avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare concediere individuala

Care este termenul in care pot contesta o concediere individuala?
Acest termen se aplica din momentul primirii preavizului sau a deciziei de concediere?
Unde fac aceasta contestatie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Popa_Jenica , utilizator 12:24, 21 Mai 2014
Contestatia la decizia de concediere se inregistreaza la Tribunalul in a cărei circumscripție reclamantul isi are domiciliul sau resedinta in termen de 30 zile de la data la care salariatul a luat cunostinta de aceasta.
@ Popa_Jenica

Termenul de contestare a deciziei de concediere este de 45 de zile de la data luarii la cunostinta de masura luata. In speta, termenul curge de la comunicarea deciziei.

Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Potrivit dispoziţiilor art. 268 alin. 1 lit. a din Codul muncii, „cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: a)în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă”. Pe de altă parte, Legea nr. 62/2011 stabileşte la art. 211 lit. a următoarele: „cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează: a) măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă”.

@ Popa_Jenica

Recomand respectarea termenului de 30 zile indicat de codul muncii pentru evitarea oricarei interpretari si/sau incidente procedurale.
Art.268 alin.1 lit.a C.mun. a fost abrogat implicit prin art.211 lit.a din Legea nr.62/2011.
Gresit. Legea dialogului social nu abroga dispozitiile codului muncii.

Ambele legi se refera la jurisdictia muncii, insa ceea ce trebuie avut in vedere este faptul ca legea 62/2011 nu modifica sau nu abroga prevederile asa-zis contrare din Codul muncii. Mai mult, niciuna dintre legi nu are o pozitie de preeminenta, nici prin forta juridica, nici prin specializarea obiectului de reglementare. Astfel, dispozitiile din Codul muncii si cele din Legea nr. 62/2011 au valoare de norme comune in materia jurisdictiei muncii, urmand ca in situatiile divergente dintre cele doua reglementari, sa prevaleze normele adoptate ulterior fata de cele anterioare, respectiv cele cuprinse in Legea nr. 62/20112.

Eu insa am recomandat respectarea termenului de 30 zile prevazut de codul muncii, tocmai pentru evitarea oricaror divergente si interpretari.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Termen contestare decizie concediere dreptaciul dreptaciul In decizia de concediere mi s-a trecut ca termen de contestare 45 de zile conform legii 62/2011, dar conform codului muncii termenul de contestare este de 30 ... (vezi toată discuția)
Contestare in instanta a deciziei de desfacere a contractului de munca PopaPopas1 PopaPopas1 In data de 21 dec 2011 trebuiau sa se incheie formalitatile de desfacere a contractului de munca, respectiv sa mi se plateasca ultimele drepturi banesti ce mi ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de concediere 45 de zile versus 30 de zile Andy81gan Andy81gan Am si eu urmatoarea nelamurire: Am O societatea care nu are Contract colectiv de munca la nivel de ramura si nici contract colectiv de munca la nivel de ... (vezi toată discuția)