avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SOMAJ

Perioada de somaj este considerata vechime si ce valoare contributiva se aduna la contributia pentru pensii?
Aceasta perioada este luata in calcul pentru pensia anticipata(fara penalizare)?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:49, 16 Octombrie 2012
1. - Perioada de somaj indemnizat nu este vechime in munca dar este perioada de stagiu de cotizare la pensie si se ia in calcul pentru orice fel de pensionare.
- Plata contributiei pentru pensie se face de catre Agentia de Somaj.
- Pentru punctul de pensie se ia in calcul valoarea indemnizatiei de somaj pentru care se plateste contributia pentru pensie.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 98
...
(2) Pentru perioadele in care persoana a fost somer, la determinarea punctajului lunar se iau in considerare drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu de cotizare Andreibazavei Andreibazavei Stagiuld e cotizare somaj ser va adauga la stagiu de cotizare pensie? Sau sunt doua stagii diferite? (vezi toată discuția)
Perioade asimilate ContSters278009 ContSters278009 Perioada in care am beneficiat de indemnizatie de somaj(2004-2005)nu se considera perioada asimilata conf.art.49 lit.d,din legea 263/2010 ? (vezi toată discuția)