avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... CADASTRUL GENERAL AL ROMANIEI ESTE TERMINAT?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

CADASTRUL GENERAL AL ROMANIEI ESTE TERMINAT?

Haosul proprietăţii din România: proiectul-pilot de Cadastru General bate pasul pe loc
Visul de a avea un milion de proprietăţi înregistrate gratuit în evidenţele de cadastru şi carte funciară până la jumătatea anului 2013 pare tot mai îndepărtat, autorităţile nereuşind să ducă la bun sfârşit nici măcar prima etapă a proiectului-pilot de înscriere în Cadastrul General a doar 19 localităţi
Până acum, prin înregistrarea sporadică a proprietăţilor au fost înregistrate în cartea funciară aproximativ 10%-15% din numărul total al imobilelor din România. Înscrierea celor aproximativ 60 milioane de imobile de pe întregul cuprins al ţării în Cadastrul General ar putea fi realizată în sase-sapte ani, cu un buget estimat de 600-800 milioane euro, potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Dată fiind această situaţie, autorităţile au demarat, în martie, proiectul-pilot finanţat cu peste 47 milioane euro printr-un împrumut de la Banca Mondială. Proiectul trebuia finalizat în octombrie, dar în acest moment în nicio comună nu s-au încheiat activităţile. Reprezentanţii ANCPI pun nereuşita pe seama neregulilor găsite în teren. Astfel, s-a constatat lipsa planurilor parcelare pentru terenurile din extravilanul localităţilor, iar în zonele necooperativizate nu există niciun fel de plan pentru identificarea terenurilor.
Mai mult, în aceste zone proprietarii nu deţin acte de proprietate conform legii pentru a putea fi înscrise, transmiterea dreptului de proprietate făcându-se deseori prin acte sub semnătură privată.

30% dintre proprietari, decedaţi

A dus la întârzierea livrărilor şi situaţia neclară a actelor de proprietate. Titlurile de proprietate emise în baza legilor funciare conţin multe erori: greşeli de scriere a numelor titularilor, greşeli în numerotarea parcelelor, lipsa identificării parcelelor sau schimbarea amplasamentelor în teren faţă de cele înscrise în titluri. „O altă problemă majoră a proiectului o constituie faptul că aproximativ 30% dintre proprietari sunt decedaţi, iar moştenitorii acestora, deşi au preluat faptic moştenirea, nu au dezbătut succesiunea.

Pentru rezolvarea acestor situaţii, ANCPI a negociat cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici stabilirea pentru dezbaterea moştenirilor în cadrul proiectului a unui onorariu fix de 150 lei, indiferent de numărul moştenitorilor, de patrimoniul succesoral şi de numărul transmisiunilor succesive.

În acelaşi timp, pentru a ajuta moştenitorii să suporte impozitul aferent transmiterii moştenirii, ANCPI poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în vederea stabilirii unor politici avantajoase de plată a impozitului pe transferul proprietăţii, prevăzut de Codul fiscal“, a arătat Eugenia Sas, specialist Carte Funciară - Direcţia Managementul Proiectelor.
În acest moment, se desfăşoară activităţi în 15 comune din cele 19 (lucrările în Valea Mărului, Nana, Roşeţi şi Saelele vor începe abia în anul următor).

Primării fără plan parcelar


Proiectul-pilot de Cadastru General merge destul de greu. Contractele sunt încheiate între ANCPI şi firmele de cadastru şi topografie, dar vizează multe date culese din primării, care nu sunt parte contractantă. De asemenea, recepţia lucrărilor se face la OCPI (Oficiul teritorial de cadastru). ANCPI nu are instrucţiuni foarte clare de aplicare a Cadastrului General, şi astfel fiecare OCPI are un mod al lui propriu de abordare a recepţiei.

