avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Testarea alcoolemiei de catre angajator - legala sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Testarea alcoolemiei de catre angajator - legala sau nu?

Bun gasit tuturor!
As dori, daca se poate, niste lamuriri in urmatoarea problema :
Un angajat dintr-o institutie publica este alcoolic cronic si de mai multa vreme obisnuieste sa vina la serviciu in stare de ebrietate. Directorul institutiei ar dori sa-i desfaca contractul de munca, bazandu-se pe o prevedere din Regulamentul intern care prevede sanctionarea cu desfacerea disciplinara a contractului de munca , printre altele, si in cazul prezentarii la serviciu in stare de ebrietate, in cazul introducerii si/sau consumului de alcool in interiorul institutiei.
Problema care s-a ivit in acest caz este ca Regulamentul Intern nu prevede nimic in legatura cu modul de stabilire a "starii de ebrietate". Mai concret, cum se poate determina aceasta daca regulamentul Intern are o lacuna in acest sens? Poate angajatorul sa supuna angajatul respectiv unei testari cu fiola in timpul serviciului? Daca nu se poate, cum poate proceda pentru ca actiunea respectiva sa nu poata fi considerata abuziva de catre angajatul vizat?
Mentionez ca in Regulamentul Intern exista o prevedere conform careia, in cazul existentei unei suspiciuni de boala sau la observarea unui comportament anormal al angajatului care poate conduce la suspiciuni de boala, angajatorul poate dispune trimiterea angajatului la un control medical, fara insa a specifica daca-l trimite la cabinetul de medicina muncii sau la medicul de familie.
Multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:28, 4 Iunie 2018
In astfel de situatii, angajatorii, potrivit legii, trebuie să aibă regulamente interne în care pot fi prevăzute reguli şi sancţiuni dure pentru salariaţii indisciplinaţi. Se poate ajunge până la testarea alcoolemiei muncitorilor de către angajatori la semnarea condicii sau la diverse ore din timpul programului.
este OBLIGAT sa te verifice nu poate trimite la munca un om care a consumat alcool, cine raspunde de viata salariatului ? angajatorul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista nicio prevedere legala care sa prevada obligatia aceasta ...
Cred ca aceasta verigicare a alcoolemiei ar putea sa o faca si persoana care se ocupa cu SSM, in unitatea respectiva.
Decretul 400/1981, prin care se interzicea consumul de alcool in timpul programului, a fost abrogat. Legea , nr. 319 din 14 iulie 2006, a securitatii si a sanatatii in munca, nu mai interzice explicit consumul de alcool la locul de munca, lasand fiecare angajator sa hotaratasca ce este mai bine pentru afacerea sa. Astfel, prin noua lege, legislatia romaneasca se aliniaza normelor Uniunii Europene.

Legea pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani sau cu amenda penala pe cei care nu iau masuri de securitate pentru prevenirea unor pericole grave si iminente care produc accidente de munca. Consumul de alcool in timpul serviciului este responsabil pentru 30% dintre accidentele de munca.

Alcoolul reduce coordonarea si viteza de reactie, slabeste vederea si auzul, altereaza gandirea si discernamantul. Alcoolemia conduce la schimbari bruste de dispozitie, conflicte si chiar la violenta.

La locul de munca, costurile indirecte ale consumului de alcool rezulta din scaderea productivitatii si performatelor, din utilizarea ineficienta a timpului de lucru, din intarzieri si absenteism. Consumul de alcool afecteaza moralul si relatiile cu colectivul, conduce la o purtare necorespunzatoare, indisciplina si la efecte negative asupra imaginii companiei si relatiilor cu publicul.

Consumul de alcool in timpul serviciului mareste riscul accidentelor, pune in pericol viata consumatorului si a celor din jur. [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Stare de ebrietate buna ziua. angajatorul are dreptul sa pună ... veronicam veronicam Stare de ebrietate Buna ziua. Angajatorul are dreptul sa pună fiola angajatului dacă îl suspectează ca a consumat alcool? Dacă da, va rog și temeiul ... (vezi toată discuția)
Test alcoolemie izabela_wt izabela_wt Am si eu o nelamurile. Daca sunt oprita in trafic am obligatia de a efectua testul de alcoolemie sau ramane la latitudinea mea sa aleg? Voi fi sanctionata sau ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca pentru alcool anamarianicol anamarianicol buna seara, as dori sa stiu procedura pentru controlul alcolemiei angajatilor la servici si ce proces verbal trebuie facut pentru acest fapt. va multumesc ... (vezi toată discuția)