. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Multumesc pentru raspunsurile promte dar as dori totusi o reconfirmare la intrebarile de mai jos pentru a fi sigur ca intelegerea mea este corecta. In plus inteleg ca este cazul sa incep negocierea in timpul cel mai scurt posibil :
- 1. Urmeza sa primesc si o decizie de concediere cu aceasi data de incetare a contractuluui ca cea din notificare?
- 2. Pot solicita de ex 3 compensatii?
Aditional :
1.Ce alte documente trebuie sa mai primesc de la firma (de ex decizie AGA de desfintare a postului)?
2. Sunt indreptatit sa primesc somaj?
3. Cine trebuie sa se adreseze Agentiei de ocupare a fortei de munca- eu sau angajatorul?
1. Veti primi o decizie de concediere cu data care este prevazuta in notificare.
2.Puteti incerca sa negociati salariile compensatorii conform CCM pe ramura dar mai mult decat este prevazut in acesta nu veti primi chiar daca veti incerca sa negociati.
3.De la societate veti primi fisa de lichidare, carnetul de munca completat la zi si la solicitarea dvs. adeverinta tip pentru somaj, precum si alte adeverinte pe care considerati ca va sunt necesare. De ex: adeverinta cu sporuri si adeverinta cu zilele lucrate si salariul pe ultimele 6 luni pentru stabilirea bazei de calcul a concediilor medicale in eventualitatea angajatii la alta societate.
4. Daca aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii de somaj beneficiati de somaj.
v_florina a scris:

Multumesc pentru raspunsurile promte dar as dori totusi o reconfirmare la intrebarile de mai jos pentru a fi sigur ca intelegerea mea este corecta. In plus inteleg ca este cazul sa incep negocierea in timpul cel mai scurt posibil :
- 1. Urmeza sa primesc si o decizie de concediere cu aceasi data de incetare a contractuluui ca cea din notificare?
- 2. Pot solicita de ex 3 compensatii?
Aditional :
1.Ce alte documente trebuie sa mai primesc de la firma (de ex decizie AGA de desfintare a postului)?
2. Sunt indreptatit sa primesc somaj?
3. Cine trebuie sa se adreseze Agentiei de ocupare a fortei de munca- eu sau angajatorul?



1. La expirarea perioadei de preaviz, veti primi decizia de concediere ... C.i.m va inceta la data expirarii perioadei de preaviz.
2. Puteti solicita compensatii mai mari, dar angajatorul este obligat sa va dea doar o compensatie de cel putin un salariu. Compensatiile acordate sunt cele prevazute fie in CCM la nivel de unitate, fie in CCM la nivel de ramura. In lipsa unor asemenea clauze in CCM se vor aplica dispozitiile prevazute in CCMN.
3. Decizia de concediere si instiintarea ca sunteti in preaviz trebuie sa le primiti. La incetarea c.i.m. trebuie sa mai primiti carnetul de munca si fisa de lichidare.
4.Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Beneficiati de indemnizatia de somaj, numai daca aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii pentru somaj.
5. Dvs trebuie sa va adresati AJOFM, in termen de 30 de zile de la data incetarii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere l4ur l4ur Buna ziua. Sunt angajat pe postul de consultant IT la o firma de antivirus software (caen 5829). Ieri, alaturi de inca 7 colegi, am fost anuntati ca de la 1 ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii daniela20 daniela20 Puteti sa-mi spuneti codul caen 4791 unde se incadreaza?La productie ,comert,etc?Si daca firma care are acest cod este obligata la plati compensatorii?In ... (vezi toată discuția)