avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie incerta?!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie incerta?!

Buna ziua,

am inceput sa fiu foarte ingrijorata in ceea ce priveste eventuala mea pensie, acum am 54 de ani si in mod normal ar trebui sa ies la pensie in 2018. Problema pe care o am este legata de faptul ca firma la care lucrez are datorii la plata CAS si are toate premisele de a intra in insolventa. As dori sa aflu daca, in acest caz, pentru perioada in care nu a platit sumele respective, voi beneficia sau nu de pensia aferenta. As mai dori sa stiu daca exista vreo solutie pe care sa o am la dispozitie in varianta unui raspuns negativ.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:38, 5 Decembrie 2011
Asiguratul beneficiază de toate drepturile de asigurări sociale prevăzute de lege şi în cazul în care i s-a reţinut contribuţia individuală de asigurări sociale, iar angajatorul nu şi-a achitat obligatiile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. - Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune ca stagiu de cotizare = perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
- Adica perioada in care ati lucrat iar angajatorul v-a retinut dar nu a virat contributia pentru pensie este stagiu de cotizare.
- Problema va fi ca pe aceste perioade, deoarece nu ati cotizat efectiv (nu au fost virate contributiile) veti avea punctajul 0 (zero) adica o pensie mai mica la final.

2. - Tot Legea 263/2010 prevede si sanctiuni contraventionale pentru angajatorii care retin si nu vireaza contributiile la pensii.
- Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate.
- Dar eu nu am auzit pana acum sa exista vreun angajator sanctionat de CNPP si ANAF pentru aceata abatere de la lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia pentru pensie haini haini Buna ziua.Sotul meu a lucrat la o firma privata timp de 5 ani ,respectiv din 2005 pana septembrie 2010.Pana la ora actuala nu am stiut ca de la firma ... (vezi toată discuția)
Perioade in care angajatorul nu a platit cas albudidi albudidi Va rog sa-mi spuneti daca perioada (7 luni in cursul a 2 ani) in care angajatorul nu a platit CAS datorat la stat este considerata vechime in munca si daca ... (vezi toată discuția)
Dovada vechimii în munca Silvi7 Silvi7 Buna ziua,daca am carnetul coplectat la zi,nu dovedeste ca beneficiez de toata vechimea inscrisa in el?Daca angajatorul nu a platit cotizatia la asigurari ... (vezi toată discuția)