avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare gresita a cheltuielilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare gresita a cheltuielilor?

Buna ziua!
Sunt proprietarul unui apartament la etajul 1 dintr-un bloc cu 4 etaje si 20 de apartamente.
Acoperisul apartamentului de la etajul 4 (pe verticala apartamentului meu) a trebuit reparat.
S-a procedat in felul urmator: proprietarul apartamentului de la etajul 4 a chemat o societate specializata si s-a apucat de lucru.
Cand a terminat, societatea a taiat o factura pe numele lui in valoare de 1500 lei, factura cu care s-a prezentat la asociatia de proprietari in vederea decontarii. Printr-un afis, asociatia ne comunica repartizarea cheltuielilor sub forma: 375 ron/ apartament, dar numai pentru cele 4 apartamente aflate sub portiunea de acoperis reparat.
Nu am fost de acord cu repartitia facuta (am precizat aceasta si intr-o comunicare pe care am facut-o asociatiei), deoarece dupa cum am citit in textul legii, pentru aceste tipuri de reparatii, cheltuielile se repartizeaza conform cotei indivize. Si in ziua de astazi (reparatia a fost acum 1 an) figurez cu restanta la plata intretinerii si pe deasupra am si penalitati din aceasta cauza.
In comunicarea pe care am facut-o asociatiei am precizat ca sunt de acord sa platesc cheltuielile aferente reparatiei numai dupa calcularea corecta a cheltuililor.
In urma studierii legilor in vigoare am mai constatat ca nu exista un contract de prestari servicii intre societatea respectiva si asociatia de proprietari si bineinteles nici oferte de piata pentru contractarea unei societati.
Rugamintea mea este de a mi confirma se daca am procedat corect si daca am inteles corect textul legii sau dipotriva daca gresesc!
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 02:54, 28 August 2009
Eu cred ca lucrarile de reparatii terase, lifturi, conducte se impart numai pe suprafata apartamentelor afectate sau beneficiare inclusiv pe spatiile comerciale de la parter sau subsol. Am un bloc cu trei scari , 3 liftiri. O scara are 7 etaje , una 10 iar cea din mijloc doar 5 etaje. Daca repar ( si am avut aceasta situatie reala) terasa scarii de 5 etaje, cum sa plateasca si proprietarii de la scara cu 10 etaje? Daca am inlocuit liftul de la scara cu 7 etaje de ce sa-i punem la plata pe cei de la scara cu 5 etaje?
Deci acea cota indiviza tratata in norme trebuie sa ne serveasca doar caun mode pe care il adaptam pe scara, pe bloc, pe tronson, de la caz la caz.
Tocmai de aceea trebuie respectata procedura de a se discuta in comitet, de a se afisa date despre lucrarea ce se realizeaza.
Da, si eu cred acelasi lucru. De altfel asa se si procedeaza in asociatii pe care eu le cunosc.
Da! Am adus la cunostinta presedintelui asociatiei printr-o informare scrisa (care a primit si un nr.de inregistrare in evidenta asociatiei) ca s-au incalcat prevederile legale, precum si faptul ca sunt de acord cu cheltuielile generate de reparatia respectiva dar le voi achita numai dupa recalcularea corecta conform cotei indivize ce imi revine.
Bineinteles ca asociatia nu mi-a raspuns nici pe departe la sesizare si continua sa afiseze luna de luna suma respectiva, la care se adauga, bineinteles si penalitatile!
Ma intreb oare ce se va intampla, deoarece peste aprox. 2 saptamani voi vinde apartamentul!
Chiar nu am idee cum ar trebui sa pun problema pentru ca ma astept la mari probleme din partea lor. Unde ma sfatuiti sa ma adresez pentru a carifica aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
elga50 a scris:

Da, se poate imparti pe cote parti si partial, insumand cotele-parti interesate, considerandu-le 100% si apoi facand o noua impartire se pot obtine cotele-parti interesate pentru cheltuiala impartita numai pe o coloana sau numai pe un tronson.
denumirea exacta este COTA PARTE INDIVIZA, si ea se refera la cota parte din intreg condominiul in care locuieste fiecare, deci este UNICA
fiind UNICA (asa cum este ea inscrisa ea in actele de proprietate ale fiecaruia dintre proprietari, legea la ea face referire, nu la alte ARTIFICII DE CALCUL ale administratorilor de teapa dvs, care interpretati legea dupa cum considerati de cuvinta.
daca in actul dvs de proprietate scrie ca aveti cota parte indiviza X %, pai aceea este, nu 2X, X=1 sau vreo alta alternativa matematica. dealtfel, insasi legea face referire la cota parte indiviza, nu la mai multe, conform perceptiei asupra legii a administratorului, iar acea cota parte ESTE INSCRISA IN ACTUL DE PROPRIETATE
In momentul primiri adeverintei cu datoriile ap. de la presed. asoci. interesativa si ce fond de rulment si reparatii aveti si atunci puteti sa-i comunicati presed. sa scada datoria din fond de reparatii ( daca acopera suma, daca nu si din fond de rulment, dar cu specificatia scrisa din partea d-lor ca acea suma s-a achitat). Este o sugestie, altfel cred ca o sa aveti probleme.Situatia d-voastra se poate rezolva printr-o hot. judecatoreasca dar va ia mult timp de care d-voastra nu cred ca dispuneti. Alta solutie nu cred ca exista.

Alte discuții în legătură

Hidroizolatie etaj iv(ultim) patrician patrician Un proprietar de la etajul IV a fost nevoit sa repare hidroizolatia (mentionez ca ceilalti 3 si-au facut pe banii lor, neaducand nici un deviz si chitanta, ... (vezi toată discuția)
Plata acoperis tvictory68 tvictory68 Stau intrun bloc cu acoperis si vrem sa-l reparam, dar nu vor toti vecini sa contribuie cu bani. Cum se poate legal sa-i facem si pe ceilalti locatari sa ... (vezi toată discuția)
Situatie speciala, rog opinie: scara de bloc a carei terasa trebuie ... liviu.p liviu.p Situatie speciala, rog opinie: Scara de bloc a carei terasa trebuie reparata. Se cunoaste legislatia, cota indiviza etc, obligatia tuturor proprietarilor de ... (vezi toată discuția)