avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie, stagiul de cotizare si stagiul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie, stagiul de cotizare si stagiul asimilat acestuia

Buna seara,
Sunt nascuta pe 2.06.1954.
Am o vechime in munca de 36 ani si 11 luni (m-am angajat in data de 29.06.1974.
Incepand cu data de 1.04 2011 sunt in somaj.
Ma pot pensiona anticipat (fara penalizare ) la sfarsitul lunii decembrie cand voi avea o vechime de 37ani si 6 luni ?
Cu tot respectul va intreb:exista la casa de pensii cineva care ma poate indruma in legatura cu dosarul afara de persoana de la ghiseu care-l primeste ?
Mai bine zis un consultant....................la cine pot apela tinand cont ca voi renunta la somaj inainte de termen si as vrea sa stiu ca vechimea este O.K.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:36, 6 Decembrie 2011
Cu alte cuvinte perioada de somaj nu reprezinta stagiu asimilat, corect ?
Atunci de ce se gasesc persoane care raspund eronat ?
Aceasta a fost interpretarea mea.Eu nu mi-am propus sa contrazic pe nimeni.
1. Perioada de somaj indemnizat este perioada de stagiu de cotizare la pensie asa cum spune legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.

2. Asadar perioada de somaj indemnizat este luata in calculul pensiei de orice fel ca perioada de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioade asimilate ContSters278009 ContSters278009 Perioada in care am beneficiat de indemnizatie de somaj(2004-2005)nu se considera perioada asimilata conf.art.49 lit.d,din legea 263/2010 ? (vezi toată discuția)
Perioada de somaj este stagiu pentru pensie? luxa.roman luxa.roman As vrea sa stiu si eu daca somajul de drept se considera vechime in campul muncii (vezi toată discuția)
Somaj grigstav grigstav Perioada de somaj este considerata vechime si ce valoare contributiva se aduna la contributia pentru pensii? Aceasta perioada este luata in calcul pentru ... (vezi toată discuția)