avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza SET coloane din apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza SET coloane din apartament

Lociuesc intr-un bloc racordat la sistemul de incalzire centralizat. Recent m-am debransat cu forme legale, iar acum furnizorul in referatul tehnic de specialitate mi-a alocat un SETc = 3 mp ramas pentru cele 4 coloane. Suprafata desfasurata (calculata matematic) a coloanelor este de 2 mp.
Intrebarea este daca coloanele care strabat apartamentul, respectiv SETcoloane este egala/aceiasi cu suprafata desfasurata a coloanelor ? .
Valoare SETc va influenta alocarea unitatilor de consum !
Cel mai recent răspuns: pante , utilizator 21:53, 27 Februarie 2012
Am rugamintea sa-mi dati diametrul tevilor, lungimea lor si numarul acestora. Dvs. ati spus ca aveti 4 coloane. Trebuie sa le numarati pe toate, adica din camera/camere, baie, bucatarie si ce mai este pe-acolo. Daca am aceste informatii trebuie sa ma uit intr-un STAS care are gata calculat acest parametru, functie de diametru si lungime.

a) Camera: 2 coloane (tur+retur) cu D= 34,00 mm si h= 2.530 mm; insumand 0,54 mp.
b) Camera: 2 coloane (tur+retur) cu D= 34,00 mm si h= 2.530 mm; insumand 0,54 mp.
c) Bucatarie: 2 coloane (tur+retur) cu D= 28,00 mm si h= 2.530 mm; insumand 0,44 mp.
d) Baie: 2 coloane (tur+retur) cu D= 22,00 mm si h= 2.530 mm; insumand 0,35 mp.
rezultand o suprafata total: 1,87 mp.
Eu am dat niste date orientative, nelamurirea mea consta in faptul ca suprafata desfasurata a coloanelor reprezinta sau nu SETcoloane,
Multumesc pentru ajutor
Rog sa ma scuzati pentru intarziere. Am mai spus pe undeva ca nu gasesc STAS-ul... In sfarsit am gasit urmatoarele standarde, le puteti gasi intr-o biblioteca tehnica sau chiar pe internet, daca aveti noroc:
- STAS 11984-83;
- STAS 7363-86;
- STAS 7364-86;
...................................................
Acum daca incerc sa descriu ce spun aceste acte normative, intram in ceata cu totii. Eu detin niste copii xeroxate (calitate indoielnica a copiilor) pe care voi incerca sa le scanez si cu voia dvs. sa le postez in sectiunea de Documente utile pentru ca observ ca este ceva interes pe aceasta tema...
Haideti sa incerc sa va prezint din STAS 11984-83, doar cateva notiuni:
1.2 Termeni si definitii
1.2.1. Suprafata echivalenta termic a unui corp de incalzire, S echiv, este o marime conventionala care caracterizeaza puterea termica a corpului de incalzire, in urmatoarele conditii uzuale de proiectare:
- temperatura de intrare si iesire a agentului incalzitor (apa) din corp de 90 / 75 grade C, temperatura interioara a incaperii de 18 grade C (diferenta medie logaritmica de temperatura apa-aer de 66,5 grade C);
- corpul de incalzire racordat la instalatia de incalzire cu intrarea agentului de incalzire pe la partea superioara si iesirea pe la partea inferioara;
- corpul de incalzire montat aparent pe perete exterior, sub fereastra;
- vopsirea la exterior a corpului cu vopsea de culoare deschisa, fara pigmenti metalici,
- presiunea atmosferica de la nivelul marii (1,013 bar);

Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire se stabileste de catre laboratorul pecializat care efectueaza determinarea puterii termice a corpurilor conform STAS 11247/2-79.
Observatie - Spre deosebire de suprafata echivalenta termic a unui corp de incalzire, suprafata de incalzire a corpului, S , reprezinta totalitatea suprafetelor spalate de aer ale corpului de incalzire.

1.2.2. Metrul patrat de suprafata echivalenta termic este acea suprafata a corpului de incalzire care cedeaza 525 W in conditiile de folosire specificate la pct. 1.2.1.
..............................................
Cu privire la ceea ce va intereseaza in mod deosebit, acelasi STAS ofera cateva exemple de corpuri de incalzire formate din una sau mai multe tevi verticale pentru teava STAS 404/1,2-80 sau STAS 530/1,2-80 cu urmatoarele diametre:
- 34 mm - S echiv / m = 0,158;
- 42 mm - S echiv / m = 0,189;
- 48 mm - Sechiv / m = 0,213;
Am folosit numai situatia in care tevile sunt in pozitie verticala. Daca pozitia acestora este orizontala, la aceleasi diametre S echiv / m este de (in aceeasi ordine, zic eu): 0,175; 0,211; 0,238 (deci usor mai mari).

Mai am niste exemple de tevi cu diametrul mai mare. Este un tabelas facut de mana, probabil copiat de undeva, nu stiu. Pentru tevi cu diametru mai mic - asa cum aveti dvs. nu am informatii.
Sper ca v-am fost de folos, Adam Grecu.

Da, multumesc.
Buna ziua, daca imi permiteti citeva completari urmate de o interbare:
am gasit la S.C. CET Iaşi S.A. un document public: PROCEDURA OPERAŢIONALÃ: STABILIREA ªI FACTURAREA CONSUMURILOR DE ENERGIE TERMICÃ PENTRU CONSUMATORII FINALI, care la prima vedere contine si ordinul 343 din 2010 al ANRSC (sau cea mai mare parte din prevederile lui), si in anexele caruia aveti coeficientii de calcul al SET (mp/ml) in functie de materialul tevii (polipropilena, OL), tur si retur si alte caracteristici.

O intrebare: ce inseamna OL = otel carbon ?? (cam ciudat sa fie asa)

Oricum, coeficientul pentru SET in cazul OL este aprox 1.9 fata de polipropilena (in medie) pt diametru exterior 33mm -> diametru de 1" (deci presupun ca este vorba de tevile metalice; daca ma insel -> mea culpa)

Mai precis: pt 1" , SET (mediu tur/2+retur/2, coloana verticala) este 0.131.
Presupun ca acele valori tabelate sunt luate din niste STAS-uri neabrogate.

In plus, conform Ordinului mai sus amintit, cantitatea de caldura calculata pentru un element (fie el si coloana de distributie) mai are, in plus fata de SET, un factor de amplasare care depinde de pozitia camerei in bloc si de orientarea fata de punctele cardinale (Anexa 1 din ordin), precum si alti factori pe care nu i-am gasit inca.
Procedurile de calcul sumt complet definite in Ordinul 343, dar mai trebuie identificat sau evaluati pt fiecare caz in parte toti factorii din formule (pt cei dornici sa-si calculeze singuri costul incalzirii).

Scriu aceste informatii pentru a oferi, ca si predecesorii, detalii de rafinare a cautarii, pentru cei interesati.

Alte discuții în legătură

Echivalare termică mira55 mira55 Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pe apartamente Nickk22 Nickk22 Locuiesc intr-un bloc , unde din constructie unele apartamente , garsoniere in cazul meu , nu au fost prevazute la baie cu calorifer , prin baile respective ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)