avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen de contestare a deciziei de desfacere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen de contestare a deciziei de desfacere a contractului de munca

In data de 24.11.2011, am primit un preaviz prin care eram anuntat de decizia de concediere a mea cf art. 65 (1) din Codul Muncii. In acest previz, se mentioneaza ca in data de 23.12.2011 Contractul de munca inceteaza, iar Decizia de concediere o voi primi in termen legal, dupa care va trebui sa ma prezint pentru intocmirea notei de lichidare.

Termenul de contestare a deciziei in instanta a inceput din data de 24.11.2011, odata cu primirea preavizului? Sau... din data cand voi primi efectiv decizia de concediere? Ori... din 23.12.2011, data la care inceteaza de drept raporturile de munca?

A doua intrebare: dat fiind ca urmeaza sa parasesc tara pentru o luna, iar termenul de solutionare a contestatiilor in instanta este de 15 zile, pot cere un termen mai lung, sau pot depune contestatia mai tarziu de 30 zile (daca este argumentata aceasta intarziere cu depunerea unei copii dupa biletul de avion)?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul acordat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 6 Decembrie 2011
Termenul de contestare a deciziei de concediere incepe sa curga de la data comunicarii acesteia si nu de la data comunicarii preavizului .. termenul de contestare este de 45 de zile de la data comunicarii.
Toate termenele incep sa curga de la data comunicarii deciziei.
In ceea ce priveste termenele acordate de catre instanta, daca sunteti din Bucuresti nu aveti nicio sansa sa primiti termen in 15 zile, sedintele fiind mai mult decat incarcate.
Depunerea cu intarziere a contestatiei in situatia prezentata de dvs nu va acopera si la primul termen contestatia va va fi respinsa ca tardiv introdusa.
pentru a se evita orice fel de interpretari, v-as recomanda sa formulati contestatia in termen de 30 de zile de la data la care ati luat cunostinta de ea. Si dupa modificarea Codului muncii am mers pe varianta cu 30 de zile termen de contestare in decizii si nu am avut probleme in instanta.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
valeria.bisa, utilizator
@freelis

Termenul de contestare a deciziei de concediere incepe sa curga de la data comunicarii acesteia si nu de la data comunicarii preavizului .. termenul de contestare este de 45 de zile de la data comunicarii.


Art. 268 Codul Municii
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
Art.211 alin.1 lit.a din Legea nr.62/2011 prevede:
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
....

Este vorba despre o abrogare implicita a art.268 alin.1 lit.a c.mun...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare in instanta a deciziei de desfacere a contractului de munca PopaPopas1 PopaPopas1 In data de 21 dec 2011 trebuiau sa se incheie formalitatile de desfacere a contractului de munca, respectiv sa mi se plateasca ultimele drepturi banesti ce mi ... (vezi toată discuția)
termen contestaþie - litigiu de muncã machis machis 1.Printr-o decizie emisă la data de 17.08.2011 s-a desfăcut contr. de muncă a unui salariat în temeiul art.65 din Codul muncii. I s-a acordat preavizul de ... (vezi toată discuția)
Contestare concediere individuala Popa_Jenica Popa_Jenica Care este termenul in care pot contesta o concediere individuala? Acest termen se aplica din momentul primirii preavizului sau a deciziei de concediere? Unde ... (vezi toată discuția)