avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... regulamentul intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

regulamentul intern

Un RI pe care angajatorul il elaboreaza fara consultarea reprezentantului salariatilor asa cum se intelege din Legea 467/2006 si cu omisiuni intentionate din drepturile angajatului si obligatiile angajatorului, ma refer la cele minimale prevazute in CM, cu articole preluate din CM trunchiat, in scopul evident de a dezinforma si induce in eroare angajatii - cum poate fi atacat inafara de contestatia la angajator si plangerea in instanta.
Acest RI a mai avut o tentativa de a fi informat, a fost contestat si reprezentantul salariatilor a cerut participarea si consultarea pentru revizuirea lui. Nici gand!
Ca si prima oara, si de data aceasta el a fost dat angajatilor spre informare exact in ziua in care Repr.sal. era in concediu medical.
In semn de protest pentru acest lucru si pentru altele din aceeasi categorie, reprezentantul salariatilor a renuntat la mandat.
Ce putem face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:35, 4 Decembrie 2011
Asa cum reise din dispozitiile art. 241 C. muncii, consultarea salariatilor, cu ocazia elaborarii regulamentului intern de catre angajator, este facultativa, lipsa consultarii neatragand nevalabilitatea regulamentului.

In conditiile in care reprezentantul salariatilor a renuntat la mandat, puteti alege un nou reprezentant ... conform dispozitiilor art.245 din Codul Muncii :
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
ART. 241
Regulamentul intern se întocmeşte de cãtre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, dupã caz.

Va rog sa ma faceti sa inteleg de unde rezulta ca este facultativa consultarea.
Multumesc!
Nu exista nicio sanctiune prevazuta de lege , in cazul in care elaborarea R.I. s-a facut fara aceasta consultare... Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului.

Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Asta stiu.
Dar cum ramane cu legea 467/2006 care stabileste cadrul legal referitor tocmai la consultarea angajatilor?
Faptul ca omiti sa introduci un drept elementar al salariatului si o obligatie elementara a angajatorului nu se incadreaza cumva exact la rea-credinta?
Eu stiu ca in RI trebuie sa figureze cel putin drepturile si obligatiile angajatului si angajatorului enumerate in C. muncii. Am dreptate?
Nimic nu impiedica angajatorul ca in continutul regulamentului intern sa includa si alte dispozitii decat cele obligatorii prevazute de art. 242 din Codul muncii, cu singura mentiune ca acestea sa nu contravina dispozitiilor legislatiei in vigoare.

Reaua-credinţă a fost definită în literatura juridică română ca atitudinea unei persoane care îndeplineşte un act sau un fapt ce contravine legii, fiind în acelaşi timp deplin conştientă de caracterul ilicit al conduitei sale .. reaua-credinta trebuie demonstrata.

Nu aveti alta cale de atac decat cea prevazuta in Codul Muncii

Alte discuții în legătură

Regulament intern miha_mimi miha_mimi Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. 1. firma la care lucrez a fost vanduta acum cateva luni. Noii patroni ne-au trimis un nou regulament intern pe care ne ... (vezi toată discuția)
Regulamentul intern Anca1011 Anca1011 Cum se procedeaza in ceea ce priveste Regulamentul Intern in cadrul unei societatati?Se reinoieste la o anumita perioada?Trebuie inregistrat la ITM? Va ... (vezi toată discuția)
Regulamentul intern LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Vreau sa stiu daca prevederile din Regulamentul intern trebuiesc negociate cu reprezentantii salariatilor, sau sunt stabilite exclusiv de angajator si ... (vezi toată discuția)