„Suntem mai multi actori: executanţii, ANCPI, primăria şi OCPI, şi dacă unul din aceştia nu înţelege rolul pe care îl joacă, lucrarea stagnează şi se finalizează foarte greu. Astfel, sunt primării care au planuri parcelare, cunosc proprietarii, şi altele la care nu există nicio umbră de plan parcelar după 20 de ani de aplicare a legilor proprietăţii. Din acest motiv, fiecare localitate are un anumit stadiu de realizare“, a spus Cornel Păunescu, reprezentantul firmei Topoexim, care execută lucrările în localităţile Moara, judeţul Suceava şi Saschiz, judeţul Mureş.

El a arătat că la Moara lucrările sunt întârziate pentru că nu au existat planuri parcelare. „A trebuit să mergem şi să identificăm în teren fiecare proprietar în parte. În acest moment, am încheiat planurile parcelare şi am preluat actele pentru intabulare de la fiecare proprietar în parte. La Saschiz avem concursul primăriei şi predarea va fi în februarie anul viitor“, a precizat Păunescu. ANCPI a demarat lucrările Proiectului CESAR cu 19 comune din 13 judeţe, iar în martie 2012 va începe a doua etapă de extindere, în 41 de comune.

Teoretic, asta înseamnă realizarea lucrărilor de cadastru în 41 de comune din 16 judeţe, acoperind o suprafaţă de 700.000 ha, si are termen de finalizare 30 iunie 2013.

