avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Clienti neincasati - datorie prescrisa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Clienti neincasati - datorie prescrisa

Buna ziua,
Am urmatoarea problema:
Firma are clienti neincasati pentru care s-a prescris datoria. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a putea stege datoria din contabilitate, legal si cat mai simplu?
Pot sa o trec pe cheltuielile firmei?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:45, 5 Decembrie 2011
Scaderea din evidenta a creantelor ale caror termene de incasare sunt prescrise se efectueaza numai dupa ce au fost intreprinse toate demersurile juridice pentru decontarea acestora.
Alte informatii la adresa [ link extern ]
Dupa termenul scadentei platii, stabilit de parti, faceti demersurile privind recuperarea creantei. Din acel moment sumele respective vor fi transferate in contul 4118 "Clienti incerti". Dupa o analiza privind costurile pe care le implica recuperarea acestor creante conducerea poate stabili daca se trece la pasul urmator, aceasta insemnand: notificare, actionare in instanta, cesiunea de creanta etc. sau sumele se trec direct pe pierderi.

Sumele care se trec direct pe pierderi si cele nerecuperate se inregistreaza in contabilitate:
654 = 4118

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creante ce pot fi trecute pe pierdere bobcat27ad bobcat27ad Ce tip de document este necesar pt a putea fi trecute pe pierdere creantele ce nu mai pot fi recuperate? Referat intocmit de jurist este suficient? Ce anume ... (vezi toată discuția)
Clienti neincasati tudorani tudorani In contul \'clienti incerti\' exista o suma care reprezinta un client neincasat, client care nu a fost dat in judecata, s-a incercat recuperarea pe cale ... (vezi toată discuția)