avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... referitor aviz psihologic
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

referitor aviz psihologic

1. daca un sofer automacaragiu, caruia i s-a facut avizul psihologic in luna mai anul curent, i s-au facut 2 referate in legatura cu comportamentul lui si cererea de a l reexamina psihologic, este legal ca societatea sa l trimita la examinare.
2.Se poate face o anexa la contrcactul colectiv de munca prin care sa se specifice posibilitatea angajatorului ca atunci cand se constata ca un salariat este sub influenta bauturilor alcoolice sa l poata testa pantru a dovedi starea de betie?
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:33, 30 Noiembrie 2011
1. se poate cere re-examinarea pe baza plangerilor. nu stiu ce puteti face daca soferul refuza sa se supuna unei noi examinari, iar unitatea nu are prevazut (de obicei in regulamentul intern) ca refuzul ar fi sanctionabil.

2. da, puteti insera o astfel de clauza in CCM sau chiar in regulamentul intern.
odata cu ea trebuie sa stabiliti si cum se va face testarea (cine este imputernicit sa puna etilotestul la gura salariatilor / sa ii trimita la recoltari de meicina legala, daca aveti posibilitatea, ce se intampla daca salariatul refuza testarea etc.)
1. Da , este nu numai legal, dar si necesar, deoarece ex. pshiologic se face la 6 luni.
Din mai si pana acum sunt 6 luni.

2. Conducatorul locului de munca, d.p.d.v. ssm, are obligatia de a verifica capacitatea de munca a fiecarui lucrator la inceperea lucrului.
Daca constata ca nu-si poate indeplini sarcina de munca , din cauza starii de sanatate , ebrietate, sau are un comportament specific substantelor de tip narcotice, este obligat sa nu-i permita accesul la locul de munca.
Il poate trimite la consult medical, sau acasa .
In ROI se poate introduce testarea cu etilotestul, cu sanctiuni pentru refuzul testarii. Fiecare lucrator va semna de luare la cunostinta prevederile din ROI, astfel lucrurile fiind OK !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testarea alcoolemiei de catre angajator - legala sau nu? florinm. florinm. Bun gasit tuturor! As dori, daca se poate, niste lamuriri in urmatoarea problema : Un angajat dintr-o institutie publica este alcoolic cronic si de mai multa ... (vezi toată discuția)
Test alcoolemie izabela_wt izabela_wt Am si eu o nelamurile. Daca sunt oprita in trafic am obligatia de a efectua testul de alcoolemie sau ramane la latitudinea mea sa aleg? Voi fi sanctionata sau ... (vezi toată discuția)
Rezultate analize lucdum lucdum Buna ziua, Un angajat a venit la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice( mirosea puternic a alcool) a refuzat alcooltestul, a agresat verbal alti ... (vezi toată discuția)