Până la această dată, singurul proiect de Cadastru General finalizat cu înregistrarea imobilelor în cartea funciară este proiectul realizat de ANCPI în anul 2007, în comuna ªtefan Vodă din judeţul Călăraşi. În urma lucrărilor de înregistrare sistematică realizate, din cele 4.750 de proprietăţi existente, reprezentând suprafaţa de 7.000 ha, s-au deschis cărţi funciare pentru 4.320 de imobile. Pentru restul de 430 de imobile nu s-au deschis cărţi funciare, întrucât nu au fost identificaţi deţinătorii.
Sursa - revista capital din 29.11.2011=D>=D>#-o
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 17:39, 21 Decembrie 2011
Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor imobilelor de pe întreg teritoriul tarii. Sistemul de evidenta al cadastrului general are ca finalitate înscrierea în registrul de publicitate imobilara numit carte funciara.
Obiectul cadastrului general îl constituie fondul funciar al României, adica
totalitatea terenurilor din unitatile administrativ-teritoriale comunale, orasenesti, municipale, în limitele teritoriului de stat, indiferent de categoria de folosinta, de destinatia economica sau de domeniul public sau privat din care fac parte si de proprietarii acestora.
Bazat pe datele primare ale cadastrului general se pot realiza sisteme informationale geografice specifice domeniilor de activitate economica, numite si cadastre de specialitate.
Spre deosebire de majoritatea statelor membre ale UE, România nu dispune înca de un cadastru general al fondului funciar continând date esentiale complete pentru întreg teritoriul tarii privind delimitarea unitatilor administrativ-teritoriale, a proprietatilor, a domeniului privat si a domeniului public.
Instalarea regimului comunist (1948-1989) a intrerupt procesul de aplicare a acestei legi, preocuparile în materie limitându-se doar la evidenta funciara a terenurilor pe categorii de folosinta si detinatori, dar fara efect juridic prin publicitate imobiliara în cartea funciara. Pentru a raspunde noilor cerinte ale unei economii functionale de piata si a realize treptat alinierea la reglementarile juridice si practicile statornicite în celelalte tari ale Uniunii Europene s-a instituit prin Legea cadastrului si publicitatii imobiliare nr.7 din anul 1996, Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie, in prezent, transformat in Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, avand in subordine oficii în judete si Centrul National de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie si Teledetectie. Desi s-au facut unele progrese meritorii, ritmul de implementare a prevederilor legale este în continuare mult prea lent, iar unele actiuni importante au fost abandonate pe parcurs. Sunt numeroase semnalarile primite din partea specialistilor si ale societatii civile care scot în evidenta necesitatea intensificarii actiunilor concrete pentru a urgenta realizarea cadastrului general prin esalonarea realista a lucrarilor complexe ce se cer a fi executate. Caracterul prioritar al acestei actiuni este subliniat de numarul mare de litigii de proprietate (multe dintre acestea legate de ambiguitate si de delimitare) aflate pe rolul instantelor judecatoresti si de necesitatile imediate privind efectuarea corecta a platilor directe catre producatorii agricoli. În mod deosebit se impune folosirea sistemului cadastral pentru delimitarea perimetrelor de interes special din punct de vedere ecologic (rezervatii si parcuri alaturate, areale si habitate protejate, integritatea peisajului natural), istoric si cultural (monumente, situri arheologice, zone urbane sau rurale cu valoare de patrimoniu, cladiri declarate monumente istorice sau de arhitectura, case memoriale, lacasuri de cult etc.) în vederea protejarii efective a acestora fata de agresiunea speculatorilor si dezvoltatorilor imobiliari, precum si fata de deturnarea lor în alte scopuri (elemente de infrastructura, parcuri industriale, acumulari de apa etc.).
Entităţile de bază ale cadastrului general sunt parcela, construcţia şi proprietarul.
In conformitate cu Legea nr. 7 din 13/03/1996, prin sistemul de cadastru general se realizează:
a) identificarea, înregistrarea şi descrierea, în documentele cadastrale, a terenurilor şi a celorlalte bunuri imobile prin natura lor, măsurarea şi reprezentarea acestora pe hărţi şi planuri cadastrale, precum şi stocarea datelor pe suporturi informatice;
b) asamblarea şi integrarea datelor furnizate de cadastrele de specialitate;
c) identificarea şi înregistrarea tuturor proprietarilor şi a altor deţinători legali de terenuri şi de alte bunuri imobile, în vederea asigurării publicităţii şi opozabilităţii drepturilor acestora fata de terti;
d) furnizarea datelor necesare sistemului de impozite şi taxe pentru stabilirea corectă a obligaţiilor fiscale ale contribuabililor.
e) contributia la asigurarea securitatii tranzactiilor imobiliare si facilitarea creditului ipotecar.
In prezent cadastrul este conceput ca un sistem informational a tuturor terenurilor si a bunurilor imobiliare indiferent de destinatia lor si de proprietar, fiind construit din cadastru general si cadastrele de specialitate care se obtin din datele cadastrului general.
Functia cadastrului general ca sursa primara de date topo-cadastrale, presupune atit efectuarea de masuratori pe teren cit si evidentierea lor sub forma numerica sau grafica in registre si planuri cadastrale. Pe linga scopul principal, cadastru funciar general asigura si cunoasterea urmatoarelor date informationale:
- furnizeaza datele de sinteza cu privire la stadiul si evolutia fondului funciar.
- elaboreaza studii preliminare cu privire la sistematizarea teritoriala, protectia mediului si alte activitati, ce urmeaza sa fie realizate pe suprafete mari de teren.
- indentifica resursele financiare si furnizeaza datele necesare cu privire la
actualizarea hartilorsi planurilor cadastrale.
3. Partile componente ale cadastrului general
In baza celor trei functii pe care le indeplineste cadastru general, ca sistem unitar, se evidentiaza si cele trei parti componente: tehnica, economica si judiciara, ce se completeaza reciproc si care comporta efectuarea tuturor operatiunilor necesare pentru finalizarea documentatiilor cadastrale.
PARTEA TEHNICA
– partea sau functia tehnica a cadastrului general, se realizeaza prin determinarea, pe baza de masuratori geodedice, topografice si fotogramatice a pozitiei, configuratiei si marimii suprafetelor, terenurilor pe destinatii, categorii de folosinta si propietari, precum si ale constructiilor. Partea tehnica cuprinde toate operatiunile cadastrale necesare pentru realizarea planurilor cadastrale. Unele din operatiunile tehnice ale cadastrului general sunt comune si altor activitati, din care, se explica: retelele de sprijin ale ridicarilor planimetrice si de nivelment, planurile topografice de baza, planurile topografice urbane, si cele propii lucrarilor de cadastru.
Realizarea functiei tehnice a cadastrului, se finalizeaza prin intocmirea registrului cadastral, a planurilor cadastrale la scarile 1:500; 1:1000; 1:2000; 1:5000 si 1:10 000 si hartilor cadastrale la scarile 1:25 000; pentru comune si 1:50 000 pentru judete.
PARTEA ECONOMICA – unde se evidentiaza valoarea bunurilor imobiliare prin categoria, destinatia si folosinta lor, in vederea stabilirii in mod echitabil a impozitelor si taxelor asupra imobilelor.
In cazul terenurilor agricole, valoarea economica se stabileste in functie de bonitarea cadastrala, prin care, se determina:
- gradul de fertilitate sau clasa de calitate a terenurilor agricole pe parcele cadastrale, pornindu-se de la studiile de cartare pedologica si de cartare agrochimica a solurilor.
- evidentierea terenurilor amenajate cu lucrari de irigatii, desecari, drenaje si de combaterea a eroziunii solului.
- estimarea venitului net cadastral la unitatea de suprafata.
Pentru bonitarea constructiilor, se folosesc o serie de date cu privire la structura de rezistenta aconstructiilor, a materialelor de constructii folosite, a destinatiei constructiei. In vederea intocmirii bonitarii cadstrale a terenurilor agricole si a constructiilor, trebuie sa fie elaborate, intr-un sistem unitar, normele tehnice de continut ale acestor lucrari, de catre ministerele de specialitate.
PARTEA JURIDICA
– functia juridica a cadastrului general se realizeaza prin corespondenta biunivoca ditre imobil sau propietarul acestuia prin publicitatea imobiliara.
Aceasta se rezolva, in timpul executarii lucrarilor de cadastru pe teren, prin stabilirea posesorului de fapt al imobilului la data introducerii cadastrului general si nu de drept.
Persoanele fizice sunt inscrise in regisrele cadastrale in calitate de posesori, care fructifica imobilul si care au sau nu si dreptul legal de proprietate.
Raportul juridic in care se gaseste detinatorul de fapt fata de imobil inscris in cadastru se stabileste, in mod oficial, numai prin sistemul de publicitate imobiliara, care este reprezentat de cartea funciara.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
APET_R a scris:
Înscrierea celor aproximativ 60 milioane de imobile de pe întregul cuprins al ţării în Cadastrul General


