buna seara, va supun atentiei dvs o problema mai complicata, doua persoane au avut "viata in comun" vreme de aproape 30 de ani, rastimp in care, au tot amanat sa-si legalizeze relatia, intre timp, au cumparat o garsoniera, in comun, dar inregistrata in acte pe numele lui, ne-putand sa aiba copii, au infiat un nepot, al ei, dar, inregistrat pe numele ei, dupa pensionare, au hotarat sa se mute in alta localitate, cumparand un apartament de data aceasta pe numele ei, cum viata isi urmeraza cursul, el decedeaza suferind un infarct, toate cheltuielile sunt suportate de "familie" adica de persoana langa care si-a trait existenta in ultimii 30 de ani si copilul infiat de ei, acum major, problema este spinoasa in ceea ce priveste garsoniera cumparata in comun in urma cu multi ani si un cont in lei la cec, mostenire la care, se pare ca rudele de "sange" (frati si surori) nu vor sa renunte desii, nu au avut o relatie prea apropiata, au trait departe de cel in cauza, nu au ajutat cu nimic nici la problemele lui si nici chiar la "inmormantarea" acestuia (doar cu prezenta), legea ca lege, desigur ca are prevederile ei, ramane insa problema ne-legalizarii acestei relatii si cum isi poate recupera "celalata jumatate" banii agonisiti impreuna dar depusi, parte in garsoniera cumparata cu anii in urma si in contul cec, se spune ca unde sunt mai multe minti, problemele capata un alt aspect si solutii de rezolvare, motiv pentru care, va multumesc, o seara buna, cu respect.
@sat, nu exista in comun cat garsoniera e pe numele decedatului, la fel si contul in banca. Daca ar fi asa...si apartamentul ar trebui sa fie comun, nu e, e numai al femeii.
Banii si garsoniera vor fi mostenite numai de fiu, daca l-a infiat legal ( daca in actele fiului la tata e trecut decedatul) nu conteaza ca fiul poarta numele mamei si nu conteaza ca parintii sai nu au fost casatoriti.
Daca nu l-a infiat, bunurile lui vor fi impartite de fratii decedatului sau ce rude apropiate are.
@muncitorul, daca ap a fost cumparat dupa decesul mamei dvs, e intr-adevar bunul propriu al tatalui. Faceti un efort si incheiati un act de vanzare cumparare. Cati are tata si de ce boala sufera, de nu se mai poate deplasa ?. Daca are probleme de sanatate mintala cat sa-i fie afectat discernamantul, nu puteti incheia vreun act
cu multumiri pentru sugestii, incerc sa ajut persoana in varsta ramasa si, e greu de clarificat problemele, copilul a fost infiat si inregistrat pe numele ei (am precizat ca relatia timp de 30 de ani a fost de "concubinaj), insa, la data infierii, in urma cu 20 de ani, concubinul a incheiat un act notarial prin care acesta se angaja sa devina tutorele copilului, sensul in comun se refera la, cumpararea garsonierei cu banii, jumatate el si jumatate ea, la fel au facut si in cazul contului la cec dar, a intervenit problema decesului, neasteptat, el avand 57 de ani, iar problemele au ramas ... "incurcate" iar acum se cauta o cale de a fi descalcite, cu ce il poate ajuta pe copil, actul notarial prin care acesta se angaja sa fie tutorele copilului ?, multumesc, o seara buna.
o completare, acel act notarial prin care defunctul se angajase la infiere sa fie tutorele copilului il poate incadra pe acesta ca mostenitor legal al defunctului ?
Actul respectiv nu il ajuta cu nimic pe copilul infiat. Imi pare rau dar nu vad ce sanse ati avea sa primiti 1/2. Concubinajul nu este recunoscut in Romania
Mostenire
mira_
Tatal meu a decedat cand eu aveam 17 ani si nu s-a facut succesiune. Eu sunt infiata si nu sunt in relatii tocmai bune cu rudele mamei mele.In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Testament
gion
As avea nevoie de o clarificare.
Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei ... (vezi toată discuția)