avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte asociatie proprietari

Buna seara! Am citit un mesaj si raspunsurile la acesta referitor la presedintele unei asociatii de proprietari care este chirias. La mine in asociatie, in ultima adunare generala a fost schimbat presedintele si a fost aleasa o persoana care nu este de fapt proprietarul apartamentului, ci fiul acestuia. Noi l-am ales, nimeni nu dorea functia si ma bucur ca a acceptat, fiind si un tip care se intereseaza de problemele asociatiei. Citind legea 230 am gasit un articol in care se spcifica ca la adunarile generale pot participa si vota si membrii ai familiei proprietarului pe baza de imputernicire scrisa si semnata de catre proprietar. Asta m-a derutat. Daca poate vota in adunarea generala doar pe baza de imputernicire din partea proprietarului, atunci un membru al familiei acestuia poate fi presedinte, cenzor?
Astept un raspuns si multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:32, 16 Decembrie 2016
In acest loc legea 230/2007 lasa loc la interpretari.

Unii sustin ca poate vota si poate fi ales numai proprietarul (inscris in actul de proprietate).
Altii extind calitatea, fiind vorba despre o comunitate agregata intr-un condominiu, in care proprietarii nu locuiesc singuri, ci impreuna cu familiile lor, au aceleasi interese, aceleasi opinii, deci extind calitatea de proprietar si la membrii familiei care locuiesc impreuna cu proprietarul in acelasi apartament.

Daca e sa luam in considerare realitatile de azi, cand oamenii capabili si corecti "se baga" din ce in ce mai rar in asemenea viespare, care sunt asociatiile de proprietari, atunci, in mod practic, daca nu suntem tinuti in mod explicit de prevederile legii, fara echivoc, putem sa fim multumiti daca in functia de presedinte al asociatiei poate fi ales un om capabil sa se ocupe de treburile acesteia, chiar daca este sotia proprietarului...sau fiica sau fiul sau tatal etc.
Ideea este ca ei, acesti membri de familie, sa locuiasca in bloc.
Intr-un apartament locuia o familie formata din sot sotie si-un copil (fata). Sotul a decedat acum 20 de ani si-a ramas sotia cu fata deabia trecuta de 18 ani. Au locuit impreuna inca vreo 5-6 ani. Apoi fata s-a casatorit si-a ramas in apartament, iar mama a plecat la tara. Din anul 2000 proprietara (sotia celui decedat, mama fetei casatorite) trece pe la apartament odata la un an sau doi ani. Mai des merge la tara ginerele cu sotia impreuna cu cei doi copii de-acum si ei mari.
Asociatia, conducerea asociatiei discuta cu acest ginere si sotia sa ca si cu oricare proprietar de drept. Acesta participa la adunarile generale si ia trecut vreodata cuiva prin minte sa-i ceara vreo imputernicire sau ceva de genul acesta. Ce ar fi fost sa nu discutam cu el, sa nu-i primim sesizarile, propunerile, sa nu-l consultam... Poate ca am fi creat, am fi format un om suparat pe asociatie, un gica contra, un rau platnic... Poate-l fortam sa aduca imputernicire, dar cu ce ne avantaja pe noi ceilalti acel petic de hartie!?
Cu acea hartie sau fara acea hartie el ramanea acelasi om: ginerele proprietarului, acelasi om care poate sa colaboreze normal cu asociatia sau poate sa fie impotriva la orice, acelasi om care poate face reclamatii in numele soacrei pentru orice fleac, pentru orice i se pare sau banuieste ca nu se face bine in asociatie.
Dar ca sa vedeti ca omul conteaza mai mult decat un petec de hartie (in care se spune cine este omul si ce imputernicire are), atunci cand nimeni nu voia, nu putea, nu avea timp sa se ocupe de problemele asociatiei, acest ginere a fost ales presedinte al asociatie. Si iar nu a comentat nimeni pentru ca cel care-ar fi comentat l-am fi pus imediat presedinte. Si, repet, nimeni nu voia. Si-a fos un an presedinte. L-au mai ajuta un pic cativa vecini in comitet si asa a trecut un an. La urmatoarea adunare generala am ales alt presedinte dar nu datorita lipsei calitatii de proprietar a tanarului, ci pentru ca el a solicitat, a insistat sa alegem pe altcineva ca nu avea tipm sa se ocupe de asociatie.

Siacum avem in comitetul executiv un membru care nu este proprietar dar locuieste cu sotia si doi copii de peste 15 ani in apartamentul lasat de sora lui plecata de tot atatia ani in strainatate. Este singurul membru in comitet de pe scara sa de unde nu am reusit sa convingem pe nimeni sa intre in comitetul executiv. Propritarii l-au ales, e ca si proprietar de 15 ani, e de-al lor de 15 ani...

Era oare mai corect, mai rational, mai avantajos pentru asociatie, pentru ceilalti vecini..., sa o fi ales presedinta pe soacra-proprietar, sau membra in comitet pe sora-proprietara, care de multi ani nu mai stiu mai nimic de asociatie!?

Conducand masina, in curba marcata cu linie continua, am de cateva ori masini ramase in pana. Sofeul remedia pana. Daca eu as fi condus masina dupa litera legii, trebuia sa opresc in spatele acelei masini si sa astept pana-si rezolva pana, pentru ca nu aveam voie sa calc, sa depasesc linia continua. Sigur ca as fi incurcat si mai mult traficul pentru ca multe alte masini ar fi tebuit sa depaseasac 2 masini, a mea si acelui cu necazul. Iar daca se mai gaseau si alti "legisti" ca mine, se bloca rapid circulatia. Am depasit de fiecare data cu atentie sporita, asigurandu-ma ca nu-i stanjenesc pe cei care circulau din sens opus.
Asa ca e bine sa analizam si sa alegem calea cea mai convenabila, pentru ca circulatia sa decurga fluent iar asociatia sa fie bine administrata si condusa.
Si atunci ce respectam: legea sau logica?
Deocamdata legea trebuie respectata.Daca se respecta logica vedeti cate cazuri de delapidare ,furturi si abuzuri sunt prezentate in mass media de la asociatiile de proprietari.:rtfm::closedtopic::pleasantry:
Trebuie sa aveti in vedere nu numai „litera” ci si „spiritul” legii”!

Din moment ce articolul 25 prevede posibilitatea ca proprietarul sa fie reprezentat de un membru al familiei fara imputernicire scrisa este clar ca intentia legiuitorului a fost sa permita si alegerea acestor reprezentanti, membri ai familiei, in organele de conducere ale asociatiei.

Nu e numai logica, este si bun-simt!

Alte discuții în legătură

Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari pot face parte reprezentati ai proprietarilor justexpect justexpect La o Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, la care erau prezenti reprezentati ai unor membri ai asociatiei de proprietari, acesti reprezentati au ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate presedinte asociatie de proprietari? Hulunas Hulunas Speta: In urma unei hotarari definitive de divort, o femeie ramane titular al dreptului de proprietate asupra unui apartament., dupa care ea se recasatoreste ... (vezi toată discuția)