60 milioane ??? :hm:

adica 4 imobile pe cap de locuitor, o tara bogata :O
intrebarea a fi 60 milioane x cati lei = cate milioane....?
Nu , este semnat un Memorandum semnat de Guvernul României cu valabilitate până în 2020.Există o singură comună în care s-a finalizat cadastrul general, se află în judeţul Călăraşi , după publicarea în Monitorul Oficial , înscrierile cu privire la aceste imobile vor avea caracter constitutiv de drepturi potrivit prevederilor Noului Cod Civil.
Cel mai probabil Calarasi este un judet cu potential agricol urias, cauza principala a finalizarii documentelor.

Alte discuții în legătură

Intabularea-gratuita-a-terenurilor toma st toma st Am gasit acest anunt, publicat intr-un ziar ... (vezi toată discuția)
Casa mostenita cadastrata gratis? GYOGYO GYOGYO Buna ziua.Am mosyenit 25% dintr-o casa in 2010.Nu a fost facut succesiunea.Acum pot cere sa fiu trecut in casa mostenita ca coproprietar gratis?daca da ce acte ... (vezi toată discuția)
Cadastru gratuit andreeagana andreeagana Am citit k incepand de luna aceasta va incepe un prog gratiut pt efectuarea de cadastru gratuit pentru locuinte. As dori sa aflu ce documente sunt necesare, ... (vezi toată discuția)